Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederland trekt enkele tientallen miljoenen euro’s uit voor acuut coronaonderzoek. TU Delft en Universiteit Leiden zijn alvast een eigen crowdfundingsactie gestart.
Universiteitsfonds Delft hoopt per direct financiële steun te bieden aan projecten als de sterilisatie van mondkapjes. (Foto: TU Delft TV)

Nederland trekt enkele tientallen miljoenen euro’s uit voor acuut coronaonderzoek. TU Delft en Universiteit Leiden zijn alvast een eigen crowdfundingsactie gestart.

Er is nog veel onbekend over het nieuwe coronavirus. Het aantal besmettingen neemt nog elke dag toe, maar een medicijn of vaccin is er niet. Ondertussen staat het dagelijks leven voor veel mensen op zijn kop.

Het ministerie van Volksgezondheid en ZonMW, dat gezondheidsonderzoek financiert, stellen daarom samen 20 miljoen euro beschikbaar voor acute onderzoeksvragen, schrijft minister De Jonge. Zoals: hoe verloopt de besmetting onder kinderen? En zijn er bestaande vaccins die kunnen worden ingezet?

Vraagstukken
Ook het ministerie van OCW en wetenschapsfinancier NWO tasten in de buidel. Samen trekken zij 15 miljoen euro uit, allereerst voor acuut onderzoek naar de bestrijding van de pandemie, maar ook naar sociale vraagstukken: hoe hebben Nederlanders hun gedrag aangepast door het nieuwe virus? En wat zijn de gevolgen van sociale isolatie? 

Instellingen voor toegepast onderzoek (TO2) dragen eveneens hun steentje bij. TNO zet tot 2 miljoen euro in om coronaproblemen op te lossen, Wageningen Research voert coronatests uit en Deltares neemt de rol van water en bodem onder de loep bij de eventuele overleving en verspreiding van het virus.

Niet snel genoeg
Maar voor sommige onderzoekers komt de overheidsbijdrage niet snel genoeg. In het Leids Universitair Medisch Centrum bijvoorbeeld wordt nu hard gewerkt aan potentiële virusremmers, medicijnen en vaccins. Het uitvoeren van deze proeven is erg duur en er staat geen potje met geld klaar. “Er is een dodelijk virus uitgebroken”, zegt hoogleraar moleculaire virologie Eric Snijder, “maar ik ben dagelijks vele uren kwijt met het schrijven van subsidieaanvragen.” 

De Universiteit Leiden is daarom een crowdfundingsactie gestart om op korte termijn 2 miljoen euro te werven voor haar coronaonderzoek.

#wakeuptocorona
Om de druk op de ketel te houden bedacht de universiteit een social media challenge. Donateurs wordt gevraagd een foto van zichzelf te delen waarop zij een pyjama dragen en met hun handen een hartje maken. Als hashtag is gekozen voor #wakeuptocorona.

De Leidse rector Carel Stolker spreekt via een vanuit huis opgenomen filmpje zijn steun uit en roept mensen op om te doneren. “Het is ontzettend belangrijk, maar dat hoef ik u niet uit te leggen.” De actie heeft inmiddels bijna 160 duizend euro opgeleverd.

TU Delft roept alumni op te doneren
Ook in Delft zit men niet stil. Zo richtte h
et Universiteitsfonds Delft het TU Delft COVID-19 Response Fund op. Dit fonds moet financiële ondersteuning bieden aan Delftse projecten in de strijd tegen het coronavirus. Het fonds steunt TU-onderzoekers en studenten die aan oplossingen werken die per direct (april en mei 2020) inzetbaar zijn. Denk aan projecten als OperationAir en sterilisatie van mondkapjes. Om deze steun mogelijk te maken, vraagt het fonds TU-alumni om te doneren via haar website.

Europa
Inmiddels investeren ook andere Europese landen in coronaonderzoek. Duitsland bijvoorbeeld stelt volgens het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek bij medische universiteiten. Er wordt ook fors geïnvesteerd in Frankrijk (50 miljoen), Spanje (30 miljoen), Oostenrijk (23 miljoen) en Denemarken (6,7 miljoen). Het Verenigd Koninkrijk trekt 85 miljoen pond uit.

HOP, Evelien Flink / Delta, Marjolein van der Veldt

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe