Voetballer en student wiskunde Victoria Pelova.
Victoria Pelova: “Voetbal staat nu op nummer één bij mij, maar de studie is niet minder belangrijk.” (Foto: Sam Rentmeester)

Delftse topsporters maken kans op deelname aan de Olympische Spelen in Japan. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 1: voetballer Victoria Pelova.

Read in English

  • Wie: Victoria Pelova, 3 juni 1999 (21 jaar)
  • Studie: Technische wiskunde
  • Sport: Voetbal, middenvelder
  • Vereniging: Ajax (sinds 2019)
  • Ploeg: Oranje Leeuwinnen (gekwalificeerd voor Tokio)
  • Debuut als international: 20 januari 2018, Spanje-Nederland
  • Bijzonderheden: Speelde in de jeugd bij DSV Concordia uit Delft

Hoe ziet je leven er momenteel uit?
“Gewoon, voetballen en studeren. In coronatijd is dat niet veel anders. Ik woon nu in Amsterdam, mijn studie volgde ik toch al grotendeels van afstand. Het is nog steeds even zwaar.”

Hoe ver ben je met je studie? Lukt het om die met topsport te combineren?
“Ik ben in 2017 begonnen, zit nu in mijn derde jaar. Op sommige dagen wordt er twee, drie keer getraind bij Ajax, dan ben je van 9 tot 5 op de club. Als ik dan ‘s avonds thuiskom heb ik echt geen zin meer om te studeren, dat probeer ik dan later in te halen. Voor interessante dingen waar ik dieper in zou willen duiken heb ik geen tijd.”

Is voetballen momenteel belangrijker voor je?
“Voetbal staat nu op nummer één bij mij, maar de studie is niet minder belangrijk. Ik ben zeker van plan om die af te maken. Het is ook altijd goed om iets naast je sport te doen. Dat heb ik vooral gemerkt toen ik geblesseerd was.”

Wat is er anders door corona?
“Je wordt elke week een of twee keer getest, twee dagen voor elke wedstrijd. Bij Ajax zitten we niet echt in een bubbel, na de wedstrijd of training gaat iedereen gewoon naar huis. Bij Oranje wel. Daar zit je steeds langere tijd bij elkaar in trainingskampen. Jammer genoeg zonder kamergenootje.”

Je hebt (nog) geen vaste basisplaats, de concurrentie is groot. Hoe blijf je gemotiveerd, ook met de onzekerheid of de Olympische Spelen doorgaan?
“Ik wil kampioen worden met Ajax, dat lijkt me motivatie genoeg. En wat Oranje betreft moet ik gewoon mijn best doen. Dat is de enige juiste keuze, toch? Volgens mij gaan de Spelen door. Mijn ambitie is om bij de olympische selectie te komen en minuten te maken in Japan. Ik wil iets voor het team betekenen.”

Wanneer weet je zeker of je bij de Olympische selectie zit?
“Die selectie, een groep van achttien spelers, zal in juni bekend worden. Daar wil ik bij zitten.”

Wat verwacht je van de Spelen?
“Er zal waarschijnlijk geen publiek zijn, dat is wel jammer. Buitenlanders mogen sowieso niet komen. Er is geen Olympisch dorp of een Holland House, je zit daar echt in een bubbel. Geen idee hoe het zal zijn.”

[Update 18 juni 2021]
Victoria Pelova zit bij de selectie van achttien speelsters voor Tokio die bondscoach Sarina Wiegman op 17 juni bekendmaakte.