TU Delft Delta Grijparmen Werktuigbouwkunde

Acht weken kregen eerstejaars werktuigbouwkunde de tijd om een grijparm te bouwen. De arm moest een appel over een schotje verplaatsen, met zo min mogelijk afwijking. Afgelopen vrijdag streden de finalisten van verschillende groepen tegen elkaar. En dat ging niet altijd even goed…

“Hiermee leren projectgroepen direct allerlei aspecten van Werktuigbouwkunde”, vertelt Anton Paardekooper, projectdocent van de opdracht. “Ze leren keuzes maken en zien dat ze niet alles kunnen realiseren wat ze bedenken.”

De studenten mochten een stuk PMMA (Plexiglas) gebruiken. “Sommige teams lukte het niet om daar alles uit te halen, en hebben extra materiaal gekocht, zoals hout, elastiek en sponsjes”, zegt Paardekooper. “Als de studenten een gedetailleerd ontwerp hadden en zich goed hadden voorbereid, lukte het ze vaak wel.” Het rapporteren van het ontwerpproces ging via een eigen gebouwde website. “Zo kunnen we ook zien welke groepen hun grijparm het best kunnen verkopen.”

Bekijk hier de websites van de groepjes Grijp de Grijper, Spons Bob en de Accurator.

Ieder jaar wordt het project gehouden en elke keer is de opdracht een beetje anders. In 2016 moesten de groepjes een melkpak verplaatsen en in 2015 een koffiebeker.