28 juni 2022

Versierde beveiligingscamera’s als protest

Read in English

Op de geboortedag van George Orwell (schrijver van 1984) hebben De Piratenpartij Delft en Stip afgelopen zaterdag tientallen camera’s in Delftse wijken versierd. De Delftse politieke partijen zijn kritisch op het cameratoezicht door politie, gemeente en particulieren. Volgens hen is cameratoezicht een inbreuk op de privacy van mensen. Toch groeit het aantal camera’s in de openbare ruimte. “Wanneer gemeente of politie camera’s plaatsen moet dit aan veel eisen voldoen. Zo moeten nut, de noodzaak en proportionaliteit zijn aangetoond, de bewaartermijn beperkt en de toegang goed beveiligd”, aldus Daylam Dag van Stip.

Op de verjaardag van George Orwell hebben De Piratenpartij Delft en Stip afgelopen zaterdag tientallen camera’s in Delftse wijken versierd. Met de actie willen ze meer bewustzijn over cameratoezicht creëren.  Het aantal camera’s in de openbare ruimte groeit. Wanneer de gemeente of de politie camera’s plaatsen moet dit aan veel eisen voldoen. Zo moet het nut, de noodzaak en proportionaliteit zijn aangetoond, de bewaar termijn beperkt en de toegang goed beveiligd, legt Daylam Dag van Stip uit.

Ook op de TU-campus hangen beveiligingscamera's. (Foto: Piratenpartij en Stip)

Deurbelcamera
Voor burgers gelden deze regels niet. Zo zijn populaire deurbelcamera’s vaak illegaal gericht op de openbare weg en zijn alle data eigendom van grote fabrikanten als Amazon (Ring) en Google (Nest). Ook zijn deze en andere soorten camera’s makkelijk te hacken, waarschuwen de actievoerders. “Dit zorgt soms voor beelden van jezelf waar je als individu niet blij mee bent. Deze ongevraagde bekendheid kan het leven van mensen definitief op zijn kop zetten”, aldus Geert-Jan van de Piratenpartij.

“Veel mensen hebben geen probleem met cameratoezicht. Ze zeggen: ‘Ik heb toch niks te verbergen’. Maar mensen moeten zich bewust zijn dat de data van vrijwel alle camera’s kan worden gebruikt voor gezichtsherkenningssoftware en het verwerken van biometrische gegevens zoals ras, geslacht, lengte, leeftijd of emotionele staat. Hun data kan worden gebruikt om profielen te creëren om andere mensen te herkennen.”  (MvdV)