TU Delft en Van Straten Medical hebben een proces ontwikkeld en getest om mondkapjes zeker vijf keer te kunnen gebruiken. Het proces is direct en overal inzetbaar.
Sterilisatieruimte bij Van Straten Medical. (Screenshot: TU Delft TV)

TU Delft en Van Straten Medical hebben een proces ontwikkeld en getest om mondkapjes zeker vijf keer te kunnen gebruiken. Het proces is direct en overal inzetbaar.

Read in English

Mondkapjes zijn nauwelijks meer aan te slepen, maar door ze tot vijf keer te hergebruiken daalt de vraag en daarmee de kans op tekorten. Bart van Straten, directeur van Van Straten Medical, ontwikkelde op aanvraag van naburige zorginstellingen een aangepaste sterilisatieprocedure. Zijn bedrijf heeft een sterilisatie-unit in huis zoals je die ook in ziekenhuizen aantreft. Bij normale sterilisatie op 138 graden Celsius bleek dat de mondkapjes beschadigd raken. Bij een lagere temperatuur en een iets langere tijd gebeurt dat niet.

Dr.ir. John van den Dobbelsteen (onderzoeker biomechanica bij de faculteit 3mE) controleerde de kwaliteit van de mondkapjes met een deeltjesteller. Het apparaat zuigt gedurende een minuut lucht naar binnen door een klein slangetje en telt de stofdeeltjes. Voor mondkapjes zijn eisen opgesteld over hoeveel procent van welke grootte stofdeeltjes ze moeten tegenhouden. Van den Dobbelsteen zag ook na vijf keer steriliseren geen achteruitgang in de filtering van de mondkapjes.

Uiteindelijk beslist de deskundige steriele medische hulpmiddelen (DSMH) van het ziekenhuis of de procedure veilig genoeg is om te worden ingezet, zegt Van den Dobbelsteen. Daarbij telt ook of de maskers goed aansluiten en of de gebruiker er goed door kan ademen.

Het voordeel van de sterilisatieprocedure, zegt Van Straten, is dat deze direct en op grote schaal kan worden toegepast. Ieder ziekenhuis heeft de apparatuur ervoor in huis en kan er morgen mee beginnen. Op Europese schaal zou dat per dag honderdduizenden mondkapjes schelen.