Ook internationale studenten hebben het zwaar in de coronacrisis, meldt Nuffic. Velen voelen zich eenzaam, bezorgd of depressief. Af en toe een fysieke les maakt veel goed.
Studentenflats in Delft. (Foto: Dalia Madi)

Ook internationale studenten hebben het zwaar in de coronacrisis, meldt Nuffic. Velen voelen zich eenzaam, bezorgd of depressief. Af en toe een fysieke les maakt veel goed.

Read in English

Ondanks de wereldwijde coronacrisis kozen ook dit jaar weer veel buitenlandse studenten voor de Nederlandse collegebanken. Maar hoe vergaat het hen nu, een semester en vele online lessen later?

Achter de laptop
Om die vraag te beantwoorden, zette internationaliseringsorganisatie Nuffic in december en januari een enquête uit onder 357 internationals die het afgelopen semester studeerden aan een Nederlandse hogeschool of universiteit. Slechts zo’n twintig procent deed dat online vanuit het buitenland: de rest is vol goede moed verhuisd naar Nederland.

Toch brachten ook zij het grootste deel van hun tijd achter de laptop door. Voor verreweg de meeste studenten (77 procent) vond minstens driekwart van het onderwijs online plaats.

De crisis doet hun sociale leven geen goed. Ruim twee derde van de respondenten is er (zeer) ontevreden over. Minder dan een kwart heeft regelmatig contact (online of in het echt) met vrienden die ze hebben gemaakt sinds ze in Nederland zijn gaan studeren.

Mentale klachten
En dat alles laat zijn sporen na, vreest Nuffic. Zo voelde een meerderheid van de respondenten zich het afgelopen semester ‘vaak’ of ‘altijd’ bezorgd (62 procent), eenzaam (56 procent) of verveeld (51 procent). Zo’n 42 procent gaf zelfs aan depressief te zijn.

Hoe naar ook, heel verrassend is de uitkomst niet: eerdere studies hebben aangetoond dat ook het mentale welzijn van Nederlandse studenten te lijden heeft onder de crisis. Maar die hebben hier meestal wel een vangnet, schrijft Nuffic. En dat lijkt belangrijk: internationale studenten in Nederland hadden vaker last van mentale klachten dan respondenten die het onderwijs online vanuit hun thuisland volgen.

Positiever
Een lichtpuntje: af en toe een werkgroep of college volgen op de hogeschool of universiteit lijkt te helpen. Studenten die het afgelopen semester wat vaker naar de campus mochten komen, hadden minder last van klachten dan de groep die ten minste driekwart van hun lessen online volgt. Ook zijn ze positiever over hun sociale leven.

Toch lijkt het erop dat ook de internationale studenten nog even geduld moeten hebben. Gisteravond maakte premier Rutte tijdens een coronapersconferentie bekend dat de middelbare scholen en het mbo vanaf 1 maart weer (deels) open gaan. Het hoger onderwijs is pas later aan de beurt, zoals eerder al door studentenorganisaties werd gevreesd.

Buiten Europa
Hoewel studenten uit 59 landen de Nuffic-enquête hebben ingevuld, is de steekproef niet helemaal representatief. Het leeuwendeel van de respondenten (zo’n 86 procent) kwam van buiten de Europese Economische Ruimte, specifiek uit China, India, Vietnam en Indonesië. Internationale studenten in Nederland zijn vooral afkomstig uit Duitsland, Italië en China.

HOP, Evelien Flink

 

Heb jij hulp nodig?

  • Je kunt de studentpsychologen van de TU Delft bereiken via psychologen@tudelft.nl. De wachttijd is momenteel acht tot tien weken, maar er is ook een dagelijks inloopspreekuur.
  • Online hebben de studentpsychologen tips en tools gepubliceerd over studeren tijdens de coronacrisis, waaronder een pagina over hoe je psychische problemen herkent.
  • Motiv biedt zelfhulpgroepen en individuele gesprekken en een student support-lijn.
  • Je kunt contact opnemen met Slachtofferhulp op 0900-0101.
  • Denk je aan zelfmoord en wil je nu contact? Bel of chat anoniem met 113
  • Maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Neem dan contact op met ‘Meldpunt Bezorgd’, via 0900 040 040 5 of de website. Deze zorg is bestemd voor mensen die in Delft wonen. Maak je je zorgen om iemand van buiten Delft? Neem dan contact op met 112 of 113.