Onderwijs

Hoe corona de TU Delft raakte

De kabinetsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor de TU Delft. Welke? Deze blog zet het voor je op een rij.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

  • Update 7 mei, 15:26 uur
    Op 12 maart startten wij deze liveblog om verslag te doen van de gevolgen van het coronavirus voor de TU Delft. Nu, bijna twee maanden later, zetten we hem stop. Nu het kabinet uitzicht heeft geboden op enkele versoepelingen, maar nu ook duidelijk is dat thuiswerken en online onderwijs voorlopig de norm zullen blijven, merken we dat het nieuwsaanbod afneemt. Terug dus naar de verslaggeving van voor de coronacrisis, al zal corona onze kolommen vast nog lang blijven vullen. En mocht er aanleiding voor zijn, dan beginnen we een nieuwe liveblog.
     
  • Update 7 mei, 11:51 uur
    Universiteiten mogen van het ministerie van OCW een tijdelijke ‘zachte knip’ instellen voor de overgang van bacheloropleiding naar masteropleiding. Dit is om mogelijke studievertraging met bijbehorende nadelige gevolgen vanwege het coronavirus te beperken. Dit betekent dat het verplicht afronden van een bacheloropleiding of schakelprogramma nu geen harde eis is.
    De TU Delft hanteert voor bachelor- en schakelstudenten die in het studiejaar 2019-2020 zijn ingeschreven deze uitgangspunten. Zij kunnen onder deze voorwaarden aan een masterstudie bij de TU Delft starten. Mogelijk wordt de regeling via landelijke afspraken uitgebreid om studenten tussen universiteiten en enkele hbo-instellingen te laten doorstromen. Informatie daarover volgt uiterlijk 15 mei 2020.
     
  • Update 6 mei, 21:06 uur
    Internationale studenten willen nog steeds naar Europa komen, maar ruim de helft stelt zijn komst 1 jaar uit vanwege COVID 19, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau QS. Het Britse bureau stuurde een vragenlijst naar bijna 80 duizend jongeren die in het buitenland willen studeren. Heeft het coronavirus hun plannen in de war geschopt en wat vinden ze van afstandsonderwijs? Lees hier meer over de bevindingen.
     
  • Update 6 mei, 16:22 uur
    Coronacrisis of niet, laat die nieuwe lichting maar komen, aldus de universiteiten. Met een nieuwe campagne laten zij aankomend eerstejaarsstudenten zien dat het onderwijs “aan” staat. Universiteiten werken met man en macht om tijdens de coronacrisis online werkgroepen en colleges te verzorgen. De vraag is of aankomende studenten op afstandsonderwijs zitten te wachten. Is studeren in tijden van corona wel de moeite waard? Jazeker, beloven de universiteiten. Met een nieuwe campagne en bijbehorende slogan willen zij studiekiezers overtuigen om zich ondanks de coronacrisis toch in te schrijven voor een opleiding én om in september ook te starten. Bart Pierik, van universiteitenvereniging VSNU, licht de campagne in dit interview toe.
     
  • Update 6 mei, 16:16 uur
    Vanwege de corona-maatregelen zit de 21-jarige Lydia Vian de Fuentes net als veel andere internationale en Nederlandse studenten een groot deel van de dag alleen op haar studentenkamer. En dat is behoorlijk wennen. “Ik hou er enorm van om met mensen te praten en ze beter te leren kennen. Dat gaat sinds de coronacrisis natuurlijk een stuk lastiger.” Samen met twee andere studenten heeft ze daarom Stay Delft opgericht, een platform waar Delftse studenten elkaar online kunnen ontmoeten. Lees hier hoe het werkt.
     
  • Update 6 mei, 15:47 uur
    Nederlanders vinden dat de coronamaatregelen beperkt moeten worden versoepeld, zodat het zorgsysteem niet zwaar overbelast wordt. Er is geen draagvlak voor het opheffen van beperkingen voor specifieke groepen. Dat blijkt uit het online onderzoek dat is uitgevoerd door TU Delft afgelopen week. Maar liefst 30.000 Nederlanders deden mee aan een keuze-experiment, dat hun afwegingen en voorkeuren voor versoepeling van coronamaatregelen in kaart bracht. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van andere universiteiten en het RIVM. Vanaf donderdagochtend 7 mei zijn de resultaten voor iedereen toegankelijk op #

    Update 6 mei, 10:50 uur

  • Wil je een aanvraag indienen bij het profileringsfonds vanwege studievertraging door de coronacrisis? Let op, lang niet iedereen komt in aanmerking voor een vergoeding. Lees verder.
  • Update 4 mei, 16:36 uur
    Als de universiteiten voorlopig niet meer open kunnen en de studenten wegblijven, dan storten er misschien een paar in. Ook de studentensteden krijgen dan een klap, waarschuwt de Maastrichtse rector Rianne Letschert. In een televisiedebat van omroep HUMAN over de coronacrisis stipte Letschert gisteravond het ‘instorten’ van de universiteiten aan. Ze kreeg geen gelegenheid om er dieper op in te gaan, maar ze licht het toe in dit interview.
     
  • Update 4 mei, 11:27 uur
    Universiteits- en hogeschoolmedia zetten alle zeilen bij om verslag te doen van de coronacrisis. Dat valt niet altijd mee. Vanuit hun thuiskantoren storten de redacties zich op het coronanieuws. Er worden liveblogs gestart, videoseries gemaakt en nieuwe lockdown-rubrieken bedacht. En, de artikelen worden beter gelezen dan ooit. 
     
  • Update 4 mei, 11:11 uur
    Door de coronacrisis kan het soms moeilijker zijn om gezond te eten, genoeg te bewegen en goede slaapgewoonten aan te houden. Op donderdag 7 mei biedt Studium Generale daarom samen met het Health Coach Programma van de TU Delft een live health coach webinar aan.
    Het webinar geeft inzicht in gezonde patronen en leert je hoe je nieuwe, duurzame gewoontes kunt ontwikkelen om je levensstijl in quarantaine te verbeteren.
    De sessie vindt plaats op donderdag 7 mei van 14.00 – 15.00 uur en wordt live aangeboden via Zoom. Meer informatie is te vinden op de website van Studium Generale.
     
  • Update 1 mei, 14:40 uur
    Elf organisaties maken zich zorgen over het digitale surveilleren als studenten online hun toetsen maken. Ze roepen het mbo en hoger onderwijs op om zoveel mogelijk te stoppen met zulke zogenoemde ‘online proctoring’.
    Met online proctoring worden studenten via een webcam in hun kamer gefilmd en kunnen hun toetsaanslagen en ander gedrag worden gevolgd. Van tevoren moeten ze de onderwijsinstelling toegang geven tot hun software en hardware. 
    Maar, is online proctoring wel nodig? TU-docenten vertellen hoe het ook kan. 
     
  • Update 1 mei, 9:57 uur
    Het is een vraag die studenten en onderwijsinstellingen bezighoudt: wie betaalt de rekening van de crisis? Veel studenten lopen vertraging op en iemand moet daarvoor opdraaien: zijn ze het zelf? Springt het ministerie bij? Moeten de onderwijsinstellingen de portemonnee trekken?
     
  • Update 30 april, 15:12 uur
    Hogescholen en universiteiten doen hun uiterste best om studievertraging te voorkomen. Daarom wil de minister maar een beperkte groep studenten financieel steunen. Lees meer.
     
  • Update 30 april, 12:39 uur
    “Ik maakte me meer zorgen over het aanleveren van de antwoorden, dan over of ik de juiste antwoorden gaf.” Online tentamens, het is voor studenten flink wennen. Delta vroeg vijf TU-studenten naar hun ervaringen én tips & tricks. Lees het artikel.
     
  • Update 29 april, 12.46 uur
    Beeld je eens in: Je hebt een goed idee en na twee jaar voorbereiding sta je te trappelen om de markt op te gaan. Maar net wanneer jij in de startblokken staat, dendert de coronacrisis door al jouw plannen heen. Delta zocht uit hoe Delftse start-ups omgaan met de coronacrisis. “Covid-19 is op dit moment het enige topic in start-upland”, vat investment director Ronald Gelderblom van Delft Enterprises de stemming samen. 
     
  • Update 29 april, 12:10 uur
    De Landelijke Studentenvakbond en consumentenprogramma Radar  kwamen op hetzelfde idee. Ze hebben een enquête verspreid onder studenten om te peilen hoe het in de crisis met het onderwijs gaat.
    De LSVb bereikte ruim 400 studenten in het hoger onderwijs, Radar ruim 1.400 in mbo, hbo en wo. De overeenkomsten springen in het oog: veel studenten noemen studievertraging onvermijdelijk en ze denken wisselend over de kwaliteit van het onderwijs. Lees verder en geef je mening via Instagram.
     
  • Update 29 april, 10:40 uur
    Vice-rector magnificus Rob Mudde voert vrijdag 1 mei van 17.45 tot 18.45 uur weer Zoom-gesprekken met TU-studenten. Tijdens deze online sessies zal Mudde vragen van studenten beantwoorden en luisteren naar hun opmerkingen. Tot nu hebben er vier sessies plaatsgevonden waaraan ruim 45 studenten deelnamen. Tijdens de tweetalige gesprekken kwamen onderwerpen aan bod als communicatie, studievoortgang en financiën ten tijde van de coronacrisis. Vragen en antwoorden die voortkomen uit deze sessies zullen worden toegevoegd aan de onderwijs informatie op de coronawebpagina van de TU Delft. Geïnteresseerde studenten kunnen zich aanmelden via de e-mail.
     
  • Update 29 april, 09:36 uur
    Leven in Delft, een stichting die in 2012 is opgericht om de banden tussen studenten en bewoners van Delft te verbeteren, heeft de afgelopen weken puzzels verkocht om geld op te halen voor het Crisisfonds voor Kwetsbare Kinderen. De actie heeft ruim 750 euro opgeleverd. 
    De stichting heeft de puzzels speciaal laten maken in China en vervolgens verkocht aan medestudenten”, vertelt bestuurslid Dennis van Beurden. “Het leek ons wel een toepasselijk product want op sociale media zagen we dat veel mensen vanwege de lockdown aan het puzzelen zijn geslagen.”
    Ook het gekozen goede doel heeft met covid-19 te maken: vanwege de coronacrisis zitten veel kinderen uit kwetsbare gezinnen in het nauw. “Omdat hulpverleners in de media de noodklok hebben geluid over dit soort kinderen, zijn we op zoek gegaan naar een manier om ze te helpen. Uiteindelijk kwamen we bij het crisisfonds terecht.”
    Normaliter organiseert de stichting maandelijks activiteiten, zoals een daklozendiner of een wandeling in Keukenhof met ouderen. Vanwege de corona-maatregelen zijn alle activiteiten de komende maanden geschrapt. “Daarom zoeken we nu vooral naar corona-gerelateerde acties. Wie hulp nodig heeft, kan ons benaderen.”
    De stichting is opgericht vanuit het Delftsch Studenten Corps. Op de puzzel staat een oude foto van de sociëteit.

puzzel%20leven%20in%20delft2.PNG

  • Update 28 april, 17:05 uur
    Hoe komen we uit de lockdown? Zoals veel andere landen verkeert Nederland in limbo. De curve van de corona-infecties is wat afgevlakt, en meer patiënten verlaten de intensive care dan er binnen worden gebracht.
    Aan de andere kant brengt iedere versoepeling van de huidige regels meer infecties, meer blijvende gezondheidsschade en meer sterfgevallen onder de kwetsbare ouderen. Sommigen pleiten daarom voor behoedzaamheid, anderen willen de ruimte voor economische activiteiten.
    Hoe denkt de Nederlandse samenleving daarover? TBM-onderzoekers onder leiding van dr.mr. Niek Mouter hebben een
    enquête opgezet die persoonlijke keuzes vertaalt in gevolgen voor de volksgezondheid. De randvoorwaarde is dat de gezondheidszorg met niet meer dan vijftig procent overbelast wordt.
    De enquête staat open vanaf 29 april op tudelft.nl/covidexit en deelname kost je ongeveer 20 minuten. Cafés heropenen, kappers weer aan het werk, of een einde aan de anderhalve-meterrichtlijn voor familieleden. Wat kies jij? Mouter brengt op 7 mei rapport uit aan het RIVM. “Voor ons als wetenschappers is dat een idioot snelle deadline”, zegt Mouter. “Maar het is goed te zien hoeveel energie dat bij mensen losmaakt.”

     
  • Update 28 april, 15:34 uur
    Ruim een kwart van de werkgevers heeft door de coronacrisis een personeelsstop ingesteld en nog eens een derde neemt minder studenten aan. Dit blijkt uit een onderzoek onder Nederlandse recruiters, uitgevoerd door online banenplatform Magnet.me.
    De stop geldt niet voor alle sectoren. Een derde van de werkgevers neemt nog evenveel mensen aan als voor de crisis. In de IT-, finance,- en FMCG-sector (consumentengoederen) wordt zelfs meer geworven. Veel recruitmentevenementen, zoals inhousedagen, vinden daarom nu online plaats. Hetzelfde geldt voor sollicitatiegesprekken.
    Verder krijgen studenten de tip om hun tijd in lockdown nuttig te besteden, want ruim veertig procent van de bevraagde recruiters verwacht tijdens toekomstige sollicitatiegesprekken hiernaar te vragen. Volg je in deze tijd een training of doe je vrijwilligerswerk? Dan heb je volgens recruiters een grotere kans om te worden aangenomen. 

     
  • Update 28 april, 15:09 uur
    Eerder (22 april, 11:00 uur) schreven we dat er steeds meer kamers leegstaan door de coronacrisis. Volgens platform Kamernet steeg het landelijke aanbod de afgelopen weken met liefst 53 procent, maar nam het aantal woningzoekenden flink af.
    Opvallend genoeg bleef het aantal aangeboden woningen in Delft relatief stabiel. Momenteel zijn er in Delft 115 kamers beschikbaar, dat is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2019. Hoewel ook in Delft het aantal woningzoekenden afnam, is vanaf week 14 een flinke groei in het aantal internationale woningzoekenden te zien. De gemiddelde groei in Nederland is veel kleiner. Deze toename komt waarschijnlijk door het sluiten van de inschrijfdeadline (1 april) en het daarna toekennen van opleidingsplaatsen aan internationale studenten. 
     
