Short News

03 februari 2023

Groningse complotdocent ontslagen

Dutch only

De Rijksuniversiteit Groningen mag universitair hoofddocent Tjeerd Andringa ontslaan, oordeelt de kantonrechter. In zijn lessen verspreidde de docent complottheorieënDe Groningse universiteitskrant noemt hem de ‘wappieprof’. Andringa werd een jaar geleden geschorst vanwege de complottheorieën die hij verspreidde. Na een onderzoek in opdracht van de universiteit is hij ontslagen.

Uit dat onderzoek, dat de UKrant en de Volkskrant opvroegen, zou blijken dat zijn lessen niet aan academische standaarden voldeden en dat de ‘leeromgeving’ niet veilig was. De docent vocht zijn ontslag aan, maar kreeg ongelijk bij de kantonrechter. Andringa ageerde naar verluidt tegen vaccinaties, sprak van “de dominerende positie van Joden” en verspreidde complottheorieën over de aanslag op de Twin Towers in de Verenigde Staten. (HOP, BB)

03 februari 2023

Hbo-docenten werken vaak over

Dutch only

Overwerk is heel normaal onder hbo-docenten. Ze draaien per week 30 procent meer uren dan in hun contract staat, blijkt uit nieuw onderzoek. Ruim de helft heeft te weinig tijd om de vakkennis op peil te houden. Daarbij moet worden vermeld dat de uitkomsten van het onderzoek indicatief zijn en niet representatief. 615 docenten van vier hogescholen vulden een enquête in.

Gemiddeld hebben deze respondenten een aanstelling van 31,1 uur in de week, maar werken ze 41 uur. Slechts 4 procent krijgt zijn werk af binnen de uren waarvoor ze betaald worden. Bijna twee derde lukt dit meestal niet of nooit. Dus werkt het leeuwendeel regelmatig in de weekends (gemiddeld 4,3 uur), waarin ze vooral toetsen voorbereiden en nakijkwerk doen, maar ook administratieve taken uitvoeren. En ook in hun vakanties werken ze 5,8 uur per week. 53 procent heeft te weinig tijd voor deskundigheidsbevordering en 43 procent komt niet toe aan onderwijsvernieuwing, terwijl ze dit wel belangrijk vinden. (HOP, HC)

03 februari 2023

Brexit: half zoveel EU-studenten naar VK

Read in English

Sinds de Brexit, deze week drie jaar geleden, is in het Verenigd Koninkrijk (VK) het aantal nieuwe studenten uit Europese landen gehalveerd, ook uit Nederland. In september 2017 ging het om 1900 Nederlanders. Dat daalde in studiejaar 21/22 naar duizend. In dat jaar werden studies in het VK duurder voor Europese studenten. Ze kunnen niet meer tegen hetzelfde collegegeld studeren als de Britten zelf. De tarieven lopen op tot bijna 43 duizend euro per jaar.

Sommige van de weggebleven studenten kiezen misschien voor alternatieven als Nederland. De invloed van de Brexit – in januari 2020 stapte het VK uit de Europese Unie – is moeilijk te meten, maar de Nederlandse universiteiten zagen het aantal internationale studenten in de bacheloropleidingen toenemen van ruim 15 duizend in 2020 naar ruim 18 duizend in 2021. In eerdere jaren was er ook groei, maar waren de sprongen iets kleiner. Sinds 2018 kiezen er ook minder Britse studenten voor Nederland, laat universiteitenvereniging UNL weten.

En in Delft?
Hoe dat in Delft zit, is onduidelijk. In de voor medewerkers toegankelijke statistieken van de TU Delft zijn instromende masterstudenten uit het VK over meerdere jaren niet terug te vinden, omdat het om minder dan tien personen per jaar gaat.

De Britse universiteiten trekken overigens veel meer studenten uit niet-Europese landen. Zo beginnen er al enkele jaren rond de honderdduizend Chinese studenten aan een opleiding. De toestroom uit India is omhoog geschoten van 53 naar 87 duizend eerstejaars. Desondanks maken de Britse universiteiten zich zorgen over het wegblijven van Europese studenten, waarmee ze immers talent mislopen. (HOP, BB)

03 februari 2023

Wat zijn jouw ervaringen met AthenaStudies?

Read in English

(Foto: Justyna Botor)

Delta komt graag in contact met Delftse studenten die in Whatsapp-groepen van AthenaStudies zitten of ze beheren. Wat zijn jouw ervaringen met die groepen?

