Overslaan en naar de inhoud gaan
24.703 studenten waren er op 1 december aan de TU, terwijl de universiteit er maximaal 25 duizend wil. De ondernemingsraad nodigt iedereen uit om te horen hoe het verder moet.
(Foto: Marjolein van der Veldt)

Het maximum aantal studenten waarvoor de TU een voorkeur heeft, komt snel in zicht. De ondernemingsraad nodigt medewerkers en studenten uit om te horen hoe het verder moet.

24.703 Studenten waren er op 1 december aan de TU Delft. Dat komt heel dicht in de buurt van de 25 duizend waarvoor de universiteit een voorkeur heeft en de teller tikt door. Het aantal vooraanmeldingen voor bacheloropleidingen aan de TU ligt nu al iets boven de vijfduizend.

In de tabel een overzicht per opleiding van de vooraanmeldingen in de eerste week van april in 2016 tot en met 2019. Lees verder onder de tabel.

  Het betreft gewogen vooraanmeldingen, dat wil zeggen dat studenten die zich voor drie studies aanmelden voor eenderde worden meegeteld. Hoewel er nu vier procent minder aanmeldingen zijn dan vorig jaar rond deze tijd, zijn het er nog altijd bijna elfhonderd meer dan in de eerste week van april 2017.

  Technische informatica
  Voor technische informatica, dat dit jaar een numerus fixus van 500 heeft, is weer veel animo: 740 studenten willen graag deze studie volgen. Dat is een kwart minder dan vorig jaar rond deze tijd, toen de teller op 983 stond. De TU besloot in februari vorig jaar een stop te zetten op inschrijvingen van studenten van buiten Europa.

  Stijgende belangstelling is er voor technische bestuurskunde. Het aantal vooraanmeldingen steeg van 121 in de eerste week van april 2016 naar 193 nu. Ook werktuigbouwkunde groeit gestaag: zes procent vergeleken met vorig jaar (463 naar 489). Technische natuurkunde en civiele techniek zien dertien procent minder vooraanmeldingen. Het betreft enkele tientallen studenten.

  Lunch
  Of er op peildatum 1 december 2019 echt veel meer dan 25 duizend studenten zullen zijn, moet nog blijken, maar de ondernemingsraad (or) wil er op 2 mei een themalunch aan wijden. Dat gebeurt naar aanleiding van het vorige overleg met het college van bestuur. Daar kwam achter gesloten deuren de zogeheten knoppendiscussie (
  haalbare manieren om zuiniger om te gaan met onderwijsruimte) en instroombeheersing aan de orde. In de nabespreking besloot de or (en ook de studentenraad) dat zij ‘dit onderwerp juist meer in het openbaar zouden moeten kunnen bespreken’. 

  De medezeggenschap wil van medewerkers en studenten horen wat zij vinden. Geldt: hoe meer ingenieurs de TU aflevert, hoe beter? Of kan de TU de groei niet aan, denkende aan onderwijskwaliteit, werkdruk, koppeling met onderzoek, beschikbare middelen en verkeersveiligheid op de campus. Wie daar ideeën over heeft, kan zich aanmelden bij de ondernemingsraad.

  • Themalunch: Groeien we uit ons jasje?
  • Donderdag 2 mei van 12:30 – 13:30 uur in het Teaching Lab.
  • Aanmelden via or@tudelft.nl.

  Krijg Delta updates

  Click here to unsubscribe