  • Update 28 april, 13:17 uur
    Vanwege de coronacrisis vindt de twintigste editie van het Landelijk Congres der Bestuurskunde (LCB) dit jaar volledig digitaal plaats. Acht TU-studenten organiseren op 12, 13 en 14 mei een online congres met als thema ‘Revolutie op de werkvloer: waar en met wie… of toch met wat?’
    “We kijken naar hoe de opkomst van kunstmatige intelligentie de werkvloer van de toekomst zal beïnvloeden en hoe bestuurskundig Nederland hierop moet reageren”, aldus commissaris pr Pepijn de Haan.
    Hoewel de omslag van een fysiek evenement naar een online editie schakelen was, heeft het ook voordelen. De Haan: “Je kunt nu vanuit huis meedoen en dankzij de nieuwe opzet is de toegang gratis.”
    Meer informatie over het Landelijk Congres der Bestuurskunde is te vinden op de website.
     
  • Update 28 april, 11:45 uur
    Minister Van Engelshoven wil laatstejaars studenten financieel tegemoetkomen voor de studievertraging die ze oplopen door de coronacrisis.
    De regeling richt zich volgens NRC specifiek op studenten die in hun laatste jaar zitten. “Eerstejaars studenten die vertraging oplopen, kunnen dat later wel weer inhalen”, citeert de krant de woordvoerder van de minister. “Maar studenten die voor de zomer zouden afstuderen en zich door corona in september tóch weer moeten inschrijven, moeten we echt compenseren.”
    Hoe de regeling er precies uit gaat zien en om hoeveel studenten het gaat, is nog niet bekend. In een document dat vanmorgen verspreid werd, stond al aangekondigd dat er overlegd zal worden met studentenorganisaties en onderwijskoepels. De Tweede Kamer had de minister daartoe opgeroepen. Sommige studenten kunnen de studievertraging als gevolg van de coronacrisis redelijkerwijs niet meer inhalen.
    Voorzitter Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond is blij met de uitspraken van de minister, maar benadrukt dat het alleen een oplossing is voor de groep studenten die studievertraging oploopt en niet voor de studenten die hun bijbaan zijn kwijtgeraakt. (HOP, Hein Cuppen)
     
  • Update 24 april, 18:40 uur
    TU-medewerkers onder leiding van Amir Zadpoor (3mE) ontwikkelden en bouwden een beademingsmachine uit industriële onderdelen: gecertificeerd en overal verkrijgbaar:
     

  • Update 24 april, 16:10 uur
    Onderwijsinstellingen werken keihard, maar de kans is groot dat studenten studievertraging zullen oplopen door de coronacrisis. Dit kan voor problemen zorgen bij de aanmelding voor een vervolgopleiding. Hbo’ers bijvoorbeeld die na hun eerste jaar naar de universiteit willen, dreigen niet te worden toegelaten omdat zij nu niet al hun punten kunnen behalen.
    Daarom heeft minister Van Engelshoven met de universiteiten afgesproken dat zij hier komend studiejaar soepeler mee om mogen gaan, schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau. De versoepeling is geen vrijstelling: uiteindelijk moeten de hbo-studenten alsnog hun propedeuse behalen. Hier krijgen zij tot 1 januari 2021 de tijd voor. Bovendien moeten zij vooraf een verklaring van hun hogeschool krijgen waarin staat dat zij de propedeuse inderdaad snel genoeg kunnen afronden.
    Soortgelijke maatregelen zijn al genomen voor bachelorstudenten die een master willen doen. Ook zij moeten een verklaring laten zien en krijgen tot 1 januari 2021 de tijd om hun vooropleiding af te maken.
     
  • Update 24 april, 9:40 uur
    Universiteiten en hogescholen zetten alles op alles om ook tijdens de coronacrisis hun onderwijs draaiende te houden. Toch lijkt het onvermijdelijk dat sommige studenten studievertraging zullen oplopen. 
    In de Tweede Kamer zijn regerings- en oppositiepartijen het voor de verandering roerend met elkaar eens: er moet voor deze studenten snel een landelijke regeling komen.
     
  • Update 23 april, 14.52
    Wat doen we met studenten die een slechte internetverbinding hebben? En hoe kunnen we fraude voorkomen? Docenten hebben de afgelopen weken flink wat overuren gemaakt om hun tentamens om te zetten in online varianten. Delta vroeg hoe ze de tentamenperiode vonden gaan. Wat opvalt: Veel docenten plaatsen vraagtekens bij de noodzaak van online proctoring. Lees hier het volledige artikel.
     
  • Update 23 april, 11:10 uur
    Het lijkt een grijs verleden, maar het ligt nog maar een paar maanden achter ons. Er waren actiegroepen en lobbybewegingen, protestmarsen en petities. Als het stof van de crisis neerdwarrelt, komen alle discussies vanzelf weer terug, alleen zien ze er misschien ietsje anders uit dan vóór de komst van het coronavirus. Lees verder.
     
  • Update 22 april, 16:40 uur
    De vader van de virologie werkte in Delft. Historicus Lesley Robertson vertelt het verbazingwekkende verhaal van hoe het allereerste virus meer dan 120 jaar geleden in Delft werd ontdekt. (English only)
     
  • Update 22 april, 12:10 uur
    In drie weken tijd maakten studenten van de TU Delft het beademingsapparaat de AIRone voor in nood verkerende Covid19-patienten op de IC’s. Het ministerie van VWS bestelde 500 exemplaren van dit apparaat. Maar IC-experts staan niet te springen om de machines, zo ontdekte Follow the Money dat met IC-experts van diverse ziekenhuizen sprak. Armand Girbes, hoogleraar intensive-caregeneeskunde aan de VU in Amsterdam zegt dat hij er geen fiducie in heeft dat machines “tippen aan de verfijnde beademingsmachines van de bekende firma’s met jarenlange ontwikkeltrajecten en betrokkenheid van top-clinici en wetenschappers. Het feit dat VWS dat kennelijk anders inschat, vervult mij met enige onrust.” De studenten zelf schrijven op hun website dat het apparaat alleen gebruikt dient te worden in opperste nood. “De AIRone is specifiek ontworpen als noodoplossing voor het beademen van een coronapatiënt en mag alleen worden gebruikt als er geen reguliere beademingsapparatuur beschikbaar is.”
     
  • Update 22 april, 12:00 uur
    Ook al doen opleidingen hun uiterste best, voor sommige studenten heeft de coronacrisis toch vervelende gevolgen. Ze lopen studievertraging op, bijvoorbeeld doordat stages en practica niet doorgaan. Daar moet een landelijke regeling voor komen, vinden regeringspartijen en oppositiepartijen. Lees meer.
     
  • Update 22 april, 11:00 uur
    Er staan meer kamers leeg door de coronacrisis. Het aanbod is de afgelopen vier weken met 53 procent gestegen, meldt patform Kamernet op basis van zijn eigen bestand.
    In Amsterdam is de groei van het particuliere aanbod het sterkst. Van eind maart tot halverwege april werden daar via het bemiddelingsbureau zo’n 650 meer kamers aangeboden dan in 2019. Het aantal studio’s en appartementen in de verhuur steeg minder hard. Ook in veel andere studentensteden groeide het aanbod in die periode. In Groningen met ongeveer 275, in Rotterdam met 200 en in Utrecht met zo’n 100.
     
  • Update 21 april, 19:45 uur
    Nu het kabinet de maatregelen voor thuiswerken heeft verlengd tot tenminste 20 mei, zal de TU Delft haar eerdere oproep om tot 28 april zoveel mogelijk thuis te werken naar verwachting uitbreiden. Meer informatie over thuiswerken vind je hier. Benieuwd hoe collega’s het doen? Delta vroeg het vier docenten.
     
  • Update 21 april, 19:40 uur
    De basisscholen mogen op 11 mei weer open, maar hogescholen en universiteiten blijven voorlopig dicht. Hiermee volgt het kabinet het advies van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) op. Fysiek onderwijs aan universiteiten en hogescholen zou ‘een reëel risico’ vormen. Het OMT adviseert om eerst te kijken wat er gebeurt als het basis- en voortgezet onderwijs weer opstarten. Universiteiten en hogescholen bestrijken immers een groter gebied dan de afzonderlijke basisscholen. Kinderen wonen meestal vlakbij hun basisschool, terwijl veel studenten met het openbaar vervoer naar hun onderwijsinstelling gaan en dat is een risico.
     
  • Update 21 april, 19:15 uur
    Het verbod op vergunningsplichtige evenementen is verlengd tot 1 september. Dit maakte minister-president Mark Rutte zojuist bekend tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De introductieweek voor eerstejaars Delftse studenten, de OWee moet daarom worden afgelast of kan in ieder geval niet doorgaan in de gebruikelijke vorm. De Owee staat gepland voor 16 tot en met 20 augustus. Eerder werd al bekend dat de Ladies Intro (8 juni) vanwege het coronavirus niet doorgaat. Het OWee bestuur vertelde onlangs scenario’s uit te werken waarbij studenten zoveel mogelijk van de stad en universiteit kunnen zien zonder fysiek aanwezig te zijn. Welk effect de door de regering nieuw afgekondigde maatregelen hebben op de verdere invulling van het introductieprogramma is nog niet bekend. Ook voor andere belangrijke evenementen hebben de nieuwe maatregelen gevolgen, zoals ouderdagen, eerstejaarsweekenden, symposia, door studieverenigingen georganiseerde buitenlandse reizen en de Xperience Day, het jaarlijkse evenement voor alumni.
     
  • Update 21 april, 17:00 uur
    De selectieprocedure voor de apps voor de bestrijding van Covid-19 was een farce, zegt hoogleraar cybersecurity Michel van Eeten (TBM), die erbij betrokken was. Hij vindt dat het kabinet te overhaast te werk gaat bij haar zoektocht naar geschikte apps.
    Van Eeten was een van de veertig experts die het ministerie van VWS vorige week hielp bij het doorlichten van de ingezonden voorstellen. “We werden onder grote druk gezet om de apps te beoordelen”, vertelt hij in een interview aan Delta
     
  • Update 21 april, 14:00 uur
    Vice Rector Magnificus Rob Mudde voert vrijdag 24 april van 17.00 tot 18.00 uur weer Zoom-gesprekken met TU-studenten. Tijdens deze online sessies zal Mudde vragen van studenten beantwoorden en luisteren naar hun opmerkingen. Tot nu hebben er vier sessies plaatsgevonden waaraan ruim vijftig studenten deelnamen. Tijdens de tweetalige gesprekken kwamen onderwerpen aan bod als communicatie, studievoortgang en financiën ten tijde van de coronacrisis. Vragen en antwoorden die voortkomen uit deze sessies zullen worden toegevoegd aan de onderwijs informatie op de coronawebpagina van de TU Delft. Geïnteresseerde studenten kunnen zich aanmelden via de e-mail.

  • Update 21 april, 11:45
    Studenten met geldzorgen die effect hebben op hun studievoortgang kunnen in sommige gevallen een tegemoetkoming van de TU Delft krijgen. Dat maakte de universiteit dinsdagochtend bekend. Zo zal de TU coulant omgaan met de betalingstermijnen van het collegegeld. Het collegegeld wordt op de gebruikelijke momenten geïncasseerd, maar uitstel van betaling is mogelijk.
    Studenten van buiten de Europese ruimte die hun bachelor- of masterdiploma vóór 1 september 2020 behaald zouden hebben, kunnen komende academisch jaar (2020-2021) gedurende drie maanden (tot 1 december) hun studie afmaken tegen het wettelijke collegegeldtarief in plaats van het hogere instellingstarief dat zij normaal gesproken betalen. De aanpassing wordt automatisch doorgevoerd vanaf 1 september en is maximaal drie maanden geldig. Tot slot is de universiteit bezig met het oprichten van een solidariteitsfonds. Studenten die zich in een zeer penibele situatie bevinden, kunnen dan met bijdragen van derden geholpen worden. 
     
  • Update 21 april, 9:50
    Universiteiten en hogescholen in Europa werken hard om hun onderwijs overeind te houden, want door de coronacrisis loopt het dit jaar allemaal toch net even anders. Ook bij uitwisselingen gooit het virus roet in het eten. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoeksrapport ‘Student exchanges in times of crisis’. Lees verder.
     
  • Update 20 april, 15:45
    De discussie over maatregelen tegen Covid-19 richt zich te veel op dreigende sterfgevallen en te weinig op alle andere gevolgen, stelt TU Delft beleidsadviseur Geneviève Girard. Lees haar brief. (English only)
     
  • Update 20 april, 13:45
    Het TU Delft COVID-19 Response Fund heeft na drie weken 750 donaties binnen van in totaal 170 duizend euro. Het fonds richt zich op alumni, maar ook op andere burgers. De selectiecommissie, bestaande uit de decanen Theun Baller (3mE), John Schmitz (EWI) en afdelingsvoorzitter van biomechanical engineering Dirk Jan Veeger, heeft nu acht projecten aangewezen voor steun uit het fonds. Daaronder het bekende OperationAIR, een test platform met UV-C LED en het ResilientSociety-platform. Meer informatie vind je hier.
     
  • Update 20 april, 12:00
    Welke tentamens krijgen een online versie? En tot wanneer geven we online onderwijs? Universiteiten moeten tijdens de coronacrisis in korte tijd beslissingen nemen die verregaande gevolgen hebben. Op sommige universiteiten komt daardoor de medezeggenschap in het gedrang. Wij zochten uit hoe dit op de TU Delft zit. “Soms word je alleen geïnformeerd en de andere keer heb je de mogelijkheid om te sparren”, zegt voorzitter van de studentenraad Zara-Vé van Tetterode. Lees verder.
     
  • Update 20 april, 9:15
    De overheid besteedt dit jaar meer geld aan onderzoek dan twee jaar geleden, meldt het Rathenau Instituut. Maar wat zeggen deze cijfers nu de coronacrisis is uitgebroken? Je leest het hier.
     
  • Update 17 april, 15:30
    Prometheus, de personeelsvereniging van de TU Delft, stelt tijdens deze periode van thuiswerken haar online evenementen open voor al het TU-personeel. De activiteiten, normaal gesproken alleen beschikbaar voor leden, lopen uiteen van een kleurwedstrijd tot een quiz en een bingo. “Nu we thuis werken, missen veel collega’s het onderlinge contact. Op deze manier hopen we het gemeenschapsgevoel te versterken”, aldus bestuurslid Jackie Frew.
    Prometheus organiseert de komende weken de Homequiz en een Bingo at Home. “De Homequiz duurt tien werkdagen. Elke dag ontvangen deelnemers een nieuwe vragenronde. De thuisbingo duurt ongeveer vijf dagen. Beide activiteiten kunnen thuis met familie of online met collega’s worden gespeeld.”
    Alle activiteiten zijn gratis, tweetalig en besloten: deelnemen kan alleen met een TU-mailadres. Meer informatie is te vinden op de website van Prometheus. Inschrijven kan via prometheus@tudelft.nl.
     
