Onderwijs

Thuis studeren? ‘Het gaat eigenlijk wel goed’

Duidelijke afspraken met huisgenoten, genoeg bewegen en niet te streng zijn: deze studenten hebben het thuis studeren (bijna) helemaal onder de knie en geven tips.

Andreas aan de thuisstudie.

Andreas studeert luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en is bezig met zijn afstudeerproject. Hij woont in een huis met twaalf studenten, van wie er drie bij hun ouders zijn.

“Normaal studeer ik veel op de faculteit en in de bieb, omdat het thuis niet zo goed gaat. Nu gaat het thuis wel goed. Ik probeer strikt te zijn met vaste pauzes en blokkeer afleidingen. Ik ben bezig met mijn afstudeerproject en hoef daarvoor geen colleges te volgen. Af en toe heb ik via Skype contact met mijn afstudeerbegeleider en dat gaat goed. We zijn met negen mensen thuis en we houden rekening met elkaar. We eten ’s avonds samen, maar hebben los daarvan allemaal ons eigen ritme. Eind mei studeer ik af. Mijn presentatie zal ik enkel met de jury moeten doen, op veilige afstand. Ik denk dat ik het via Skype wel kan uitzenden.”

  • Tip van Andreas: Studeer door in coronatijd, dan hoef je straks niet veel in te halen.

Issa studeert informatica en zit in het eerste jaar van haar master. Ze heeft één huisgenoot.

Foto_Issa%20(2).jpg

“Het kost best veel moeite om mezelf te motiveren. Ik volg een vak waarbij ik moet samenwerken. We spreken op Discord af en dan werken we tegelijk aan een document via een online editor. Zo zorgen we dat we tegelijk aan de slag gaan en ook echt wat doen. In totaal zijn we met vier studenten en dan is het goed te doen. We moeten vooral essays maken. En een presentatie maken: dat wordt waarschijnlijk een filmpje.”

“Onze guest lectures gaan allemaal niet door. We volgen nu via Twitch Live colleges en daar kun je ook vragen stellen. Het is wel chill dat het vanuit huis is, maar het is tegelijk omslachtiger. Zo help ik bij bachelorvakken en is het lastiger om uitleg te geven via Skype dan face to face. Ik heb nu zoveel skypesessies dat ik er skypesessies voor moet afzeggen!”

  • Tip van Issa: Doe iets aan sport of beweging. Daarna studeer je beter.

Luuk studeert industrieel ontwerpen en is eerstejaars. Hij woont met zijn broers en zusje bij zijn ouders.

Foto_Luuk%20(2).jpg

“Gelukkig hebben mijn ouders een groot huis en kan iedereen zijn eigen plekje vinden. Soms help ik met tuinieren. Verder speel ik tussen het studeren door online spelletjes met vrienden, zoals Cards against humanity en Scribbl.io. De motivatie vinden om te studeren is wel lastiger.”

 “We hebben nog geen online colleges, wel oude colleges van een paar jaar geleden. Verder hebben we online vragenrondjes met de docent en online meetings met studiegroepjes. Ik gebruik al langer Skype en Discord, voor anderen is het helemaal nieuw. Dan ben je soms wel veel tijd kwijt met zorgen dat iedereen hoorbaar en zichtbaar is. Het zijn opvallend vaak de studenten die daar moeite mee hebben, en niet de docenten, haha.”

“Ik vind de onzekerheid van nu heel vervelend, bijvoorbeeld die over de tentamens. Ik moet continu updates volgen, van de TU en van de vakken. Mijn mailbox stroomt over. Ik maak me niet zo druk om mijn bsa: ik heb tot nu toe al mijn punten gehaald. Studiegenoten die één tentamen niet hebben gehaald en nu een herkansing moeten krijgen, weten niet zeker of ze die wel kunnen doen. Dat is pas vervelend.”

  • Tip van Luuk: Socializen is heel belangrijk: doe tussendoor een spelletje – online of in het echt. En help elkaar daarna weer aan het werk.

Benjamin en Jan wonen met zeven studenten in een studentenhuis. Benjamin is derdejaars civiele techniek en Jan studeert werktuigbouwkunde. Hij is bezig met de laatste drie vakken van zijn bachelor.

Foto_Jan_en_Benjamin%20(2).jpg

“We hebben met huisgenoten een aantal afspraken gemaakt, bijvoorbeeld dat het tijdens kantooruren en ’s ochtends in het weekend stil is in de woonkamer. Je mag wel de krant lezen of een broodje eten, maar de televisie blijft uit. Verder maken we wat vaker schoon: de woonkamer elke dag. We hebben een grote tafel waar we nu bijna allemaal aan werken”, vertelt Benjamin. 

“Het is fijn om mensen om je heen te hebben. We helpen elkaar om een ritme aan te houden en we trekken elkaar mee in de studeersfeer. Samen bespreken we het nieuws en ’s avonds kijken we een film of drinken we wat. Er vallen veel dingen weg, zoals sporten. We klussen nu veel in de tuin en de keuken, maken een wandeling of doen een home work-out”, vertelt Jan. Benjamin: “Ik hockey normaal drie keer per week. Nu heb ik een spinning-fiets in huis. Dat we met meer zijn helpt: we pushen elkaar om work-outs te doen.”

  • Tip: Als je in een groot huis woont, maak dan duidelijke afspraken over irritaties. Je zit dicht op elkaar: als je irritaties direct uitspreekt, wordt het snel opgelost.
  • Nog een tip: Laat één huisgenoot alle boodschappen doen en kook en eet samen.

Moniek is derdejaars werktuigbouwkunde en parttime-bestuurder van Broach, de studentenzeilvereniging. Ze woont in een studentenhuis, maar is nu bij haar ouders, broer en zus.

Foto_Moniek%20(2).jpg

“Het gaat eigenlijk wel goed. Mijn ouders werken thuis en mijn broer en zus zijn ook thuis. We hebben afspraken gemaakt over wie waar kan zitten. In de woonkamer is het stil van half negen ‘s ochtend tot een uur of vijf ‘s middags. Ik ben naar mijn ouders gegaan, omdat ik niet wist wat de ontwikkelingen zouden zijn en ik hier wat flexibeler ben. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld een auto.”

“Toch merk ik dat ik meer afgeleid ben dan in de bieb. Er ligt een grote puzzel op tafel. Voor je het weet, ben je daar twee uur mee bezig. Uitgebreid ontbijten en even een uurtje Netflixen doe je ook niet in de UB. Het is wennen dat je geen interactie hebt met studenten en de docent tijdens online colleges. Sommige vakken worden gegeven in lege collegezalen en je merkt dat docenten daaraan moeten wennen. Het vervelendste vind ik de onduidelijkheid van de TU. Je hoort vier werkdagen van tevoren of een tentamen doorgaat en in welke vorm. Daar ben ik niet blij mee, want ik heb een tentamen van het zwaarste vak van mijn studie, signaalanalyse, en daar kan ik niet vier dagen van tevoren mee beginnen. Ik studeer dus gewoon door.”

  • Tip van Moniek: Houd je ritme aan en vergeet jezelf niet te belonen. Ga bijvoorbeeld een uur naar buiten of spreek met jezelf af dat je soms tot 15:00 uur studeert in plaats van tot 17:00 uur.

Lukt het jou met deze tips nog steeds niet om aan de slag te gaan? De TU heeft een aantal hulpvideo’s over studeren online staan. Bekijk ze hier.  

Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.