Waarom zijn we daar nieuwsgierig naar? Het bedrijf AthenaStudies gebruikt Whatsapp-groepen met het logo van de Rijksuniversiteit Groningen om tegen betaling tentamentrainingen en samenvattingen aan studenten te slijten. Dat meldde het universiteitsmedium van Groningen, de UKrant. Nergens in de Whatsapp-groepen wordt duidelijk gemaakt dat ze helemaal niet van de RUG zijn en eigenlijk ‘sluikreclame’ zijn, zoals een student het tegen de UKrant verwoordt. AthenaStudies biedt ook trainingen en samenvattingen voor studenten van de TU Delft.

Reageren?

02 februari 2023

Geen coulance meer bij eindexamens

Dutch only

Ouders en leerlingen willen dat de eindexameneisen nogmaals worden versoepeld vanwege de leerachterstanden die in de coronacrisis ontstonden. Minister Wiersma, de universiteiten en de onderwijsinspectie zien dat niet zitten.
Leerlingen uit het voortgezet onderwijs moeten ook dit jaar één extra vak kunnen herkansen tijdens de eindexamens, schreef Ouders & Onderwijs in een oproep aan de Tweede Kamer. Ouders maken zich zorgen over hun kinderen, zei de organisatie in dagblad NRC. Scholierenorganisatie Laks zegt in dezelfde krant juist dat de stress onder leerlingen ‘verergerd is door de achterstanden die deze generatie eindexamenkandidaten opliep door de coronalockdowns’. Die achterstanden blijken ook uit een recent internationaal onderzoek.

De afgelopen drie schooljaren zorgden de versoepelingen voor ongekend hoge slagingspercentages. Het is goed dat de eisen weer zijn opgeschroefd, vindt universiteitenvereniging UNL. Anders struikelt een deel van hen alsnog tijdens de studie. De onderwijsinspectie is het daarmee eens, uit angst dat diploma’s minder waard worden. Eerder schreef onderwijsminister Wiersma aan de Tweede Kamer het van belang te vinden dat de eisen weer worden hersteld omdat leerlingen zo beter ‘zijn voorbereid op de samenleving en de arbeidsmarkt’. (HOP, PvT)

02 februari 2023

Noodopvang asielzoekers langer open

Read in English

De noodopvang voor asielzoekers op de TU-campus wordt met vijf maanden verlengd. Hiermee krijgen het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), de gemeente en de TU de tijd om te onderhandelen over de langere verlenging en uitbreiding waar het COA in december om vroeg. Dat staat in een brief van het college van burgemeester en wethouders (b&w) aan de Delftse gemeenteraad. In eerste instantie zou de opvang op 3 februari sluiten, maar het COA wil de locatie nog eens vijf jaar openhouden en het aantal plekken vermeerderen van 220 naar 420.

Volgens b&w bespreken de betrokken partijen de komende tijd ‘of en hoe’ de verlenging met vijf jaar er moet komen. Er zouden diverse scenario’s op tafel liggen. De TU bevestigt dat maar wil nog niet ingaan op vragen daarover. Uit de brief blijkt wel wat onder meer meespeelt: ‘haalbaarheid, de wisselwerking met de directe omgeving en toekomstige ontwikkelingen, vergunningen, de spreidingswet en randvoorwaarden voor de inrichting en de voorzieningen’. Volgens regionale afspraken over de verspreiding van asielzoekers over Nederland die in de maak zijn, zou Delft 278 ‘duurzame asielopvangplekken’ moeten bieden. Ook dat speelt mee in de overwegingen. (SB)

01 februari 2023

Kamer: zwakke studenten afwijzen mag

Read in English

Loten voor de toegang tot een populaire studie met numerus fixus? Dat mag, vindt de Tweede Kamer, maar opleidingen moeten eerst de kans krijgen om zwakke studenten af te wijzen. Zijn wetsvoorstel over loting is ondanks principiële bezwaren van minister Dijkgraaf aangepast.

Dijkgraaf stelde drie opties voor: een blinde loting voor alle kandidaten, een gewogen loting (met hogere kansen voor de beste kandidaten) en loting na selectie van de beste kandidaten. De Tweede Kamer wil een vierde optie: de beste kandidaten toelaten en de slechtste kandidaten afwijzen, zodat je kunt loten in de middengroep. Dan zouden er meer studenten op de ‘juiste plek’ terechtkomen.