  • Update 17 april, 14:45
    In Amstelveen deelde de politie flinke boetes uit aan zeventien studenten omdat zij samen buiten zaten. En in Groningen hebben politieagenten zelfs aan alle bewoners van een studentenhuis verteld dat zij een boete van 390 euro riskeerden als ze geen afstand zouden houden in hun woonkamer. Welke regels hanteert de gemeente Delft?
     
  • Update 17 april, 14:20
    De TU Delft Student Ambassadors (een groep TU-studenten die huidige en toekomstige studenten informeren en begeleiden) waarschuwen voor frauduleuze e-mails die momenteel naar TU-studenten worden gestuurd. De scam is overwegend gericht aan internationale studenten en wordt verstuurd uit naam van de Indiase Studentenvereniging Delft (ISA). Het bericht volgt kort nadat de universiteit een officiële e-mail stuurde naar internationale studenten om hen te informeren over hun opties ten tijde van deze coronacrisis.

    In de stroom van informatievoorziening blijken oplichters nu misbruik te maken van de situatie. In de frauduleuze e-mail die werd verstuurd vanaf het adres 805071@protonmail staat: “We hebben geen antwoord van je ontvangen over je inschrijving. Daarom annuleren wij uw studentenstatus. U kunt er zeker van zijn dat ook uw verblijfsvergunning wordt ingetrokken.”

    93380022_1719968374793843_7988401280911409152_o.jpgScreenshot van de mail. (Via: Facebook)

    Zowel de TU Delft Student Ambassadors als ISA waarschuwen studenten voor deze frauduleuze e-mail en wijzen erop dat ISA op geen enkele manier verantwoordelijk is voor dit bericht. Studenten die een dergelijke e-mail ontvangen, wordt geadviseerd zo snel mogelijk de mail te rapporteren via abuse@tudelft.nl. Voor verdere vragen kan contact op worden genomen met het TU Delft Contact Centre. Tips om phishing en valse e-mails te herkennen, vind je hier. 

  • Update 17 april, 12:30
    Gedreven door een dreigend tekort aan beademingsapparaten ging TU Delft onderzoeker Gerwin Smit (3mE) voor inspiratie terug naar een klassiek apparaat dat zijn verdienste al had bewezen: een Engels beademingsapparaat uit de periode 1960-1970. Lees het artikel of bekijk de video:
     

  • Update 17 april, 9:00
    De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil een wettelijk verbod op uithuiszettingen voor mensen die hun huur niet meer kunnen betalen door de coronacrisis. Kun jij je huur nog betalen?
     
  • Update 16 april, 15:20
    Coronapatiënten op de verpleegafdelingen van het Reinier de Graaf ziekenhuis kunnen vanaf deze week virtueel bezoek ontvangen via het online platform We Visit. Op deze manier kunnen mensen die vanwege besmettingsgevaar geen bezoek mogen ontvangen, toch contact hebben met familie of naasten. Het ziekenhuis wil hiermee eenzaamheid tegengaan schrijft ze op haar website
    Met een speciale tablet kunnen patiënten via We Visit op afgesproken tijden met meerdere familieleden en vrienden tegelijk praten. Voor de ontwikkeling van het online platform werkte Reinier de Graaf onder andere samen met de TU Delft en het Erasmus MC.
    Het idee voor het virtuele bezoekuur kwam van arts in opleiding Mesut Savas. Hij zag hoe eenzaam coronapatiënten werden en startte een geldinzamelingsactie voor speciale tablets. Bijdragen aan de crowdfundingsactie van Savas kan nog steeds.  
     
  • Update 16 april, 14:07
    Om COVID-19 te tackelen zijn alle knappe koppen nodig. Ook die van studenten. BSc-en MSc-studenten kunnen meedoen aan een interdisciplinair programma van de TU en Erasmus MC. De TU Delft en het Erasmus MC zijn een samenwerkingsverband aangegaan om de COVID-19 pandemie (en eventuele toekomstige epidemieën) beter te kunnen begrijpen en bestrijden. Centraal staan zes projecten gericht op onder meer de modellering van ziekteverspreiding, immuniteit en onderzoek naar beslissingstheorie. Alle projecten staan open voor BSc-studenten, MSc-studenten, promovendi en postdocs, en worden uitgevoerd in teams van vijf à zes personen.
     
  • Update 16 april, 13:48 
    Nu studenten massaal thuis moeten studeren, blijken ze dat best te kunnen, constateert student-columnist Noor van Driel. Maar nu wordt het een kwestie van volhouden. Lees Noors column.
     
  • Update 16 april, 11:03
    De studentenraad heeft veel vragen over de gevolgen van de coronamaatregelen van de TU Delft. De eerste online vergadering met het college van bestuur liep erdoor uit. Lees ons verslag hier.
     
  • Update 16 april, 10:00
    Vooraf maaltijden bereiden en invriezen om kwetsbare ouderen in tijden van crisis te helpen. Initiatiefnemer Ben Lachhab werkte dit idee al uit voordat het coronavirus Nederland bereikte. Dankzij steun van verschillende bedrijven en TU-studenten werd zijn idee al snel in de praktijk gebracht. Sinds kort bezorgt Lachhab iedere zaterdag weekmaaltijden aan honderden ouderen. TU Delft TV maakte er een korte reportage over.
     

  • Update 15 april, 15:14
    Op de campus is in relatieve stilte gestart met de bouw van het nieuwe TNO-lab voor onderzoek naar bouwinnovatie. Oorspronkelijk zou het slaan van de eerste paal een feestelijke aangelegenheid worden, maar vanwege het coronavirus was er geen publiek bij. In het laboratorium zal onderzoek worden gedaan naar levensduurverlenging en innovatie op het gebied van gebouwen en materialen in opdracht van (inter)nationale opdrachtgevers in de woning- en utiliteitsbouw en infrastructuur.

    campusgebow_0.PNG
     

  • Update 15 april, 13:06 
    Vicerector magnificus Rob Mudde heeft zijn zorgen én trots geuit in een column over de coronacrisis. Hij schrijft dat het thuiswerken voor iedereen steeds meer routine begint te worden, maar dat hij zich wel zorgen maakt om het hoge werktempo dat veel collega’s genoodzaakt zijn aan te houden. “Ik worstel daar mee: enerzijds willen we onze studenten zoveel mogelijk helpen, anderzijds moeten de collega’s wel gezond blijven”, aldus Mudde.
    Ook heeft hij aandacht voor studentenwelzijn. Zo kampen veel internationale en Nederlandse studenten met financiële zorgen. “En deze zorgen laten zich moeilijk beteugelen en verdwijnen niet uit je hoofd. Ze verstoren je concentratie, laten je gedachten afdwalen en verminderen je vermogen om complexe stof op te nemen.”
    Hoewel de coronacrisis voor iedereen wennen is, uit Mudde ook zijn trots: “Onvoorstelbaar wat een energie er vrij is gekomen in onze gemeenschap. Prachtig om te zien, dit vervult me met trots.”
     
  • Update 15 april, 12:04
    Dinsdag 19 mei houdt de TU Delft een online Open Dag voor aankomende studenten, bedoeld voor scholieren uit 4, 5 en 6 vwo. Leerlingen die op de hoogte willen worden gehouden van het programma kunnen via deze link hun gegevens achterlaten. Daarnaast kunnen leerlingen uit 6 vwo op dinsdag 21 april chatten met studentvoorlichters tijdens een speciaal online studiekeuze-event. Ook online proefstuderen is nog steeds mogelijk. Bij sommige bacheloropleidingen, zoals luchtvaart- en ruimtevaartechniek, zijn de proefcolleges op een zelfgekozen moment te volgen. Bij een ander deel van de bachelors is het proefstuderen verbonden aan specifieke data. Op deze website is alle informatie te vinden over de online voorlichtingsmomenten van bacheloropleidingen.
     
  • Update 14 april, 18:25
    Het college van bestuur (cvb)  gaat weer een Zoom-gesprek voeren met studenten. Tijdens deze sessie kunnen studenten vragen stellen of hun zorgen uiten aan vice-rector magnificus Rob Mudde. Het cvb wil net als de vorige keer de mening van studenten horen over ‘over hoe de TU Delft met de coronacrisis omgaat’.
    Het Zoom-gesprek vindt plaats op vrijdag 17 april van 17.00 tot 18.00 uur. Vragen en antwoorden die voortkomen uit deze sessies worden toegevoegd aan de onderwijs-informatie op de corona-webpagina van de TU Delft. Studenten kunnen zich aanmelden via e-mail.
    Aan de Zoom-sessies die vorige maand werden georganiseerd, namens steeds zo’n 15 studenten deel. Zij hadden vooral vragen over studievoortgang, en dan met name over tentamens en Q4. Bij internationale studenten speelden er voornamelijk vragen over de financiële impact van de coronacrisis en hoe zij hier mee om moesten gaan. Delta heeft vandaag aan de TU Delft gevraagd wat er met deze signalen is gedaan, maar vooralsnog geen antwoord gekregen.  

     

  • Update 14 april, 15:39 uur
    Tot voor kort ontwikkelde prof.dr.ir. Kaspar Jansen van Industrieel Ontwerpen aangepaste koelvesten voor Olympische sporters. Dat deed hij in samenwerking met het bedrijf Inuteq onder de vlag van Thermo Tokyo. Nu de Spelen niet doorgaan, zal het consortium vierhonderd koelvesten ter beschikking stellen aan medewerkers van de intensive care. Zij hebben te kampen met zweten onder de vele lagen beschermende kleding die ze moeten dragen. De NOS maakte er een item over. De koelvesten bestaan uit zakjes met mengsels van paraffineolie die onder het opnemen van warmte een faseverandering ondergaan. Daarbij blijven ze op een constante temperatuur van ongeveer 10 graden Celsius. Jansen schat dat de gekoelde vesten zo’n veertig minuten afkoeling bieden aan IC-artsen en verpleegkundigen. Een ander product voor de Tokyogangers komt wellicht later deze zomer op de markt: zilverkleurige koelpetjes met een langzaam ontdooiende binnenkant.
     
  • Update 14 april, 13:01 uur
    Meer dan honderd jaar geleden, in 1918, was de TU Delft al een keer dicht door de uitbraak van een pandemie, de Spaanse Griep. Wat was toen de reactie van de universiteit? Welke maatregelen werden er genomen en hoe kunnen we dat vergelijken met de hedendaagse situatie? Lees er hier meer over.
     
  • Update 14 april, 12:32 uur
    Vorige week berichtte OperationAir, het studententeam dat een beademingsapparaat ontwikkelt, dat een prototype gereed was en dat het ministerie van VWS zich buigt over toelating. Hoe staan de zaken er een week later voor?
    prototype-airone.jpg
    Het prototype van de AirOne wordt nu getest. (Foto: ProjectAir)
    Patrick Tang, mediavoorlichter bij OperationAir, vertelt dat het team twee trajecten doorloopt. Naast de schriftelijke procedure bij het ministerie is het team ook bezig met praktijktests. Zo inspecteerde  medisch personeel in het Erasmus MC het prototype afgelopen vrijdag. De studenten zullen het ontwerp naar aanleiding van praktijktests bijstellen. “Het is een heel dynamisch gebeuren, de planning verandert ieder uur”, zegt Tang. Daarnaast moet het apparaat aan allerlei eisen voldoen qua veiligheid, degelijkheid en stralingsafscherming zoals die voor ziekenhuisapparatuur gelden. Voor de toelating zal er een officiële test moeten plaatsvinden, alleen is nog niet bekend wie daarvoor zal tekenen. Het zal niet de gebruikelijke CE-certificatie opleveren, omdat die procedure te lang duurt. Kortom, niemand weet hoe lang het zal duren voordat de productie opgestart kan worden.  In de tussentijd bereiden de studenten zich voor op een tweede fase, waarbij het werk verschuift van ontwerp en ontwikkeling naar gebruikersinstructie, trouble shooting en support.

     
  • Update 14 april, 11:53 uur
    Stel je voor dat je een internationale student bent, vastzit in een land dat je niet kent en dat je meer dan 2.000 euro per maand moet betalen om daar te blijven. Teruggaan naar huis of een baan krijgen is geen optie en je familie kan je geen geld sturen. Wat zou je dan wel doen? Veel internationale studenten van de TU Delft maken zich zorgen over hun studie, geld en huisvesting. Ze vragen de TU Delft om hulp, maar hebben nog steeds te maken met veel onzekerheid. Lees hier meer.
     
  • Update 14 april, 11:36
    Zo’n 20 leden van studentenvereniging D.S.V. Sint Jansbrug hebben tijdens het paasweekend meer dan tweehonderd rozen uitgedeeld aan eenzame ouderen in Delft. Ze sloten zich hiermee aan bij een actie van Gewoon Mensen, een platform dat tijdens de coronacrisis is opgezet door vier studenten die mensen die willen helpen in contact brengen met mensen die hulp nodig hebben. 
    De Jansbruggers gingen langs bij ouderen van zorginstantie Vierstroom. Karlijn Joosten, vijfdejaars lid bij de vereniging: “Geweldig om via deze actie samen te werken met enorm veel mensen en de boeketten aan huis te geven als troost.” Sint Jansbrug onderzoekt momenteel wat leden de komende tijd nog meer kunnen doen voor hulpbehoevenden tijdens de coronacrisis. 
     
  • Update 10 april, 17:44
    De werkgroep Studentenwelzijn ten tijde van Corona van de TU Delft heeft een website opgezet voor thuisstuderende studenten. Op Remote Studying- How to make it work? staan onder meer studietips en links naar e-health tools en kunnen studenten zich laten matchen met een studiemaatje. 
     
  • Update 10 april, 16:45 uur
    De coronapandemie leidt tot grote tekorten aan beschermingsmateriaal, met name mondkapjes. Studenten en onderzoekers van ProjectMask werken aan uitbreiding van testmogelijkheden. Niet alleen ontwerpen en bouwen ze testopstellingen, ze testen ook mondkapjes op aanvraag van ziekenhuizen of andere gezondheidsinstellingen. TU Delft TV ging langs.
     

