Campus

TU Delft krijgt gelijk in piratenpakdiscussie

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat de TU Delft niet discrimineert als zij CiTG-promovendus Michael Afanasyev in piratenpak bij zijn promotieplechtigheid weigert.

Arjen Lubach verscheen in november in piratenpak bij een lezing op de TU Delft. (Foto: Roos van Tongeren)

Het piratenpak is onderdeel van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, waar Afanasyev naar eigen zeggen een priester van is. Zijn kostuum werd afgewezen door de TU Delft. Naar aanleiding daarvan diende hij een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.


Volgens zijn geloof is een piratenkostuum traditionele kleding voor officiële ceremonies, zoals de promotiezitting. Daarnaast stelt Afanasyev dat het een ingetogen kostuum is en dat het onderscheid tussen de leden van de promotiecommissie en promovendus duidelijk is.


Als tegenargument noemt de TU dat de voorgeschreven kleding bijdraagt aan het gewicht en de waardigheid van de promotieplechtigheid. Een plechtigheid die draait om respect en de wetenschappelijke dialoog, vrij van politieke voorkeur, godsdienst of geloofsovertuiging. Een piratenpak past daar niet bij.


Uitspraak College


In zijn verweer verwijst Afanasyev naar een Open Letter van Bobby Henderson, iemand die binnen het geloof wordt gezien als profeet. In deze brief stelt Henderson dat een pastafari (een aanhanger van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster) zijn geloof in piratenpak moet doceren. Op de vraag van het College of de promotiezitting een gelegenheid is om het pastafarigeloof te verspreiden, reageert Afanasyev negatief. En op de vraag bij welke andere bijeenkomsten pastafari’s een piratenkostuum droegen, weet hij alleen een bruiloft in Nieuw-Zeeland te noemen. Onder andere met deze antwoorden stelt het College voor de Rechten van de Mens dat het dragen van een piratenkostuum niet als een uiting van het geloof moet worden beschouwd. Daarmee heeft de TU geen onderscheid gemaakt op basis van godsdienst of geloofsovertuiging.


Afanasyev reageert in een persbericht. “Ik vind het een jammerlijke beslissing”, schrijft hij. “Gelukkig zijn dankzij mijn verzoek veel mensen met ons geloof bekend en weet men inmiddels dat een piratenkostuum bij een pastafaripriester hoort. (…) Mijn verzoek heeft vele mensen aan het lachen gemaakt. Het heeft ook velen geïnspireerd om na te denken over basisrechten zoals vrijheid en gelijkheid, over de plaats van religie in onze samenleving, en over de voorrechten die bestaande machten zich toe eigenen.”


Naar aanleiding van deze discussie, die al sinds half november speelt, heeft de TU de kledingvoorschriften bij promoties tegen het licht gehouden. Vanaf 1 januari geldt er een genderneutraal kledingvoorschrift bij promoties.


 


Meer over dit onderwerp: 



Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.