Een amendement van die strekking werd ingediend door VVD, CDA en ChristenUnie samen met SGP en JA21. Het is dinsdagmiddag aangenomen. Over het wetsvoorstel zelf is nog niet gestemd. Na dit amendement wil de PvdA even nadenken. Eigenlijk is de partij blij met de terugkeer van loting, maar misschien niet op deze manier. De stemming is uitgesteld tot volgende week.

Minister Dijkgraaf had een paar bezwaren. Er is helemaal geen middengroep, vindt hij. Je kunt de top wel selecteren, maar er is geen duidelijke staart. Bovendien vindt hij het verkeerd om kandidaten met het juiste diploma af te wijzen. (HOP, BB)

01 februari 2023

Mechanica over de kop

Read in English

Werktuigbouwkundige, universitair docent en kunstenaar Volkert van der Wijk heeft een passie voor nutteloze machines. In zijn laatste creatie gaat hij letterlijk over de kop met youtuber Master Milo.

Milo wil een schommel maken waarmee hij in een auto over de kop kan, een 360-gradenschommel. In samenwerking met Van der Wijk maakte hij een ontwerp. Met een legertje aan lassers, een kraanmachinist en een vorkheftruckchauffeur lukt het de mannen om uit grote hoeveelheden beton en staal de schommel te bouwen.

(Video: MasterMilo)

30 januari 2023

‘Dijkgraaf hindert recht op onderwijs vluchtelingen’

Read in English

Minister Dijkgraaf hindert het recht op onderwijs van jongeren die al jarenlang zonder status in Nederland wonen, door ze na hun eindexamen in het hoger onderwijs ineens het tarief voor buitenlandse studenten te laten betalen. Daarvoor waarschuwt het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS).

Het gewone, lage collegegeld zou volgens Dijkgraaf ‘een aanzuigende werking’ hebben op de stroom vluchtelingen naar Nederland, zeker omdat hier veel Engelstalige studies zijn. Zeer teleurstellend, vindt Rian Ederveen van LOS. “Studenten zonder verblijfsvergunning kunnen tot hun achttiende gewoon naar school. Dat is een mensenrecht. En als ze in afwachting zijn van een verblijfsvergunning, bijvoorbeeld omdat ze asiel hebben aangevraagd, mogen ze hier ook studeren.”

Ederveen weet niet precies om hoeveel mensen het gaat. “Ze zijn heel bang om ‘ontdekt’ en uitgezet te worden.” Als ze eenmaal in beeld komen, meestal via de campagne DreamersNL, lukt het vaak om het lage collegegeld te regelen. “Als we het probleem uitleggen, dan vinden we eigenlijk altijd gehoor.” Maar als jongeren zonder papieren de weg naar Dreamers niet vinden, lopen ze vaak vast in de procedures en is een studie voor hen niet weggelegd. “We zien graag dat deze in Nederland gewortelde jongeren, die vaak Nederlandstalige studies kiezen, het lage collegegeld mogen betalen. Het zijn geen buitenlandse studenten.” (HOP, HC)

30 januari 2023

TU-team Batavierenrace zoekt lopers

Read in English

Het Delftse studententeam dat meedoet aan de Batavierenrace zoekt lopers. De Batavierenrace is de grootste estafetteloop ter wereld en vindt elk jaar plaats. Op 28 en 29 april lopen de deelnemers van Nijmegen naar Enschede, een afstand van 175 kilometer. Het Delftse team, dat bestaat uit 25 leden, doet mee in de speciale universiteitscompetitie. De 25 etappes variëren in lengte van 3,5 tot 10,7 kilometer en worden zowel overdag als ’s nachts gelopen.

Woensdag 22 februari is er voor geïnteresseerden een selectieloop op de atletiekbaan van AV’40. Aanmelden kan via het inschrijfformulier. De snelste lopers worden geselecteerd. (lees verder onder de foto)

Het TU-studententeam van de Batavierenrace van afgelopen jaar. (Foto: Commissie Batavierenrace TU Delft)

Vorig jaar eindigde het team van de TU Delft als zevende van de tien deelnemers in de universiteitscompetitie, net achter het team van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. De volledige afstand werd toen gelopen in tien uur en veertig minuten. (Delta, RvdW).