Delftse topsporters maken kans op deelname aan de Olympische Spelen in Japan. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? In deel 5: zeiler Annette Duetz.
Annette Duetz: “We hebben echt in een luxe situatie gezeten.” (Foto: Sam Rentmeester)

Delftse topsporters maken kans op deelname aan de Olympische Spelen in Japan. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? In deel 5: zeiler Annette Duetz.

Read in English 

  • Wie: Annette Duetz, 29 juni 1993 (27 jaar)
  • Studie: technische natuurkunde, vanaf 2014
  • Sport: zeilen
  • Vereniging: TeamNL
  • Ploeg: 49er-FX-klasse, met Annemiek Bekkering
  • Status: Gekwalificeerd voor Tokio

Jullie hebben je in mei 2019 al gekwalificeerd, hoe gaat het met jullie?
“Goed hoor. We hebben er zin in, nu het eindelijk gaat gebeuren. Er komt een mooie periode aan.”

Hoe ziet jullie leven er in deze coronatijden uit?
“We zijn net terug van een trainingskamp en een toernooi in Portugal, de komende tijd trainen we in Nederland. Vanwege corona wilden we het reizen minimaliseren, daarom hebben we zo’n beetje de hele winter in Lanzerote doorgebracht. De zeilomstandigheden daar waren perfect, we hebben echt in een luxe situatie gezeten. Eind maart hebben we er ook sinds lang weer een echte wedstrijd kunnen varen, tegen al onze concurrenten.”

Ging dat goed?
“Dat was lekker om te doen, maar vooral een goede graadmeter om te kijken waar we staan. We zijn tweede geworden. Belangrijker was dat we dingen tegenkwamen waarvan we dachten: die moeten we in de laatste maanden aanscherpen. Dat ging om de strategische beslissingen die je in bepaalde race-situaties moet nemen.”

‘Vanuit NOC*NSF is altijd veel vertrouwen gegeven’

Jullie waren al heel vroeg gekwalificeerd. Hebben jullie tijd gehad om het wedstrijdwater te verkennen?
“In de zomer van 2019 zijn we lange tijd in Japan geweest om daar het wedstrijdwater en de omstandigheden als stroming en wind goed te leren kennen. Achteraf bezien is het fijn dat we daar zoveel tijd aan hebben besteed. In 2020 kon dat niet meer omdat je Japan niet in mocht.”

Hoe is het inmiddels met je studie?
“Daar ben ik weinig aan toe gekomen. Ik was van plan om in september 2020, na de Spelen, aan mijn laatste jaar van de master te beginnen. Dat heb ik nu naar komende september verplaatst. Ook daar heb ik veel zin in.”

Gingen dat uitstel van de Spelen en de onduidelijkheid of ze dit jaar wel zouden plaatsvinden ten koste van je motivatie?
“Vanuit NOC*NSF is altijd veel vertrouwen gegeven; Tokio gaat gewoon door. Dat geloof ik ook, ook al is het zonder buitenlands publiek. Voor ons is het toch het belangrijkste dat de wedstrijd er is.”

Jullie waren twee keer wereldkampioen en staan eerste in de world ranking. Met zilver of brons zijn jullie vast niet tevreden...
“We gaan de Spelen in met het idee dat we er willen staan. Ons doel is om voor goud te gaan, maar er is veel concurrentie. We gaan gewoon ons best doen.”

Lees ook deel 1, 2, 3 en 4 uit deze serie: