Gedreven door een dreigend tekort aan beademingsapparaten ging Gerwin Smit (3mE) voor inspiratie terug naar een klassiek apparaat dat zijn verdienste had bewezen.
Gerwin Smit toont het vernieuwde beademingsapparaat. (Still: TU Delft TV)

Gedreven door een dreigend tekort aan beademingsapparaten ging Gerwin Smit (3mE) voor inspiratie terug naar een klassiek apparaat dat zijn verdienste al had bewezen.

Read in English

Gerwin Smit vond een Engels beademingsapparaat uit de periode 1960-1970 in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, de East-Radcliffe positive-negative respirator. Directeur Amito Haarhuis gaf hem toestemming om het apparaat mee te nemen naar Delft en zelfs om het te demonteren. “Het is een degelijk apparaat dat met alledaagse onderdelen gebouwd is”, zegt Haarhuis. Hij wijst op een snelkookpan die de uitgaande lucht bevochtigt, en een drieversnellingsnaaf waardoor het apparaat op verschillende snelheden kan beademen. Een stapel gewichtjes op de blaasbalg bepaalt de uitgaande druk.

Na ongeveer een week had het veertig personen sterke onderzoeksteam van Project Inspiration de oude machine opnieuw gebouwd met nieuwe onderdelen, waaronder een drieversnellingsnaaf. Daarna volgde het modernere prototype dat aangedreven werd met een regelbare elektromotor en zonder fietsnaaf. De gewichtjes op de balg voor drukregeling en een snelkookpan voor luchtbevochtiging bleven behouden. Ook werden er nieuwe kleppen ingebouwd.

De tekst gaat verder onder de video.

Het uiteindelijke apparaat is door een ruime witte kast omgeven onder een plexiglas deksel. Alles is zo simpel mogelijk uitgevoerd. De puur mechanische aandrijving heeft geen elektronica nodig. Biomechanicus dr.ir. Gerwin Smit legt uit dat het apparaat voor Nederland waarschijnlijk niet nodig zal zijn, maar de publiek toegankelijke specificaties zijn zodanig dat ook mensen in landen met lage en middeninkomens lokaal beademingsapparaten kunnen bouwen.

Boerhaave-directeur Haarhuis zegt dat hij niet had kunnen denken dat moderne ingenieurs een beroep zouden doen op technologie uit de vorige eeuw, maar hij ziet het als een bewijs van de waarde van een historische collectie van medische technologie.