Zoekresultaten

20 december 2021

Klacht om vegakantine Bouwkunde

Read in English

Stichting AgriFacts heeft een klacht ingediend bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de TU. De stichting bestrijdt de berekeningen van de klimaatwinst van de vegetarische kantine bij Bouwkunde.

(Foto: TU Delft)

‘Daar gaan we weer…’ regeert prof.dr.ir. Andy van der Dobbelsteen, duurzaamheidscoördinator van de TU, op Twitter (@dobbelska). ‘Maandenlang is de @tudelft gestalkt door Stichting Agrifacts, die blijft ageren tegen de keuze om vlees noch vis te serveren in het restaurant van de faculteit @BKTUDelft, ook al zijn studenten en medewerkers daar heel tevreden over.’

In een recent artikel in het sectorblad Agraaf stelt Stichting Agrifacts dat er verschillend is omgegaan met voedingsmiddelen van dierlijke en plantaardige oorsprong. ‘Zo worden dranken van dierlijke oorsprong (melk) wel meegeteld, maar dranken van plantaardige oorsprong niet. Hierdoor wordt het verschil in CO2-voetprint tussen een voedingspatroon met en zonder dierlijke producten groter', concludeert de stichting.

‘De cijfers die we hebben gebruikt om inzichtelijk te maken wat het verschil is tussen diverse diëten komt uit eigen onderzoek van enkele jaren terug. Inmiddels heeft @rivm ook cijfers van de CO2-footprint van voedsel. En die wijken in verhoudingen niet af van mijn cijfers’, aldus Van den Dobbelsteen in een Tweetdraad.

De TU Delft laat weten dat de integriteitscommissie gaat kijken of de klacht binnen haar opdracht valt en of de klacht ontvankelijk is.

10 juni 2021

CBS: Hoogopgeleiden vaker vega

Hoogopgeleiden eten vaker vegetarisch of veganistisch dan mensen met een lager opleidingsniveau, meldt statistiekbureau CBS. Het Centraal Bureau voor de Statistiek vroeg vorig jaar ruim 3600 volwassenen hoe vaak zij vlees of vis eten “bij de warme maaltijd, als broodbeleg, of als snack”.

Een op de vijf Nederlanders doet dat elke dag, blijkt uit de cijfers, maar zo’n 45 procent beperkt zich tot maximaal vier dagen vlees per week (de zogeheten ‘flexitariërs’). Een klein deel van de bevolking eet helemaal geen vlees of vis (1,7 procent) en een nog kleiner deel (0,4 procent) eet volledig plantaardig (vegan), dus ook geen dierlijke producten zoals zuivel, eieren, honing of gelatine.

(Illustratie: HOP | Bron: CBS)

Hoogopgeleiden kiezen minder vaak voor vlees of vis dan volwassenen met een lager opleidingsniveau, rapporteert het CBS. Aan universiteiten en hogescholen laten vegetarische en veganistische studenten steeds vaker van zich horen. Ze sluiten zich aan bij veganistische studentenverenigingen of starten petities om te zorgen dat de kantines van hun onderwijsinstellingen het vleesloze aanbod uitbreiden. De TU Delft ging vorige maand als eerste universiteit nog een stapje verder. In de kantine van de faculteit bouwkunde worden daar nu alleen nog maar vegetarische gerechten verkocht.

HOP, Evelien Flink