  • Update 9 april, 13:17 uur
    Studenten die nog niet helemaal klaar zijn met hun bachelor mogen straks bij sommige masters alvast van start gaan. En opleidingen met een numerus fixus gaan meer studenten toelaten. Dit meldt de vereniging van universiteiten VSNU.
    Universiteiten moeten iets verzinnen op de overstap van bachelor naar master, nu studenten door de coronacrisis in de problemen komen. Voor 15 mei laat elke masteropleiding weten of en welke wijzigingen zij doorvoeren in het toelatingsbeleid vanwege corona. Delta zal de komende tijd inventariseren wat er wordt besloten bij de masteropleidingen van de TU Delft. (HOP, Bas Belleman/ Delta)
     
  • Update 9 april, 9:45 uur
    Zo’n 75 procent van de tentamens gaat deze periode door, in totaal zo’n 450 stuks. Welke vorm hebben deze tentamens, hoe zoekt de TU een balans tussen vertrouwen en controle en wat gebeurt er met de tentamens die nu niet door kunnen gaan? Lees het hier.
     
  • Update 9 april, 9.33 uur
    Niet vanuit een echte collegebank proefstuderen en ook geen middagje sfeer proeven op de campus: vanwege corona is het dit jaar anders kiezen voor aanstaande studenten. 
    Op sociale media bieden huidige studenten daarom al een tijdje onder #studiekeuze hun hulp aan. Om orde te scheppen in wat zij een wirwar aan #studiekeuze-berichten noemen, hebben drie studenten van de TU Delft het platform kiezeninquarantaine.nl opgezet. Het platform koppelt studenten aan scholieren die twijfelen over wat ze aankomend jaar gaan studeren. Sinds het platform afgelopen zaterdag online ging, hebben zich bijna 1200 mensen aangemeld.
     
  • Update 9 april, 9:25 uur
    Columnist Menno Blaauw schat zijn kans op overlijden aan het coronavirus in het komende jaar op één op honderd. “Dat is, naar onze Nederlandse maatstaven, een extreem groot risico.” Ondanks machteloosheid en gelatenheid, had hij energie genoeg om zijn zaken goed te regelen. Voor het geval dat. Lees zijn column.
     
  • Update 8 april, 16:57 uur
    De TU Delft heeft besloten om tot het einde van dit academisch jaar afstandsonderwijs te geven. Dat betekent dat studenten alle colleges en tentamens van het vierde kwartaal op afstand zullen moeten volgen en maken. Tot nu toe was de einddatum nog 1 juni. Voor activiteiten waarvoor echt geen online alternatief beschikbaar is – zoals sommige practica – zoekt de universiteit naar andere oplossingen.
     
  • Update 8 april, 14.01 uur
    Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit aan overbruggingsleningen voor startups en andere ‘innovatieve’ mkb-bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis. De leningen liggen tussen de 50.000 en 2 miljoen euro. Het geld is “nadrukkelijk bedoeld als een noodinstrument om te zorgen voor een tijdelijke overbrugging naar ‘break-even’ of een vervolgronde”. Vorige maand bleek uit onderzoek van TechLeap dat meer dan de helft van de jonge startups de komende maanden ernstige financiële problemen verwacht vanwege de coronacrisis.
    Ook Delftse startups kunnen een aanvraag doen. De verstrekking van leningen verloopt via regionale ontwikkelingsmaatschappijen. “Als regionale ontwikkelingsmaatschappijen werken we dagelijks met honderden innovatieve bedrijven. De coronacrisis heeft een enorme impact op deze bedrijven”, zegt InnovationQuarter-directeur Rinke Zonneveld. Via InnovationQuarter – de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland – hebben startups van studenten en alumni van TU Delft de afgelopen jaren hulp en investeringen ontvangen. 
     
  • Update 7 april, 11:50 uur

    Tigran Mkhoyan, promovendus bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, simuleert tegenwoordig de verspreiding van het coronavirus. De uitkomst van zijn model toont het belang van vroege quarantaine.
    Normaliter houdt Mkhoyan zich bezig met modellen en simulaties van complexe, dynamische systemen, zoals vliegtuigvleugels die van vorm veranderen. Aan huis gebonden en denkend aan de verspreiding van het virus, het nut van testen en het ontstaan van groepsimmuniteit, besloot hij de verspreiding te modelleren als effect van menselijke beweging en interactie.

    Zijn model laat zien dat vroege quarantaine het aandeel infecties tot 25 procent kan beperken. Doe het later en de teller loopt op tot 55 procent van de bevolking. In een artikel op LinkedIn geeft Mkhoyan uitleg over zijn aannames. Hij claimt niet een realistisch model te presenteren, maar toch doen zijn uitkomsten denken aan cijfers die in nieuwsberichten voorbij komen. Een interessant onderdeel is daarom de dynamica van een tweede golf van patiënten nadat de eerste crisis is bedwongen. Lees meer in het artikel ‘Covid-19: modelling the spread dynamics of the novel coronavirus’.
     

  • Update 7 april, 11:40 uur
    Scholen dicht, thuiswerken en geen sociaal leven. Ieder land neemt ongeveer dezelfde maatregelen, maar overal pakt het anders uit. TBM-onderzoekster Amineh Ghorbani werkt mee in een internationaal gezelschap dat de effecten van overheidsbeleid in de coronacrisis modelleert. In Engeland, Zweden en Italië helpen ze beleidsadviseurs. In Nederland komt dat gesprek op gang. Lees hier meer.
     
  • Update 6 april, 16:45 uur
    Je zit in lockdown in je studentenhuis en iemand begint lelijk te hoesten. Een paar dagen later is een ander aan de beurt. Is het corona? Dat zul je nooit weten, omdat mensen maar beperkt getest worden. Toch is het interessant om de verspreiding van ziekteverschijnselen in kaart te brengen, al was het maar om wiskundige modellen te verbeteren. Dat was het idee van bachelorstudent werktuigbouwkunde Hylke Martens en masterstudent civiele techniek Niels Maltha.
    Probleem is alleen dat zo’n enquête pas waarde heeft als veel mensen hem invullen. Drie andere studenten gaan Martens en Maltha daarom helpen, onder de paraplu van het Delft Centre for Entrepreneurship. Bachelorstudenten technische natuurkunde Emma Lucas en Can Pekdemir en bachelorstudent technische bestuurskunde Parya Lotfi gaan het vragenformulier opschalen, vragen optimaliseren en meerdere organisaties te betrekken bij het onderzoek.
    De hoop is nu dat zoveel mogelijk studenten en burgers in negentig seconden willen laten weten hoe het met ze gaat – of ze nu wel of geen symptomen hebben. De kennis die daarmee wordt opgedaan, is van belang voor de bestrijding van een eventuele tweede coronagolf zoals nu in China, vertelt Lotfi. De studenten willen hun data geanonimiseerd beschikbaar stellen aan beleidsmakers, wetenschappelijke modellenmakers en zorginstellingen. Doe hier de test.
     
  • Update 6 april, 14:33 uur
    Studium Generale besloot vorige maand haar activiteiten tot 1 juni af te gelasten, maar heeft sindsdien niet stil gezeten. De komende tijd  biedt Studium Generale een online ‘care package’ aan met video’s, artikelen, links en podcasts over onderwerpen als fake news, kunst en cultuur, filosofie en mentale gezondheid. Zo vindt je op de website van Studium Generale elke donderdag tips over de beste filosofieboeken, elke maandag en vrijdag online yoga- en meditatiesessies en wekelijk links naar online colleges, virtuele museumtours en online optredens. 
     
  • Update 6 april, 13:42 uur
    Het Minorevent van TU Delft, bedoeld voor tweedejaars bachelorstudenten, is omgezet naar online informatiesessies. Op maandag 6 april en dinsdag 7 april kunnen studenten via Zoom sessies volgen over negen verschillende minors. Het tijdschema voor de zoomsessies is hier te vinden. Het Minorevent zou oorspronkelijk plaatsvinden op maandag 30 maart, maar werd geannuleerd vanwege het coronavirus. Ook het Masterevent, oorspronkelijk gepland op donderdag 26 maart, krijgt een online versie. Waarschijnlijk zal dit in juni zijn, maar het is nog niet bekend via welk platform. Piratenpartij Delft plaatst op Twitter vraagtekens bij het gebruik van Zoom en wijst er op dat er veiligere alternatieven zijn. 
     
  • Update 3 april, 14:15 uur
    De ernst van de coronacrisis is nog niet in alle studentenhuizen doorgedrongen, meent de Landelijke Kamer van Verenigingen. Zij geeft daarom extra adviezen.
     
  • Update 2 april, 18:00 uur
    Veel universiteitsonderzoekers en promovendi kunnen sinds de uitbraak van de crisis geen data meer verzamelen. Veldwerk is uitgesteld en laboratoria zijn gesloten. Maar de duur van hun contract is vaak gelijk aan de duur van het onderzoeksproject. Met andere woorden: ze hebben te maken met een vastgestelde einddatum, maar weten nu niet of ze hun onderzoek op tijd kunnen afronden. De overheid moet onderzoekers en promovendi daarom steunen met een noodfonds, vindt de Algemene Onderwijsbond. “Veel werkgevers zullen zeggen dat ze alleen geld hebben voor de duur van het project”, zegt sectorbestuurder Donald Pechler. “Het kabinet heeft diepe zakken, zo hoorden we eerder.”  

  • Update 2 april, 14:00 uur
    De universiteit is vrijwel op slot, iedereen moet thuis studeren en werken. Hoe vergaat het de studententeams die normaal gesproken in de Dreamhall werken? Lees hun verhaal hier.

  • Update 2 april, 10:00 uur
    In een crisis grijp je het eerste gereedschap dat voorhanden is. Bob van Vliet ziet met lede ogen aan hoe enthousiast iedereen de software omarmt van datahongerige bedrijven. Lees zijn column.

  • Update 1 april, 16:40 uur
    Vrijdag 3 april is het zover: dan begint de tentamenperiode van het derde kwartaal, de ingewikkeldste ooit qua organisatie en uitvoering. Voor de komende weken staan er bijna zeshonderd tentamens op de planning, met in totaal 53 duizend inschrijvingen. Delta vroeg Willem van Valkenburg, executive director van de Extension School, of en hoe die doorgaan. Lees het hele interview.

  • Update 1 april, 13:15 uur
    De coronacrisis dwingt ons om ons gedrag te veranderen. Caspar Chorus (TBM) ziet dat het niet de moraal is die ons gedrag bepaalt, maar andersom. Hoe zit dat? Lees zijn artikel op onze website. (Engelstalig)

  • Update 1 april, 12:00 uur
    Het Universiteitsfonds Delft heeft het TU Delft COVID-19 Response Fund opgericht. Dit fonds moet op een snelle manier financiële ondersteuning bieden aan Delftse projecten in de strijd tegen het coronavirus. Het fonds steunt TU-onderzoekers en studenten die aan oplossingen werken die per direct (april en mei 2020) inzetbaar zijn. Denk aan projecten als OperationAir en sterilisatie van mondkapjes. Om financiële ondersteuning mogelijk te maken vraagt het fonds TU-alumni om te doneren via haar website.
    Onderzoekers en studenten die een aanvraag willen indienen kunnen voor meer informatie over het TU Delft COVID-19 Response Fund contact opnemen met
    Tineke Hoogeboom. Meerdere aanvragen per project en aanvragen met terugwerkende kracht zijn mogelijk.
    Om verzoeken zo snel mogelijk te kunnen beoordelen heeft Universiteitsfonds Delft een speciale commissie in het leven geroepen. Theun Baller (decaan 3mE), John Schmitz (decaan EWI) en Dirk Jan Veeger (voorzitter Department of Biomechanical Engineering) beoordelen de aanmeldingen en adviseren in de besluitvorming. 

  • Update 1 april, 9:15 uur
    Het kabinet heeft de maatregelen tegen het coronavirus verlengd tot en met 28 april. Het onderwijs blijft langer dicht, tot na de meivakantie. Maar daarna is de crisis nog niet voorbij, waarschuwt premier Rutte. “We gaan door een van de zwaarste periodes in onze geschiedenis buiten oorlogstijd”, zei Rutte in een persconferentie over het voortzetten van de maatregelen. Het aantal patiënten groeit nog steeds en honderden mensen overlijden aan het virus. Rutte hoopt dat het nu echt tot iedereen doordringt dat het virus gevaarlijk is, ook tot de laatste jongeren die zich onkwetsbaar wanen. Universiteiten en hogescholen houden er inmiddels rekening mee dat ze ook na de meivakantie de deuren gesloten moeten houden en medewerkers dus nog lang thuis moeten blijven werken. (HOP, Bas Belleman)
     
  • Update 31 maart, 15:15 uur
    Het academische data- en rekencentrum Surf biedt in samenwerking met wetenschapsfinancier NWO rekenkracht aan voor corona gerelateerd onderzoek. Surf verzorgt de high performance computing faciliteiten, NWO betaalt het rekenwerk met een zogenoemde fast track grant. Surf ging tot deze actie over in navolging van Amerikaanse techreuzen zoals IBM, Amazon en Google Cloud, die al eerder wetenschappers toegang boden tot hun computers voor onderzoek naar het Covid-19 virus.
    Aan wat voor onderzoek moet je dan denken? Surf -cto Peter Michielse noemt twee voorbeelden: het berekenen van de moleculaire dynamica van eiwitten die het coronavirus kunnen remmen, en het ontwikkelen van een kunstmatig intelligent systeem dat longfoto’s snel kan beoordelen op kenmerken van een coronabesmetting. De aanbieding voor gratis rekenkracht is sinds vrijdag 27 maart van kracht. Volgens Michielse zijn er nog geen aanvragen gehonoreerd. Onderzoekers vinden alle informatie op de Surf website.

     
  • Update 31 maart, 14:50 uur
    Je kunt een speld horen vallen op de campus. Geen wonder, want iedereen werkt vanuit huis. Iedereen? Delta sprak in de TU Delft Library met medewerkers die er nog wel zijn.  “Als schoonmaker wil je de medewerkers die nog op de campus zijn extra goed beschermen. Vooral deurklinken zijn belangrijk. Iedereen raakt ze aan.” 
     
  • Update 31 maart, 12:10 uur
    Nu medewerkers massaal thuiswerken, vraagt de TU hen om hun aanvraag voor tegemoetkoming in hun eventuele kosten voor woon-werkverkeer uit te stellen. Medewerkers kunnen via belastingvoordeel hun reiskosten deels terugkrijgen door het invullen van het Individueel Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden (IKA). De IKA-applicatie kan er echter geen rekening mee houden dat medewerkers een nog onbekend deel van het jaar thuis werken. Vandaar dat de afdeling Human Resources medewerkers vraagt om hun aanvraag voor mobiliteitsvergoeding pas in te dienen wanneer duidelijk is hoe hun reispatroon er voor heel 2020 uit gaat zien. Dat zal pas zo zijn nadat werken op de campus weer is toegestaan.
     
