Onderwijs

Nieuw onderzoek bevestigt stress onder studenten

Nieuw onderzoek aan de Universiteit Twente bevestigt dat veel studenten kampen met stress en depressieklachten. Ook aan de TU Delft kampen studenten met flinke stress.

(Foto: ErikaWittlieb / Pixabay)

Maar let op de nuance, waarschuwt onderzoeker Saskia Kelders. De politiek kan niet zomaar op de loop gaan met de uitkomsten.

Het zijn zorgwekkende cijfers, vindt de onderzoeker zelf. Als haar onderzoek een goed beeld geeft, heeft tachtig procent van de Twentse studenten lichte of soms zelfs zware psychische problemen: ze melden symptomen van angst en depressie.

De problemen zijn groter voor vrouwen, buitenlandse studenten en niet-heteroseksuele studenten. Ook blijken veel Twentse studenten alcohol en drugs te gebruiken – meer dan elders. Een op de drie heeft in het afgelopen jaar weleens cannabis gerookt.


Minder droevig

Misschien is het in werkelijkheid iets minder droevig gesteld met de studenten, overweegt Kelders. De vragenlijst is naar alle studenten verstuurd, maar het zou kunnen dat vooral degenen met klachten zich geroepen voelden om hem in te vullen. Door mailbeleid van de universiteit mochten zij en haar collega’s geen reminder versturen.

Bovendien, iedereen is weleens bang of somber. Wanneer is het eigenlijk een probleem? “Dat is een lastige vraag”, zegt Kelders. “Een ding weten we zeker: milde klachten kunnen na een poosje verdwijnen, maar ook verergeren.”

Dus is er toch een serieus probleem, vindt ze. Hoe groter het aantal studenten met milde klachten, hoe meer studenten er uiteindelijk zwaardere problemen zullen krijgen. Leer studenten omgaan met stress, is een van de aanbevelingen van haar onderzoek, want voorkomen is beter dan genezen. En ze hebben er de rest van hun leven iets aan.


Politiek

Dit soort rapporten – eerder deed de Hogeschool Windesheim vergelijkbaar onderzoek – spelen ook een rol in de politiek. Studentenorganisaties en politieke partijen grijpen de uitkomsten aan om te pleiten voor hun eigen opvattingen: de basisbeurs moet weer terugkeren, het bindend studieadvies moet verdwijnen enzovoorts. Is dat terecht?

“We kunnen bevestigen dat studenten inderdaad veel stress ervaren en psychische klachten hebben, maar we hebben niet onderzocht waar dat door komt”, nuanceert Kelders. “Het is dus lastig te zeggen. We weten ook niet of het erger is geworden en zo ja, of dat dan alleen voor studenten geldt. De tijden veranderen, misschien ervaart iedereen wel meer stress dan vroeger.”

Daarom kun je de uitkomsten ook niet gebruiken om iets te zeggen over de studiefinanciering of het bindend studieadvies, vindt ze. “Je zou moeten onderzoeken hoe studenten specifiek dáármee omgaan. Je kunt niet zeggen: deze stress is een gevolg van het nieuwe leenstelsel. Maar het omgekeerde kun je ook niet zeggen.”


Veel studenten

Een ding weet ze wel: het gaat om veel studenten. Daarom heeft het volgens haar ook weinig zin om een paar extra studentpsychologen in dienst te nemen voor de ernstige gevallen. “Je kunt je beter op preventie richten. Daar bereik je veel meer mee. We weten bijvoorbeeld dat iemands opvattingen over stress een belangrijke rol spelen.”

Stress is namelijk niet in zichzelf goed of slecht. Sommige mensen vinden stress fijn. Ze floreren onder druk van de deadline. Kelders: “Dan krijgen ze er ook geen gezondheidsklachten van. Dat is een recent inzicht.”

Peter van ‘t Zand, als psycholoog werkzaam aan de TU Delft, bevestigde dit eind vorig jaar al. “Het wordt pas een probleem wanneer het chronisch is”, stelde hij na afloop van de interactieve theatervoorstelling Time Out. “Het kan je ziek maken, met uiteindelijk burn-outachtige klachten tot gevolg.”


Delfts onderzoek

Ook aan de TU Delft kampen studenten met flinke stress, concludeerde studentenvakbond VSSD in januari dit jaar.
Op basis van de uitkomsten van een enquête afgenomen onder 925 studenten, bleek zelfs dat ruim een op de zes Delftse studenten een hoog stressniveau ervaart. Grootste oorzaken hiervan zijn deadlines, tentamens en het bindend studieadvies (bsa).


  • Ervaar jij veel stress, heb je een burn-out of zijn er andere problemen die je met iemand wilt bespreken? De TU Delft psychologen helpen je graag. Ook worden er regelmatig trainingen en workshops gegeven die je (beter) leren omgaan met stress. Het volledige aanbod vind je hier.  



HOP, Bas Belleman / Delta, Marjolein van der Veldt


 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.