Wetenschap

Was de TU een van de eerste met internet?

Op de campus heb je overal internet. Heel vanzelfsprekend. Of toch niet? 30 Jaar geleden was dit ondenkbaar. De TU was toen een van de eerste met een internetverbinding.

Een IBM-computer uit de jaren '80. (Foto: Ruben de Rijcke)

Twee weken geleden werd 30 jaar internet in Europa gevierd. Nederland was buiten Amerika het eerste land dat werd aangesloten op het net. Niet alleen Nederland, ook de TU Delft blijkt een early adopter te zijn. Al omstreeks 1988 werd de eerste verbinding gemaakt.


ICT-directeur Paul Hillman ging op verzoek van Delta op zoek naar het eerste internet op de TU en omschrijft dat als “het openen van de doos van Pandora”. Hij schakelde zelfs gepensioneerden in om het antwoord te vinden. 


Uit de zoektocht blijkt dat het internet destijds anders heette en dat er verschillende netwerken actief waren. Het oorspronkelijke netwerk was Arpanet. Dit was het netwerk van de Amerikaanse Defensie, waarop het Ministerie van Defensie in Nederland was aangesloten. Arpanet had een burgergedeelte, het UUCP-netwerk. Binnen dit netwerk werden computers van het type Unix aan elkaar gekoppeld.


Op hetzelfde moment had IBM een netwerk draaien, het ‘Because It’s There Netwerk’, Bitnet. Dat netwerk verbond onderzoeksinstellingen door IBM-computers aan elkaar te koppelen. Tussen het UUCP-netwerk en Bitnet waren ook bruggen.


Volgens Paul Hillman lijkt het erop dat de TU Delft rond 1988 via deze netwerken aangesloten werd op het internet. Het zou zelfs kunnen, zegt Hillman, dat onderzoekers eerder al hun eigen verbindingen hadden, die ze gebruikten voor hun werk. Daarmee zouden ze vroeger zijn geweest dan de eerste internetverbinding in Nederland.


De redactie van Delta wil graag weten wanneer de TU precies werd aangesloten op het internet of een voorganger ervan. Weet u meer? Laat het ons weten.


Nina van Wijk / science editor trainee

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.