  • Update 31 maart, 9:15 uur
    Een app die je laat weten of je in contact of in de buurt bent geweest bij iemand die Covid-19 heeft. Stel dat je gisteren in de rij bij de bakker hebt gestaan met iemand die later ziek is geworden. Of een treincoupé met zo iemand hebt gedeeld? Als hij of zij ook de app gebruikt, dan weet je waar ze zijn geweest. Je krijgt dan een berichtje zodat je voorzorgsmaatregelen kan nemen, bijvoorbeeld door in quarantaine te gaan. Hoe handig is dat, vroeg Kennislink aan TBM-onderzoeker Kenny Meesters. Die stelt dat nu het virus flink huishoudt over de hele wereld, het niet de beste tijd is om experimentele technologie grootschalig toe te passen. En dat moet wel, wil zo’n app goed werken. “Techneuten willen graag met uitvindingen problemen te lijf gaan en dat valt te prijzen. Maar op dit moment valt niet te overzien wat de gevolgen zijn als we experimentele technologie grootscheeps uitrollen. Zo’n app kan je best maken, maar dan eerst op kleine schaal.” Meesters ziet wel mogelijkheden voor andere nuttige apps.
     
  • Update 30 maart, 15:05 uur
    Crises zijn normaal voor Kenny Meesters. Hij onderzoekt en onderwijst crisismanagement bij TBM. Sinds vorige week versterkt hij het Landelijk Operationeel Team Corona. Delta interviewde hem. Lees hier zijn verhaal.
     
  • Update 27 maart, 17:55 uur
    Ongeveer twee weken werken ze nu vanuit huis, de medewerkers van de TU Delft. Gemakkelijk is dat niet. Lees over de ervaringen van vier docenten. “College geven met Zoom is een stuk intenser, ik moet goed opletten.”
     
  • Update 27 maart, 16:25 uur
    De TU Delft betaalt de facturen van haar toeleveranciers en dienstverleners sinds vorige week meteen. Op die manier hoopt de TU haar partners te behoeden voor financiële problemen. Normaal hanteert de universiteit een betalingstermijn van dertig dagen. College van bestuurslid Nicoly Vermeulen zegt in het FD: “Rond de universiteit bestaat een heel ecosysteem. Daar willen we een betrouwbare partner voor zijn en onze maatschappelijk rol spelen.”
     
  • Update 27 maart, 13:40 uur
    Groepstrainingen zijn verboden, X is dicht en het liefst ziet de overheid dat je dat hardlooprondje overslaat. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om fit te blijven, ook thuis. Delta ging te rade bij studentensportclubs en een deskundige en zet de opties voor je op een rij
     
  • Update 27 maart 10:40 uur
    Wat betekent de coronacrisis voor de portemonnee van een student? Vaste lasten zoals huur en boodschappen (voor wie op zichzelf woont), en collegegeld gaan gewoon door. Maar hoe zit het met maandelijkse uitgaven aan café, club, bioscoop of uit eten? Volgens het Nibud zullen de meeste huishoudens er op achteruit gaan. Meer lenen mag van de minister, maar de vraag is of dit verstandig is. Het Nibud adviseert studenten om een begroting te maken: wat verwacht je de komende maanden aan inkomsten en wat zullen je uitgaven zijn? Studenten die onderaan de streep in de min staan, moeten op zoek naar aanpassingen. Lees dit artikel en doe je voordeel met deze tips.
     
  • Update 26 maart, 19:30 uur
    Het college van bestuur (cvb) van de TU Delft gaat Zoom-gesprekken voeren met studenten. Tijdens deze online sessies zal vice rector magnificus Rob Mudde vragen van studenten beantwoorden en luisteren naar hun opmerkingen.
    In een uitnodiging aan alle TU-studenten schrijft het cvb dat het graag wil weten hoe studenten omgaan met de coronacrisis en hoe deze hen beïnvloedt. Ook wil het cvb hun mening horen ‘over hoe de TU Delft met de coronacrisis omgaat’. “We beseffen – en horen – dat onze oplossingen soms verre van perfect zijn en dat veel van jullie vragen nog steeds onbeantwoord zijn.” Studenten mogen al hun corona-gerelateerde studievragen stellen, maar ook andere vragen of onzekerheden naar voren te brengen.
    De Zoom-sessies vinden plaats op vrijdag 27 maart, maandag 30 maart, woensdag 1 april en vrijdag 3 april, allemaal van 17:00 uur tot 17:45 uur. Groepen worden gevormd op basis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. De TU Delft laat kandidaten vervolgens weten aan welke sessie ze kunnen deelnemen. Vragen en antwoorden die voortkomen uit deze sessies zullen worden toegevoegd aan de onderwijs informatie op de corona webpagina van de TU Delft. Studenten kunnen zich aanmelden via de e-mail.
     
  • Update 26 maart, 16:50 uur
    Bouwkundestudent Samuel Hartman zat in de trein toen de zwaarte van de coronacrisis tot hem doordrong. Hij wilde iets bijdragen, met zijn hersenen: hij volgt immers niet voor niks de master crisis and security management in Leiden. Hartman belde studiegenoot Kevin Hofman en samen lanceerden ze het platform studententegencorona.nl. “Wij koppelen de kennis van studenten aan maatschappelijke projecten”, legt Hartman uit. Studenten die zich aanmelden worden ingedeeld in werkgroepen van vijf. Samen gaan ze aan een probleem werken van een bedrijf dat zich ook heeft aangemeld.  Zo heeft een bejaardentehuis gevraagd hoe het de eenzaamheid onder ouderen kan verminderen, nu deze geen bezoek meer mogen ontvangen. Het platform is met enkele bedrijven en 35 studenten nog klein, maar Hartman hoopt dat het er snel meer worden. Heeft hij hier wel tijd voor? “Eigenlijk niet. Maar wat is er nu belangrijker? Het voelt beter om dit werk te doen dan te werken aan mijn afstuderen.”
     
  • Update 26 maart, 15:55 uur
    Zo’n vijfhonderd studenten hebben afgelopen week hulp gevraagd bij een speciaal coronacrisis-meldpunt van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en vakbond FNV. De studenten hebben volgens de vakbonden allerlei problemen met hun bijbaan. Uitzendkrachten zouden direct ontslagen zijn. Mensen met een nulurencontract staan niet meer op het rooster en krijgen niet doorbetaald. Er zou sprake zijn van een inkomensverlies van honderden euro’s per maand “voor de meeste studenten”. Velen van hen hebben immers een bijbaan, zeker nu ze geen basisbeurs meer krijgen. Het kabinet is niet van plan om studenten financieel te steunen. Wel mogen ze meer lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ze moeten de rekening van de crisis dus zelf betalen, concluderen de vakbonden. (HOP)
     
  • Update 26 maart, 15:10 uur
    Duidelijke afspraken met huisgenoten, genoeg bewegen en niet te streng zijn: de studenten die wij spraken, hebben het thuis studeren (bijna) helemaal onder de knie en geven tips. Doe je voordeel met hun ervaringen.
     
  • Update 26 maart, 14:30 uur
    Niemand mag uit huis worden gezet tijdens de coronacrisis. Dit heeft minister Van Veldhoven van Wonen afgesproken met de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen. Veel huishoudens gaan er door de coronacrisis hard op achteruit. Er zijn mensen die de maandelijkse huur niet kunnen betalen, zelfs niet als ze een beroep doen op het noodfonds van de overheid. Zij worden de komende tijd niet uit huis gezet, is nu afgesproken. Ook worden er geen incassokosten geïnd in het geval van een huurachterstand. Er geldt een uitzondering voor criminele activiteiten of extreme overlast. Het zijn nieuwe afspraken tussen het kabinet en woonpartijen Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang, samen goed voor ruim 80 procent van de huurhuizen in Nederland. “De gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal”, schrijven zij in een gezamenlijke verklaring. “Een prettig huis is in deze situatie extra belangrijk.” (HOP)
     
  • Update 26 maart, 14:10 uur
    TU Delft en Van Straten Medical hebben een proces ontwikkeld en getest om mondkapjes zeker vijf keer te kunnen gebruiken. Het proces is direct en overal inzetbaar. Hoe het werkt? Bekijk de video.
     
  • Update 26 maart, 13:00 uur
    Het coronavirus veroorzaakt uitval van vraag en ontwrichting van transportketens. Dat vraagt volgens universitair docent bij 3mE Wouter Beelaerts van Blokland om nieuwe ideeën over economie en transport. Lees zijn opiniestuk.
     
  • Update 26 maart, 8:20 uur
    De overheid moet alles in het werk stellen om meer testcapaciteit voor het coronavirus te creëren. Alleen met veel testen kan worden voorkomen dat het virus na het einde van de gedeeltelijke lockdown weer de kop op steekt. Dat schrijven Cees Dekker, universiteitshoogleraar aan de TU Delft, en microbioloog Rosanne Hertzberger in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Het huidige gebrek aan testcapaciteit is volgens de twee ‘geen natuurverschijnsel’.
    Volgens Dekker en Hertzberger staan wetenschappers en bedrijven klaar om tests te gaan produceren, maar dan moet de overheid nú in actie komen met bijvoorbeeld tijdelijke dwanglicenties op intellectueel eigendom, ontheffing van aanbestedingsregels en een ‘oorlogskas’ om aanbetalingen te doen.
    Cees Dekker is naast universiteitshoogleraar hoogleraar moleculaire biofysica aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Op Twitter maakt hij zich al langer druk over het gebrek aan testcapaciteit. Hij krijgt daar steun van rector magnificus Tim van der Hagen:
    tweetvanderhagen.JPG
     
  • Update 25 maart, 16:20 uur
    De TU Delft heeft besloten de periode waarin alleen online onderwijs wordt gegeven te verlengen tot 1 juni. Ze bereidt zich erop voor dat die maatregel verlengd zal moeten worden tot het einde van het collegejaar. 
     
  • Update 25 maart, 16:00 uur
    De verschillende updates die de TU Delft geeft en onzekerheid over het doorgaan van tentamens en herkansingen, terwijl de tentamenweek over minder dan twee weken begint… Studente ‘Gabriela G.’ was het zat en startte dinsdag 24 maart een petitie. Op het moment van schrijven is deze 543 keer ondertekend.
    De ondertekenaars hebben vijf vragen aan de TU Delft: communiceer duidelijk, geef vóór 30 maart duidelijkheid over de tentamens van het derde kwartaal, beoordeel studenten eerlijke ongeacht hun locatie, voorkom mogelijke studievertraging en bedenk een effectieve oplossing voor het vierde kwartaal.
    Delta probeerde de afgelopen dagen ook tevergeefs meer duidelijkheid te krijgen over de aankomende tentamenperiode. We mailden de facultaire onderwijsdirecteuren de volgende vragen: gaan alle tentamens door (welke wel, welke niet); wordt bij de tentamens die doorgaan het ‘proctoring-systeem gebruikt, dat meekijkt of een student werkt zonder additionele hulp en hulpmiddelen; welke extra uitdagingen brengt deze manier van examineren met zich mee; moeten er nog andere ict-middelen worden gebruikt?
    We kregen drie reacties. Onderwijsdirecteur Chris Kleijn (TNW) mailde: “Communicatie hierover dient verantwoord te gebeuren door de bevoegde instanties. Voortijdige, onvolledige of onjuiste informatie via de pers leidt alleen maar tot verwarring.” Sander Berendrecht (L&R) liet weten: “Op dit moment kunnen we hier nog geen uitspraken over doen. Dit is immers nog work in progress.” Neelke Doorn (TBM) antwoordde: “Het betreft deels maatwerk en we willen dat eerst aan de studenten communiceren voordat we hier iets in algemene termen over kunnen zeggen dat via de Delta openbaar gemaakt kan worden.”
    Zodra we meer horen, melden we dat op deze liveblog.
     
  • Update 25 maart, 15:29 uur
    Never let a good crisis go to waste, zei Winston Churchill. De huidige crisis levert een hoop ellende op, maar hier en daar ook nieuwe wetenschappelijke inzichten. Voor Delftse wetenschappers van kenniscentrum Center for People and Buildings biedt de huidige situatie een onverwachte kans. Zij onderzoeken de komende twee maanden de effecten van thuiswerken. Welke programma’s werken het prettigst, hoe bevalt de samenwerking op afstand, wat doet deze vorm van werken met de mentale en fysieke gezondheid? De wetenschappers sturen tal van dit soort vragen rond. Ze hopen op honderdduizenden reacties.
    “We hebben de vragen uitgezet bij driehonderd organisaties waar we mee samenwerken, waaronder overheidsinstellingen, verzekeringsbedrijven en accountantskantoren”, zegt TU-onderzoeker Wim Pullen van Bouwkunde. Pullen verwacht een blijvend effect van de huidige crisis op de wijze waarop we werken en studeren. Instellingen doen nu veel ervaring op met nieuwe vormen van werken en leren, en sommige van die vormen zullen (deels) worden voortgezet na de coronapandemie, denkt hij.
    Ben je wetenschapper en biedt de huidige situatie je mogelijkheden om zaken te onderzoeken die zich tot nu toe nauwelijks lieten onderzoeken, dan horen wij graag van je. Mail ons!

     
  • Update 25 maart, 14:55 uur
    Het uitstel van de Olympische Spelen treft ook de topsporters van de TU. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor zeilster Annette Duetz en roeiers Bart Lukkes en Ellen Hogerwerf?  “Ik ben bang dat ik er achteraf spijt van krijg als ik nu niet doorga.” Lees ons verhaal over begrip en teleurstelling, trainen binnenshuis en ergometers in de achtertuin.
     
  • Update 25 maart, 14:35 uur
    Door bezorgdheid over de verspreiding van Covid-19 hebben de Delftse onderzoekers Rafał Kucharski en Oded Cats van de afdeling Transport en Planning (CiTG) onderzocht of auto-delen de epidemie verergert of dempt. Enerzijds worden reizigers blootgesteld aan medereizigers die mogelijk geïnfecteerd zijn. Aan de andere kant: doordat grote knooppunten ontbreken wordt de verspreiding bemoeilijkt. De onderzoekers hebben een epidemiologisch model ingezet om drieduizend reizigers in Amsterdam te onderzoeken en hebben aangetoond dat het bestaande auto-deelnetwerk een beperkte verspreiding van het virus tot gevolg kan hebben. Mensen zoeken naar reisalternatieven die blootstelling aan het virus verminderen, stellen de wetenschappers in een artikel dat ze op LinkedIn publiceerden, en in de stedelijke context biedt het delen van ritten dan een alternatief. Deze keuze doet de blootstelling drastisch afnemen terwijl deze toch betaalbaar blijft. De onderzoekers waarschuwen wel dat ze nog niet weten hoe breed toepasbaar hun resultaten zijn. Lees het artikel hier.
     
