TU Delft Delta Container Contest

Eerstejaars studenten werktuigbouwkunde ontwierpen een machine die containers ter grootte van een melkpak van de ene naar de andere kant kunnen brengen. Afgelopen woensdag lieten zij hun resultaten zien op de Markt.

Twee boormachines, wat metaal, een touwtje, ketting of arduino en je kunt containers verplaatsen. Zo simpel als het klinkt, zo moeilijk is het in de praktijk. Op de Markt sleutelen studenten aan hun ontwerpen, omdat het toch niet helemaal werkte zoals ze in hun hoofd hadden.  “Het grootste leerpunt is dat in de praktijk dingen heel anders kunnen uitpakken dan je van tevoren op je computerscherm hebt bedacht”, aldus Anton van Beek, projectleider en juryvoorzitter van de dag.  

Het is de vijfentwintigste keer dat de ontwerpwedstrijd wordt gehouden. Andere jaren was de opdracht een springende robot, touwtrekken op de tramrails of verticaal fietsen. Dit jaar is de opdracht is om zo snel mogelijk negen kleine metalen containers te verplaatsen. De studenten kregen van tevoren twee accuboormachines en wat metaal, de rest moesten ze zelf bedenken. Sommige groepjes gebruiken magneten en hebben onderdelen uit een 3D-printer gehaald, andere groepjes gebruiken wat touwtjes en een arduino om de containers te verplaatsen.

Deze groep eerstejaars heeft een paar maanden geleden grijparmen ontworpen. Kijk dit filmpje en zie hoe ze zijn verbeterd:

[Video] Een appel optillen was nog nooit zo moeilijk 

Vorig jaar waren we ook op de Markt en ontwierpen studenten springende robots.