Onderwijs

[Vlog] Duurzame kleding? Gebruik de vriezer

Het is de maand van de kersttruien en galajurken, maar welke zijn het meest duurzaam? Deze week vloggen onze super sustainable students over kleding.

(Fotobewerking en video: Roos van Tongeren)

Meteen de video zien? Scroll naar beneden.

Na voeding en hygiëneproducten letten onze studenten Kim, Roos, Hanne, Bart en Julia deze week op de milieu-impact van kleding. Zij laten de sociale impact, door wie de kleding is gemaakt, buiten beschouwing. Kleding is verantwoordelijk voor 3 tot 6,7% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Een percentage dat eenvoudig te verminderen is. Zou je denken…

“Een antwoord op de vraag welk textiel het duurzaamst is, is niet zo eenvoudig”, vertelt Bart. “Biologisch katoen klinkt duurzaam. Bij het verbouwen van dat katoen worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt die later in het water komen. Maar deze manier van werken maakt katoenplanten wel kwetsbaarder. Bovendien kost het meer landoppervlakte en water om dezelfde hoeveelheid katoen te krijgen.”

“Polyester gebruikt amper land of water”, valt Hanne hem bij. “Het kost wel veel fossiele energie om te produceren.” Daarnaast komen bij het wassen kleine deeltjes plastic vrij die in het riool en uiteindelijk in de zee komen. Bij natuurlijke producten zoals katoen en wol gebeurt dit niet. “Alleen, wol komt van schapen, die ook de nodige milieuimpact hebben door hun methaanboeren en –winden. Al gaat wol wel lang mee.”

‘Een dresscode is leuk, maar niet als je nieuwe kleding moet kopen’ 

Oké, in nieuwe kleding zit dus niet veel verschil. Wat hebben de studenten dan wel gedaan om hun impact te verkleinen?

“Tweedehands kleding kopen, bijvoorbeeld”, vertelt Hanne. “Je kunt de mooiste dingen vinden bij de Kringloop. Verder kun je kleding ruilen bij swap-evenementen. Dan krijg je tokens voor de kleding die je inlevert, die je weer kunt gebruiken om kleding te ‘kopen’ van anderen.” “Of je organiseert een kledingruilmiddag met vrienden”, zegt Roos. “Daarnaast kun je kleding huren voor bijvoorbeeld een gala. Dan hoef je geen galajurk te kopen die je na het gala toch nooit meer draagt.” Bart: “Sowieso is een nieuw kledingstuk voor elk feestje wat overdreven. Een dresscode kan leuk zijn, maar niet als je daarvoor telkens nieuwe kleding moet kopen.”  

“Je kunt je kleren ook duurzamer gebruiken”, zegt Kim. “Ik betrap mezelf erop dat ik kleding al was voordat het echt vies is. Deze week heb ik de hele week dezelfde jurk aan gehad, omdat ik een nieuwe manier heb gevonden om hem schoon te houden: ik hang hem in de badkamer als ik douche, zodat hij wordt gestoomd.” Verder kun je je kleding een nachtje buiten hangen en kun je spijkerbroeken een nacht in de vriezer leggen, dan trekken de vieze luchtjes eruit. Voor een klein vlekje hoeven ze niet helemaal in de was; je kunt prima alleen dat vlekje eruit poetsen. En wanneer is een droger nu eigenlijk nodig? “Door minder te wassen blijven je kleren langer goed en hoef je minder vaak nieuwe kleren te kopen.”

Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.