  • Update 24 maart, 17:05 uur
    De Teaching Academy van de TU Delft organiseert woensdagmiddag 25 maart tussen 11:30 uur en 12:30 uur een eerste online bijeenkomst over afstandsonderwijs. Deze zogenoemde webinar is toegankelijk voor docenten en ondersteunende medewerkers. Aan bod komen vragen, antwoorden en ervaringen.
    Inschrijven kan hier.

     
  • Update 24 maart, 15:40 uur
    De gisteren verscherpte corona-maatregelen hebben Studium Generale doen besluiten al haar evenementen tot 1 juni af te gelasten. Studium Generale zit niet stil de komende tijd. De voor en door studenten en medewerkers georganiseerde yoga-lessen worden nu via Instagram voortgezet, elke maandag en vrijdag vanaf 12:30 uur. 
     
  • Update 24 maart, 15:15 uur
    De centrale eindexamens gaan niet door. Dat betekent dat de diploma’s en de cijferlijsten van de eerstejaars studenten die in september 2020 beginnen, volledig gebaseerd zijn op de schoolexamens. En dat terwijl die laatste niet onomstreden zijn. De Onderwijsinspectie schreef er afgelopen januari nog een kritisch rapport over. “De toetsing en examinering verlopen onvoldoende zorgvuldig”, was de conclusie. “Het (steekproefsgewijs) bekijken van nagekeken werk door bijvoorbeeld een tweede corrector, vindt nauwelijks plaats.”
    Toch hebben de universiteiten begrip voor de redenering van het kabinet dat leerlingen alleen zo de kans krijgen om zonder vertraging door te stromen naar het vervolgonderwijs. De universiteiten hebben begrip voor het besluit van het kabinet, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU.
    Op opleidingen met een numerus fixus, zoals werktuigbouwkunde en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, heeft de maatregel weinig effect. Bij selectie wegen eindexamencijfers niet mee.
     
  • Update 24 maart, 14:25 uur
    In deze moeilijke tijden krijgen internationale studenten een extra klap te verduren, omdat sommige van hen niet naar huis kunnen terugkeren. Hoe redden ze het en welke hulp kunnen ze krijgen? Lees ons artikel ‘TU Delft, we’re in this together’. (Engels)
     
  • Update 24 maart, 9:45 uur
    De studenten van het Delftse Formula Student Team (DUT20) zoeken een maatschappelijk relevante klus, bij voorkeur in de strijd tegen het coronavirus, nu hun normale werk stil valt. Want wat een flitsend jubileumjaar had moeten worden, is door de coronacrisis roemloos tot stilstand gekomen. In dit twintigste jaar wilden de studenten niet één maar twee racewagens ontwikkelen. Naast de snelst mogelijke bolide (uiteraard elektrisch) wilden de studenten ook een refit van de wagen uit 2018 voor de competitie voor zelf rijdende wagens.
    Door de aanscherping van de corona-gedragsregels (niet meer dan drie mensen bijeen) is verdere ontwikkeling onmogelijk geworden, schrijft  operations manager Julius van Bebber in een persbericht. Tot 6 april sluit DUT20 het kantoor. Daar komt bij dat gisteren ook de belangrijkste race werd geschrapt, met de verwachting dat andere volgen. De vraag is nu, schrijft Bebber, wie een  maatschappelijk relevante klus heeft voor de 110 ingenieurs. Voorstellen zijn welkom bij het DUT20 team.

     
  • Update 23 maart, 16:05 uur
    Nu laboratoria gesloten zijn, vragen studenten zich af hoe ze hun practica moeten doen. En hoe moet het met de toetsing van labvaardigheden? Delta zocht het uit. “Voor de projectgroepen en practica is er geen sprake van vertraging voor wat betreft het huidige onderwijsblok.” Lees meer.
     
  • Update 23 maart, 15:50 uur
    De jongerenorganisaties van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA willen meer steun voor studenten in de coronacrisis. Kijk in elk geval goed naar hun schulden als de crisis voorbij is, vragen ze. Veel jongeren zijn kwetsbaar nu, schrijven de organisaties in een open brief aan de minister. Ze werken op nulurencontracten of als uitzendkracht en raken hun inkomsten kwijt. Ze lopen misschien ook studievertraging op. Van de minister mogen deze studenten, als ze krap zitten of langer moeten studeren, extra lenen bij studiefinancier DUO. Dat vinden de vijf politieke jongerenclubs nogal magere steun. Geef studenten nu alvast de gelegenheid om betaling van het collegegeld uit te stellen, opperen ze. Wat het CDJA betreft wordt ook een deel van de studieschulden straks kwijtgescholden, zegt voorzitter Hielke Onnink. “Maar ik kan moeilijk nu zeggen hoeveel dat zou moeten zijn. Goede oplossingen hoeven ook niet altijd financieel te zijn.” (HOP)
     
  • Update 20 maart, 22:50 uur
    De TU Delft vraagt studenten om zich zoals normaal in te schrijven voor de tentamens die op 3 april moeten beginnen. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren en in welke vorm is vooralsnog onduidelijk. De TU laat weten dat ze kijkt naar alternatieve manieren om tentamens te laten plaatsvinden en verwacht volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven. Studenten die zich nu onverhoopt toch niet inschrijven, hoeven zich volgens de universiteit geen zorgen te maken. Voor hen komt er ‘een passende oplossing’.
     
  • Update 20 maart, 16:45 uur
    Na een week hard thuis studeren is het tijd voor weekend! Maar… alles is natuurlijk dicht. Delta zocht de beste online feestjes voor dit weekend. Je vindt ze hier.
     
  • Update 20 maart, 14:55 uur
    De eerste week online onderwijs, waarin studenten zich geleidelijk aan in hun nieuwe studieomgeving vestigden, is bijna voorbij. Velen realiseerden zich al snel dat het niet eenvoudig is om je thuis te blijven concentreren. Daarom vroeg Delta Delftse studenten om tips en trucs om met de huidige situatie om te gaan. Dit is wat ze bedachten. (Engels)
    Universitair docent Anne Pluymakers van de geoscience and engineering-afdeling van CiTG roept collega’s in een blog op goed te letten op hun mentale gezondheid. Een paar van haar tips: stel niet te hoge eisen aan jezelf, bedenk een nieuwe dagindeling, gebruik je werktijd om dingen te doen waar je anders niet aan toe komt. Lees haar hele verhaal hier. (Engels)
     
  • Update 20 maart, 13:55 uur
    Double degree-student Emiel Beinema las de brief van het college van bestuur aan studenten van de TU Delft. De studie hoeft wat hem betreft nu even niet voorop te staan. Hij schreef een ingezonden brief aan Delta: “Soms bereik je impact op de maatschappij misschien niet door uit te blinken in je vakgebied, maar door uit te blinken in je menselijkheid.”
     
  • Update 20 maart, 11:50 uur
    Het coronavirus treft niet alleen de gezondheid, maar ook de economie hard. Delta sprak met twee zzp’ers van de TU die nu thuis zitten zonder werk. Lees meer.
     
  • Update 20 maart, 11:00 uur
    Ben je een TU Delft onderzoeker en heb je een Covid-19 gerelateerd artikel gepubliceerd dat nog niet gratis beschikbaar is? TU Delft Library helpt bij verspreiding via open access. Onderzoekers kunnen hiervoor contact opnemen via oadeals-lib@tudelft.nl.
     
  • Update 19 maart, 19:45 uur
    Studenten die door het coronavirus niet aan het bindend studieadvies (bsa) van hun opleiding kunnen voldoen, krijgen uitstel. Ook kunnen studenten tijdelijk hun studielening ophogen. Verder is de aanmelddeadline voor studies verlaat van 1 mei naar 1 juni. Dat hebben het ministerie van Onderwijs, de vereniging van universiteiten (VSNU) en Hogescholen (VH) en de studentenorganisaties ISO en LSVb afgesproken.
    Lees meer.
     
  • Update 19 maart, 17:55 uur
    Ziekenhuizen hebben naast mondkapjes ook handschoenen nodig, hoorde technisch medewerker Sander van Asperen op de radio. Bij materiaalkunde (3mE) zag hij zon zeventig tot tachtig dozen in de kast liggen. Hij maakte deze foto:
    handschoenkast-materiaalkunde.jpg
    Van Asperen vroeg hoogleraar Jilt Sietsma toestemming om de latex- en nitril-handshoenen aan het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft te schenken.
    “Dat lijkt me een mooi gebaar, zeker doen”, reageerde Sietsma. Van Asperen hoopt dat andere universiteiten zijn voorbeeld volgen, zodat ‘de voorraad van handschoenen en mondkapjes zijn weg naar de ziekenhuizen vindt’.

     
  • Update 19 maart, 16:25 uur
    Vanaf aanstaande maandag sluiten alle Spar University-winkels, dus ook die op de TU-campus. “Onze omzet daalt en onze teams zijn bezorgd”, vertelt Kyra van Elswijk, persvoorlichter van Spar University. “We kiezen nu voor de veiligheid van onze medewerkers.” Andere Sparwinkels, zoals onder andere de Spar City op de Westvest, blijven wel open. “Er is een grote vraag om voedsel, mensen blijven hamsteren”, vertelt Van Elswijk. “We hebben gemerkt dat er op de campus een stuk minder vraag is – werknemers werken thuis en studenten vertrekken naar familie of laten hun boodschappen bezorgen. Om voedselverspilling tegen te gaan, blijven we tot zondagavond open en maken zo onze voorraden op. We hopen daarna weer zo snel mogelijk open te gaan.”
     
  • Update 19 maart, 14:30 uur
    De TU Delft liet eerder weten dat studenten alleen nog in laboratoria kunnen werken als er genoeg toezicht geregeld kan worden. Life Science and Technology-studenten kregen gisteren een extra e-mail waarin stond dat laboratoria in het nieuwe TNW-gebouw (58) niet meer gebruikt mogen worden. Reden: de noodzakelijke afstand tot elkaar kan niet overal worden gewaarborgd.  Experimenten voor bachelor- en mastereindprojecten worden daarom tot zeker 30 maart opgeschort. Voor ander laboratoriumwerk is die termijn nog een week langer. In het reactorinstituut (gebouw 50) en het oude Technische Natuurkunde (gebouw 22) kan het labwerk voor bachelor- en mastereindprojecten wel doorgaan, zij het na overleg met de begeleider. Andere practica zijn ook daar tot 6 april opgeschort. Decaan Lucas van Vliet (TNW) schreef verder in zijn email ‘over toetsen en examens op dit moment nog geen verdere mededelingen te kunnen doen’.
     
  • Update 19 maart, 14:20 uur
    De Universiteit Leiden en de Universiteit Maastricht schrappen al het fysieke onderwijs voor de rest van dit studiejaar. De twee universiteiten lopen vooruit op nieuwe maatregelen om het coronavirus te beteugelen. In principe geven universiteiten tot en met 6 april geen onderwijs meer in hun gebouwen, maar het zou ook langer kunnen duren.
    Leiden en Maastricht houden wel een slag om de arm: mocht het na 1 mei toch mogelijk zijn dat studenten en docenten weer bij elkaar komen, dan kan bijvoorbeeld het praktijk- en vaardighedenonderwijs weer van start gaan. Wellicht kunnen studenten dan ook weer toetsen maken in een zaal met surveillanten.
    Andere onderwijsinstellingen hebben zo’n verlenging nog niet aangekondigd. Maar ze zijn niet naïef. Het is “realistisch te veronderstellen” dat het langer gaat duren, schrijft bijvoorbeeld Wageningen Universiteit. Groningen heeft de periode zelf alvast met een paar dagen verlengd tot en met 10 april. Wij houden je via onze liveblog op de hoogte van wat de TU Delft beslist. 
     
  • Update 19 maart, 14:05 uur
    De TU Delft probeert in deze crisistijd de online leermiddelen te centraliseren, maar columniste Monique van der Veen is niet van plan daaraan mee te doen.  “Voor interactieve lezingen zullen ik en veel collega’s gebruik maken van Zoom.” Lees de column hier. (Engelstalig)
     
  • Update 19 maart, 13:40 uur
    De coronacrisis leidt tot schonere lucht. Onderzoekers van CiTG zien dat vanuit de ruimte met het Nederlandse Tropomi-instrument op de Copernicus Sentinel-5P satelliet. Prof. Pieternel Levelt van de afdeling atmospheric remote sensing: “Zo’n sterke reductie hebben wij nog nooit eerder waargenomen. Wereldwijd kijkt men nu naar onze metingen.” De veranderingen als gevolg van de coronamaatregelen zijn vooral goed terug te zien in de stikstofoxidemetingen (NO2) van Tropomi boven China en Italië.
     
  • Update 19 maart, 13:20 uur
    Omdat het door de afgekondigde maatregelen erg rustig is op de campus, blijft in een aantal gebouwen alleen de hoofdingang open en zijn de zij-ingangen gesloten. De TU Delft laat in een nieuwe update weten dat de beveiliging is uitgebreid en er extra surveillances worden uitgevoerd. Ook wordt gezorgd voor voldoende aanwezigheid van bedrijfshulpverleners.

    De universiteit roept daarnaast op om alert te blijven op verdachte mails.

  • Update 18 maart, 16:30 uur
    De TU Delft en de Universiteit Twente gaan beademingsapparaten maken om tegemoet te komen aan het verwachte tekort van vijfhonderd stuks. Dat vertelde althans professor Diederik Gommers  van het Erasmus Medisch Centrum tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamer, live op televisie op woensdag 18 maart.
    Klopt dat? Volgens 3mE-voorlichter Carola Poleij hebben zo’n dertig masterstudenten van klinische technologie een zogenoemde ‘operation air’ opgezet. Ze gaan inderdaad op zoek naar een manier om snel en goedkoop beademingsapparatuur te maken. De plannen zijn alleen nog niet concreet genoeg voor een interview, vertelt Poleij.
    Toch is het idee niet gek, zo blijkt uit een stuk van De Ingenieur. Dat beschrijft hoe 3D-printers worden ingezet om kleppen voor beademingsapparaten te maken. Auto- en vliegtuigfabrikanten zouden hun medewerking al hebben toegezegd. 
     
  • Update 18 maart, 14:55 uur
    Never let a good crisis go to waste, zei Winston Churchill. Bij Delta schrijven we momenteel uiteraard volop over corona-gerelateerde zaken. De huidige crisis levert een hoop ellende op, maar hier en daar ook nieuwe wetenschappelijke inzichten. Bijvoorbeeld in hoe onze economische activiteiten zich verhouden tot vervuiling, efficiëntere logistieke processen, nieuwe vormen van werken op afstand, het nut van congressen en ga zo maar door. Delta is op zoek naar dit soort verhalen. Ben je wetenschapper en biedt de huidige situatie je mogelijkheden om zaken te onderzoeken die zich tot nu toe nauwelijks lieten onderzoeken, dan horen wij graag van je. Mail ons!
     
  • Update 18 maart, 14:40 uur
    Stel je voor: je bent internationale student ver van huis en je woont in een studentencomplex zonder huisgenoten. Wie bel je dan voor je medicijnen en boodschappen? Bouwkundestudent Alexandros bedacht een oplossing. Lees hier welke.
     
  • Update 18 maart, 13:35 uur
    Veel studenten verliezen hun bijbaan door de coronacrisis: ze werken in de horeca of hebben een nulurencontract. Sommigen zijn al ontslagen, anderen worden niet meer opgeroepen. De Landelijke Studenten Vakbond vraagt universiteiten en kamerverhuurders om coulance met collegegelden en huren. Lees meer.
     
  • Update 18 maart, 10:30 uur
    Er circuleren momenteel veel phishing mails met nepnieuws over het coronavirus, waarschuwt ict-organisatie SURF. Thuiswerkers moeten goed opletten. De TU Delft waarschuwt vooral voor zogeheten ceo-fraude. Hierbij lijkt het of je een mail ontvangt van je leidinggevende die je verzoekt een betaling te doen, en het liefst met spoed. In de mail of de daarop volgende mails staat dan vervolgens een rekeningnummer waarop je kunt storten. Ook wordt er vaak gevraagd een giftcard te kopen en het kaartnummer door te geven. Deze mails zijn per definitie nep, aldus de TU. Gebruik in geval van betalingen of verzoeken daartoe altijd de interne processen, adviseert de universiteit. In verband met de coronacrisis heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een lijst met voorzorgsmaatregelen voor thuiswerkers online gezet.
     
  • Update 18 maart, 8:45 uur
    De TU Delft adviseert Nederlandse studenten in het buitenland met klem om terug te keren naar huis. “Dit in verband met de toenemende onzekerheid over de situatie in het buitenland en het feit dat in hoog tempo landen hun grenzen aan het sluiten zijn”, schrijft de universiteit in een update op de website.

    Internationale studenten die op uitwisseling zijn bij de TU Delft wordt geadviseerd om contact op te nemen met hun thuisuniversiteit en af te stemmen of terugkeren naar huis wenselijk is.
    TU-studenten die hierdoor extra reiskosten maken (bovenop de kosten die vergoed worden door hun reisverzekering), kunnen dit laten weten aan hun studieadviseur.

    De universiteit adviseert verder internationale degree-studenten die momenteel hun familie bezoeken in hun thuisland om niet terug te reizen naar Delft en het onderwijs voorlopig op afstand te volgen. Internationale degree-studenten die momenteel in Delft zijn wordt juist geadviseerd om hier te blijven en het onderwijs op afstand te volgen.

  • Update 17 maart, 20:28 uur
    De vereniging van universiteiten heeft besloten dat universiteitsgebouwen dicht gaan voor studenten. Hoewel eerder al was bepaald dat al het onderwijs digitaal zou worden, waren de campussen deels nog open voor iedereen. In Delft gingen de Library, Pulse en onderwijsgebouw 35 aan de Drebbelweg dicht, maar kwamen sommige studenten de afgelopen dagen gewoon naar hun faculteiten om te studeren.
    Wat het VSNU-besluit voor Delft betekent, is momenteel niet geheel duidelijk. De TU deed eerder vanavond een op het eerste gezicht minder vergaande boodschap uitgaan. “Het streven blijft om studenten en het onderwijs zoveel mogelijk te faciliteren, ook daar waar onderwijs op afstand niet mogelijk is”, schreef ze. “Daar waar nodig en mogelijk zullen practica en afstudeeropdrachten zoveel mogelijk doorgang vinden.”
    De TU meldt verder wel dat studieplekken maar ‘zeer beperkt beschikbaar zijn’ en dat studenten geen toegang meer krijgen tot laboratoria waar te weinig toezicht is.
    We houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
     
  • Update 17 maart, 20:15 uur
    De universiteiten hebben samen besloten dat medewerkers die nodig zijn voor het organiseren van (afstands-) onderwijs vallen onder de ‘cruciale beroepen’. Dat geldt voor in ieder geval docenten en ict-medewerkers die onderwijssystemen werkend houden. Deze medewerkers kunnen aanspraak maken op kinderopvang.
     
  • Update 17 maart, 18:00 uur
    Brood, bier en zelfs een driegangendiner. Delftse ondernemers gaan niet bij de pakken neerzitten en bezorgen hun waar aan de deur. Bij wie je moet zijn? Je leest het hier.
     
  • Update 17 maart, 17:00 uur
    De TU Delft heeft zojuist aanvullende maatregelen bekend gemaakt rondom promoties. Zoals we eerder al melden, kunnen die doorgaan, maar zonder (veel) publiek. Vaak zullen leden van de promotiecommissie bovendien van afstand inbellen. Daar komen nu de eisen bij dat er naast de promovendus minimaal één promotor en een voorzitter fysiek bij de ceremonie aanwezig moeten zijn.
     
  • Update 17 maart, 16:35 uur
    Eerder beschreven we al hoe een inbelpromotie eraan toe gaat, nu zijn er beelden. Deze foto van een gelukkig gepromoveerde Hamidreza Heydarian deelde de Graduate School vandaag met Delta. Links conrector en hoofd van de Graduate School Peter Wieringa. Heydarian promoveerde op de plaatsbepaling van moleculen met een microscoop.
    promotie_corona_GS_web.jpg
  • Update 17 maart, 15:40 uur
    Delftse studenten zijn hard in de weer om mensen te helpen in deze moeilijke tijden. Lees er alles over in dit artikel en laat je inspireren.
     
  • Update 17 maart, 13:40 uur
    Afgelopen vrijdag was de eerste ‘stille dag’ op de campus. TU Delft TV was erbij en sprak nog aanwezige medewerkers en studenten over de invloed die de nieuwe maatregelen hebben op hun werk en studie. 
     

  • Update 17 maart, 13:20 uur
    Ook de redactie van Delta merkt de gevolgen van de maatregelen tegen corona. Help ons verslag te doen! Lees hier hoe.
     
  • Update 17 maart, 13:15 uur
    Huisfeestjes zijn nu geen goed idee en ook kun je beter niet met zijn vijven op de bank een film kijken. Maar hoe doe je dat als je met 21 mensen in een studentenhuis woont? Lees ons verslag van een bezoek aan een studentenhuis en check vooral de tips onderaan!
     
  • Update 17 maart, 12:00 uur
    Om alle thuisblijvers een hart onder de riem te steken, organiseert Bollywood-dansgroep Sabroseo een online ‘dansen-op-afstand-les’. De les begint dinsdag om 18.15 uur stipt en wordt uitgezonden op Facebook. Leer comfortabel vanuit je eigen huis of studentenkamer de choreografie op het Bollywoodnummer ‘Hauli Hauli’. Heb je voorafgaand aan de les vragen, neem dan contact met de organisatie
     
  • Update 17 maart, 10:30mekelweg-lente-web.jpg
    Stille lente – De Mekelweg op een dinsdagochtend. De bomen staan in volle bloei, maar het fietspad blijft leeg. Het geeft een vreemd gevoel wanneer een pandemie samenvalt met het begin van de lente. Het deed Delta-redacteur Jos Wassink denken aan de titel Silent Spring – het boek van bioloog Rachel Carson dat waarschuwde tegen de gevaren van pesticiden en zo het begin vormde van de milieubeweging. 
     
  • Update 16 maart, 20:30 uur
    Nu veel medewerkers thuiswerken en studenten vanuit huis studeren, is het de vraag of de ict-systemen van de TU Delft dat aankunnen. Vooralsnog is daarop het antwoord ‘ja’, vertelt Rob van Laar, manager van het shared service centre. “We monitoren de boel en schakelen bij waar belastingen zitten”, vertelt hij. “Dat gaat vrij goed. Ik hoor weinig klachten van dingen die niet werken.”
    Hoe gaat dat verder als steeds meer onderwijs daadwerkelijk online zal verlopen? Veel is nu immers nog in voorbereiding. En ook de afdeling ICT heeft te maken met uitval door ziekte en met mensen die vanuit huis moeten werken met kinderen erbij. Van Laar vertelt dat het ict-systeem van de TU Delft ‘heel veel capaciteit’ heeft. Wel wordt het een uitdaging als dat straks te maken krijgt met heel andere belastingen dan normaal. “Als het onderwijs straks is opgenomen en het wordt verstuurd, hoe gaat het dan? Nu is het nog heel rustig en het systeem kan veel aan, maar zien is geloven.”
    Van Laar wil medewerkers nog eens op het hart drukken geen gebruik te maken van thuiswerkomgeving Citrix. De TU Delft heeft daarvoor maar een beperkt aantal licenties en wil die reserveren voor medewerkers die niet zonder kunnen, zoals we eerder al schreven in deze blog.

  • Update 16 maart, 17:00 uur
    De Graduate School meldt dat promoties uitgesteld kunnen worden. Ze komt daarmee tegemoet aan ongerustheid bij betrokkenen. Lees hier meer.

  • Update 16 maart, 14:45 uur
    Het was een druk weekend voor de medewerkers van Teaching & Learning Support. Ze hebben doorgewerkt om vragen te beantwoorden van docenten die lesmateriaal online wilden zetten met Brightspace, zegt Vera Scheepens, coördinator Teaching & Learning Support van de TU Delft.
    Hoewel de meeste docenten al werken met het online educatie platform, is het gebruik onder druk van de coronamaatregelen sterk toegenomen. Vorige week verschenen al oproepen om zo snel en volledig mogelijk over te stappen op afstandsonderwijs.
    “Mensen willen pdf’s online zetten, Youtube-links delen, een zelfgemaakte videoregistratie uploaden of een Powerpoint-presentatie inbouwen”, zegt Michel Beerens, hoofd van het New Media Centre van de TU Delft. Hij had een toename van collegeregistraties verwacht, bovenop de circa 2.500 per jaar. Maar in plaats daarvan lijken docenten er de voorkeur aan te geven om ander lesmateriaal online te zetten.
    Kunnen achterstanden in de leerstof voorkomen worden? Scheepens doet daar geen uitspraak over. Wel ziet ze dat studenten, docenten en ondersteunend personeel  ‘positief en welwillend’ werken om het onderwijs op gang te houden.
     
  • Update 16 maart, 11:45 uur
    De TU Library en de bibliotheek van de faculteit Bouwkunde zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 – 12.00 uur geopend voor het lenen en retourneren van boeken. De digitale collectie van de Library blijft beschikbaar en dienstverlening zal zoveel mogelijk online worden voortgezet. Voor vragen is de Library bereikbaar per mail (library@tudelft.nl) of telefonisch (015-278 5678).
     
  • Update 16 maart, 09:55 uur
    Wetenschapsfinancier NWO houdt even geen interviews met aanvragers van onderzoeksbeurzen. Door de coronacrisis zitten de aanvragers wellicht een paar maanden langer in spanning. “NWO heeft besloten met onmiddellijke ingang de interviewrondes voor de lopende subsidierondes, zoals de Vidi, op te schorten”, staat op de website. “Iedereen die een uitnodiging heeft gekregen om geïnterviewd te worden, krijgt de komende dagen hierover persoonlijk bericht.” Vergaderingen van beoordelingscommissies gaan in principe wel door, maar dan op afstand: de leden komen niet bij elkaar. Misschien worden nieuwe aanvraagrondes uitgesteld. Dat moet de komende dagen duidelijk worden.
    “NWO realiseert zich terdege dat het uitstellen en opschorten van toekenningen en het vertraagd opstarten van nieuwe rondes gevolgen kan hebben voor aanvragers”, schrijft de organisatie, “maar ziet gezien de huidige omstandigheden geen andere mogelijkheid.” Uiteraard heeft ook NWO haar grote evenementen afgelast.
     
  • Update 15 maart, 21:10 uur
    Medewerkers en studenten die maandag ondanks de maatregelen toch naar de campus komen, moeten hun eigen eten meenemen. De TU Delft meldt dat naar aanleiding van de nieuwe maatregelen alle horeca op de campus per direct zal worden gesloten.
     
  • Update 15 maart, 20:30 uur
    De TU Delft moet op zoek naar ‘creatieve oplossingen’ nu de scholen dichtgaan. Dat schrijft de universiteit in een reactie op de nieuwe maatregelen tegen corona die het kabinet vandaag bekend heeft gemaakt. De TU zegt  zich te realiseren dat deze ‘extra belastend kunnen zijn voor ouders met kinderen’. Ze wil ouders ‘maximaal tegemoet komen’ terwijl (online) onderwijs, onderzoek en ondersteuning doorgaan. Medewerkers worden geacht ‘een goede en reële balans tussen thuiswerken en de zorg voor de kinderen’ te zoeken. Het aanpassen van werktijden kan een optie zijn, in overleg met de leidinggevende. Wie op korte termijn geen oplossingen kan vinden, kan aanspraak maken op calamiteiten- en/of buitengewoon verlof. Ook dat moet in overleg met de leidinggevende.
     
  • Update 15 maart, 14:25 uur
    De Leidse rector magnificus Carel Stolker doet op Twitter een dringende oproep aan alle studenten om kroegen te mijden en geen huisfeesten te organiseren. Zo kunnen ze volgens Stolker helpen de coronacrisis te bestrijden. De Delftse rector Tim van der Hagen sluit zich bij Stolkers oproep aan, blijkt uit zijn retweet. Eerder zei de Delftse vice-rector Rob Mudde al hetzelfde in een interview met Delta. 
    tweet_corona_stolker.JPG

     
  • Update 14 maart, 20:50 uur
    De TU Delft heeft haar reisbeleid aangescherpt. Studenten mogen tot nader order geen studiegerelateerde reizen maken of boeken. Medewerkers mogen voor het werk niet naar landen die rood of oranje gekleurd zijn door het ministerie van buitenlandse zaken, of naar gebieden die het RIVM tot risicogebied heeft verklaard. Voor reizen naar gele of groene gebieden geldt dat de leidinggevende toestemming moet geven.
     
  • Update 14 maart, 11:45 uur
    Om het online onderwijs van de komende weken mogelijk te maken, biedt de TU Delft dit weekend extra ondersteuning aan docenten. Een helpdesk, zogenoemde learning developers en functioneel beheerders zullen de docenten helpen bij het omzetten van offline naar online onderwijs. Docenten kunnen mailen naar brightspace@tudelft.nl met verzoeken om online leermiddelen, technische vragen en didactisch advies. De TU heeft ook een handleiding online gezet met tips voor lesgeven en leren op afstand.
    Lees ook: 
    Zo ziet online onderwijs er de komende weken uit
     
  • Update 14 maart, 11:35 uur
    Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht zeggen een antilichaam te hebben gevonden tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dit schrijven onze collega’s van Erasmus Magazine.
    Het werkzame antilichaam is een wereldprimeur en kan helpen bij opsporing en preventie van het coronavirus (COVID-19) dat de huidige pandemie veroorzaakt. Testen van het antilichaam op mensen duurt volgens de wetenschappers nog maanden.
    De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt inmiddels ter beoordeling bij vakgenoten klaar voordat het wordt gepubliceerd in Nature.
     
  • Update 14 maart, 9:30 uur
    Studenten mogen wegens corona de komende twee weken niet naar college. Onderwijs moet digitaal. Hoe lost de TU Delft dit op? Vice-rector magnificus Rob Mudde legt het uit. Je leest het hier.
     
  • Update 14 maart, 9:00 uur
    De TU Delft roept medewerkers op om zo min mogelijk gebruik te maken van de Citrix-werkomgeving als ze thuis werken. De universiteit heeft slechts een beperkt aantal licenties en wil die reserveren voor mensen die Citrix echt nodig hebben. De meeste medewerkers kunnen daar ook buiten, stelt de universiteit, die een thuiswerkinstructie online heeft gezet. Daarin raadt de TU Delft webmail aan voor e-mail en Webdrive voor het openen van bestanden op TU-servers. Bellen en vergaderen kan met Skype for Business, dat op alle TU-laptops is geïnstalleerd.
     
  • Update 13 maart, 18:00 uur
    We stoppen voor nu met deze liveblog, maar melden ons natuurlijk bij nieuws. 
     
  • Update 13 maart, 17:50 uur
    Eén van de grootste feesten van het Delfts Studenten Corps, de Kriminele, is afgelast wegens corona. Het driedaagse evenement zou volgende week plaatsvinden. Hoe gaan studentenverenigingen verder om met de coronacrisis? Je leest het hier.

  • Update 13 maart, 17:40 uur
    De TU Delft Library is dicht voor studenten, maar open voor medewerkers. De openingstijden van het gebouw waarin ook Delta zit, blijken te zijn verkort. Het pand is de komende tijd open tussen 8:00 uur en 18:00 uur.

  • Update 13 maart, 14:45 uur
    Hoe ziet dat eruit, een lege campus? Bekijk onze fotoreportage elders op de website.

  • Update 13 maart, 13:45 uur
    Het Master Event, dat stond gepland voor 26 maart in de Aula, is afgelast. Dat staat op de website van het evenement, dat is bedoeld om studenten kennis te laten maken met de masteropleidingen van de TU Delft. De universiteit onderzoekt de mogelijkheid om het Master Event online te organiseren op dezelfde dag en vraagt geïnteresseerden om de website in de gaten te houden.

  • Update 13 maart, 12:45 uur
    De Cirfood-locatie in de Aula hanteert momenteel een strikt deurbeleid. Er mogen maximaal honderd personen tegelijkertijd in het grote bedrijfsrestaurant aanwezig zijn. Bij beide in- en uitgangen monitoren TU Delft-medewerkers de doorgang. Het assortiment is verkleind.
    cirfood_corona_aula.jpg

  • Update 13 maart, 11:45 uur
    Team IP Delft, dat het introductieprogramma voor internationale studenten organiseert, host vrijdagmiddag een live ‘Instagram get-together’. Het team wil studenten aanmoedigen om vooral thuis te blijven en de situatie met een positieve blik te blijven bekijken. Een student-assistent zal tijdens het online feestje eten koken en live met studenten in gesprek gaan. Inschakelen kan vanaf 17:00 uur via het Instagramaccount van IP Delft.

  • Update 13 maart, 11:00 uur
    Studenten mogen niet de dupe worden van de coronacrisis, vinden studentenorganisaties LSVb en ISO. De LSVb roept de universiteiten en hogescholen op om de aanwezigheidsplicht te schrappen en extra herkansingsmogelijkheden te bieden. “De grootste zorg voor nu is studievertraging. Daarover zijn we met het ministerie in gesprek. Een jaar uitloop is voor veel studenten niet te betalen”, zegt voorzitter Alex Tess Rutten. De zorg wordt gedeeld door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Met een paar weken thuiswerken kun je nog wel creatief omgaan”, zegt voorzitter Kees Gillesse. “Maar als deze situatie langer gaat duren kom je in de knel met tentamens, een bindend studieadvies of een afstudeerproject.” (HOP)

    Lees ook: Studievertraging door corona: wat nu?

  • Update 13 maart, 10:45 uur
    Library_corona_MvdV.jpg

    Benieuwd hoe de campus erbij ligt? Onze verslaggever is nu op pad voor een uitgebreide fotoreportage, die we later vandaag zullen publiceren. 

  • Update 13 maart, 10:25 uur
    Studium Generale heeft zojuist laten weten dat ze al haar activiteiten tot 1 april staakt. Lezingen, voorstellingen en symposia gaan tot die datum niet door.

  • Update 13 maart, 10:15 uur
    Aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaan de lessen vandaag door, ondanks het uitdrukkelijke verzoek van het kabinet om er tot 1 april mee te stoppen. Alleen de grote hoorcolleges zijn afgelast. Donderdag 12 maart hebben hogescholen en universiteiten de vraag gekregen of ze per direct en tot in ieder geval 1 april het onderwijs op hun campussen willen stoppen. Voor zover bekend zijn alle instellingen ermee akkoord, behalve de HvA. Die wil vandaag gebruiken om het stilleggen van al het onderwijs ‘netjes voor te bereiden’. Na vandaag staakt de hogeschool alsnog alle lessen. (HOP)

  • Update 13 maart, 10:00 uur
    De universiteiten, ook de TU Delft, zullen de komende weken zoveel mogelijk online onderwijs geven. Dat wordt een taaie klus, zo blijkt uit deze blog van Willem van Valkenburg, Executive Director van de TU Delft Extension School. Momenteel heeft de Extension School ongeveer 150 online cursussen en ontwikkelt ze ongeveer dertig nieuwe per jaar, schrijft Van Valkenburg. Als al het onderwijs helemaal digitaal moet op een dergelijke uitgebreide manier, dan wordt dat ingewikkeld, blijkt uit zijn verhaal.
    Hij wijst erop dat het belangrijk is dat docenten nu wel dezelfde tools gaan gebruiken, anders zullen studenten snel gefrustreerd raken, verwacht hij. De TU Delft heeft die tools in huis, schrijft Van Valkenburg. Hij denkt dat docenten die gewend zijn grote hoorcolleges te geven beter niet kunnen overstappen op
    online video. “Powerpoint met stem, een discussiebord voor vragen en online kantoortijden zijn in deze situatie wellicht een veel betere optie.” Hij adviseert ze de kennis en expertise van de onderwijsondersteuning te gebruiken.

  • Update 13 maart, 8:30 uur
    Vandaag is de eerste dag dat studenten niet naar colleges en tentamens kunnen op de campus van de TU Delft. Gebouwen als de TU Delft Library zijn dicht. Medewerkers kunnen daar wel naartoe. Schoonmakers en de facilitaire dienst blijven op hun posten. Communicatiedirecteur Joost Ravoo vraagt medewerkers en studenten om begrip voor elkaar en voor afwijkende situaties. Iedereen moet nog wennen aan de nieuwe situatie en soms is die nog niet duidelijk. Hij adviseert studenten Brightspace in de gaten te houden.

  • Update 12 maart, 23:45 uur
    De TU Delft Library en onderwijsgebouw Pulse sluiten net als het Science Centre en X per direct de deuren voor bezoekers. Wat deze maatregelen betekenen voor het personeel is momenteel onduidelijk.

  • Update 12 maart, 23:35 uur
    Het college van bestuur (cvb) van de TU Delft vraagt alle medewerkers en studenten om zich flexibel op te stellen. In een e-mail donderdagavond laat, zegt het cvb zich te realiseren dat de eerder aangekondigde maatregelen ‘zonder meer ingrijpend zijn’. Het bestuur doelt onder meer op het inzetten op zoveel mogelijk online onderwijs, nu al het onderwijs op de campus wordt gestaakt. “Van alle collega’s, studenten en bezoekers van de TU Delft worden grote en onverwachte extra inspanningen gevraagd”, schrijft het cvb. Het wordt een ‘uitdaging om alles op korte termijn te regelen’. “Wij rekenen op ieders begrip en gaan ervan uit dat we hier samen de schouders onder zullen zetten.”

  • Update 12 maart, 22:45 uur
    In tegenstelling tot eerdere berichten vindt er vanaf 13 maart tot in elk geval 31 maart geen fysiek onderwijs plaats aan de TU Delft. Dat geldt voor colleges en tentamens. De universiteit streeft er de komende weken naar om zoveel mogelijk digitaal onderwijs te geven. De TU laat weten dat verdere instructies zullen volgen. Studenten moeten daarvoor Brightspace in de gaten houden.

  • Update 12 maart, 21:40 uur
    Eerder vanavond werd bekend dat de hogescholen en universiteiten zich scharen achter het advies van het kabinet en de rest van de maand helemaal geen fysiek onderwijs geven. Het eerder door de TU Delft aangekondigde beleid is milder: kleinere colleges zouden gewoon door kunnen gaan. Of de TU nu ook een strikter beleid zal gaan voeren, is nog niet bekend.

  • Update 12 maart, 20:25 uur
    Gaat mijn college nou door of niet? Check daarvoor Brightpace, adviseert de TU. Bij verdere vragen moeten studenten contact opnemen met hun faculteitssecretaris of docent.

  • Update 12 maart, 20:10 uur
    Ondanks dat onderwijsactiviteiten met meer dan honderd personen niet zijn toegestaan, komt de aanwezigheidsplicht voor studenten niet te vervallen. De TU gaat er wel soepel mee om. “Voor alle studenten geldt nog steeds het advies om thuis te blijven bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Wie zich ernstig zorgen maakt over zijn of haar gezondheid en daarom niet naar de campus kan komen, kan rekenen op begrip”, aldus directeur communicatie Joost Ravoo.
    Tot eind maart geplande evenementen worden nu door het crisisteam geanalyseerd. Ravoo: “Evenementen waar we honderd of meer bezoekers verwachten, worden geannuleerd of gaan door in een andere vorm. Denk hierbij aan het Masterevent op 26 maart, dit kan eventueel online plaatsvinden.”

  • Update 12 maart, 19:30 uur
    De TU sluit X en het Science Centre per direct. Op andere plekken geldt dat er niet meer dan honderd mensen tegelijk aanwezig mogen zijn. Lees hier welke andere corona-maatregelen de TU neemt.
     
  • Update 12 maart, 18:50 uur
    Studium Generale gelast meerdere evenementen af. Zo gaat op 24 maart de lunchlezing over het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten niet door vanwege reisrestricties. Op diezelfde dag stond in het Science Centre de mede door Studium Generale georganiseerde dag Psychosium op de planning. Tijdens dit symposium zouden hoogleraren, psychiaters en ervaringsdeskundigen praten over onderwerpen als burn-out en middelenmisbruik. De organisatie hoopt dat de bijeenkomst kan worden verzet.
     
  • Update 12 maart, 18:30 uur
    Via Instagram laat faculteitscafé De Bouwpub (Bouwkunde) weten de richtlijnen van het RIVM te volgen en voorlopig zijn deuren te sluiten. Omdat er op de donderdagmiddagborrel in PSOR Café (Civiele Techniek & Geowetenschappen) minder dan honderd mensen komen, blijft dat vanavond open. Dit meldt het café op haar Facebookpagina. Wel wordt aan iedereen die last heeft van ziekteverschijnselen gevraagd om thuis te blijven. Dit geldt ook voor barpersoneel en andere medewerkers.
     
  • Update 12 maart, 17:40 uur
    Op sportcentrum X gaan vooralsnog alle voor vanavond geplande activiteiten door. Het in de Aula geplande Veritas-Forum Big Stuff: is there meaning in the universe? is omwille van de aangescherpte regels wel afgelast. Dit laat de organisatie via Twitter weten.
     
  • Update 12 maart, 16:30 uur
    Het centrale crisisteam van de TU Delft zal op ‘zeer korte termijn’ bekend maken wat de consequenties zijn van de nieuwe landelijke maatregelen.
     
  • Update 12 maart, 15:30 uur
    Het kabinet zegt nu ook: doe hoorcolleges zoveel mogelijk online, vermijd groepen van meer dan honderd mensen, werk zoveel mogelijk thuis. Maar universiteiten kunnen open blijven.
     
  • Update 12 maart, 14:30 uur
    Vanwege het coronavirus staakt het Erasmus MC met ingang van vrijdag alle onderwijsactiviteiten, inclusief toetsen. Dit meldt Erasmus Magazine. De maatregel geldt ook voor Rotterdamse onderwijsactiviteiten van de joint degree-opleidingen met de TU Delft en Universiteit Leiden. 
     
  • Update 12 maart, 12:50 uur
    De TU Delft onderzoekt of al het onderwijs online kan worden gegeven, meldt ze op de website . “De ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland gaan heel hard”, schrijft ze. “Net als velen van jullie maken wij ons hier serieuze zorgen over.”
    Met het overstappen naar volledig online onderwijs wil de TU ‘de continuïteit van onderwijs en onderzoek voor studenten en medewerkers’ borgen zonder de deuren helemaal te moeten sluiten. Het is niet duidelijk wanneer de TU een definitieve beslissing zal nemen. Ze meldt wel dat ze die in overleg met andere universiteiten zal nemen.

Bel het algemene TU Delft telefoonnummer 015 278 9111 als je vragen hebt die niet tussen de veelgestelde vragen staan. Heb je een specifieke vraag in relatie tot je werk of studie en het coronavirus, dan kun je ook terecht bij je leidinggevende of bij de faculteitssecretaris van je faculteit of je directeur.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.