Short News
Publieksprijs voor veilige knoopcelbatterij
Het is de nachtmerrie van menig ouder: een doorgeslikte knoopcelbatterij uit speelgoed, autosleutel of ledkaarsje. Die blijven namelijk makkelijk hangen in de strot. Het slijm geleidt de stroom en dat lost het weefsel op zodat er een gat inbrandt. Een foto van wat zo’n batterijtje met een plak ham doet staat ter illustratie op Linkedin.
Afgelopen zomer maakten TU-onderzoekers Marnix Wagemaker en Frans Ooms (faculteit Technische Natuurwetenschappen) bekend dat ze samen met hart-longchirurg Tjark Ebels (UMC Groningen) een oplossing hadden ontwikkeld. Namelijk een circuit dat de stroom stopt als de cel ingeslikt is. Hoe dat werkt legde Wagemaker uit aan het blad KIJK (september 2023).
Donderdag 7 december deelde de jury van KIJK de prijzen uit voor het beste tech-idee van 2023. De publieksprijs ging naar Ooms en Ebels. De vakjury koos voor de ijzerbatterij van Team Solid van de TU Eindhoven.
De vinding van de veilige knoopcelbatterij is gepatenteerd maar nog niet toegepast. ‘Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat deze oplossingen klein en goedkoop kunnen worden geïntegreerd in knoopcellen om zo in de toekomst vreselijke gevolgen te voorkomen’, zei Wagemaker daarover in KIJK. Tot die tijd doen ouders er goed aan om knoopcelbatterijen onmiddellijk weg te brengen en niet thuis in een potje te bewaren.
KIJK-redacteuren Laurien Onderwater (links) en Naomi Vreeburg overhandigen de KIJK Publieksprijs 2023 aan Frans Ooms en Tjark Ebels in een lab van het Reactor Institute Delft (Foto: KIJK)
[Update] TU-student wint Echo Award
[Update 8-12-2023] Emin Batman heeft donderdag 7 december de Echo-Award gewonnen in de categorie bèta-techniek. Volgens de Echo-website ‘overtuigde hij de jury met zijn vernieuwende visie in de wetenschap en de manier waarop hij zoekt naar brede verbinding vanuit de techniek.’ [Einde update]
Masterstudent Bouwkunde Emin Batman is - als een van de elf - genomineerd voor de Echo Award. Hij maakt kans op de prijs in de categorie bèta-techniek.
De Echo Awards zijn bedoeld om de maatschappelijke bijdragen van studenten met een niet-westerse achtergrond zichtbaar te maken. Batman was eerder dit jaar actief als tolk voor reddingsteams na de aardbeving in Turkije. In het gebied maakte hij ook een documentaire. In een interview met Delta vertelde hij dat hij met de documentaire de mensen in het gebied een stem wil geven en wil voorkomen dat de ramp van de agenda verdwijnt.
Expertisecentrum Diversiteitsbeleid Echo reikt jaarlijks prijzen in meerdere categorieën uit aan studenten met een niet-westerse achtergrond die zich actief inzetten voor de samenleving en bijdragen aan het bevorderen van diversiteit en inclusie. De winnaars krijgen een verzorgde Summercourse aan de Universiteit van Californië (UCLA). (BK)

TU scoort op Sustainability Ranking
Met een veertiende plek op de QS World Rankings: Sustainability is de TU Delft de meest duurzame universiteit van continentaal Europa. Kijk je naar Europa als geheel dan staat de TU vijfde.
De ranglijst wordt samengesteld op basis van verschillende criteria. Hierbij kijken de samenstellers onder meer naar de sociale impact, milieu-impact en hoe universiteiten actie ondernemen om dringende mondiale uitdagingen aan te pakken.
De TU doet het volgens de ranglijst goed op het gebied van milieu en sociale impact. Hier is in het onderwijs veel aandacht voor. Ook scoort de universiteit goed op het gebied van samenwerken, het delen van kennis en middelen en maatschappelijke betrokkenheid. Op het gebied van baankansen na de studie is de TU Delft de beste Nederlandse universiteit op de ranglijst.
In de categorie ‘environmental education’ moet de TU Delft wel vijf andere Nederlandse universiteiten voor zich dulden. De verschillen tussen de instellingen zijn wel klein.
De universiteit van Toronto staat op 1 in de ranglijst. De universiteit van Berkeley en de universiteit van Manchester maken de wereldwijde top 3 compleet. (BK)
Pechstudent krijgt iets meer geld dankzij inflatie
De tegemoetkoming voor ‘pechstudenten’ valt iets hoger uit dan verwacht. Het kabinet wil nu al rekening houden met de inflatie en dat scheelt oud-studenten zo’n 200 euro, staat in een nota van wijziging.
Wie vier jaar basisbeurs is misgelopen, krijgt dankzij deze technische wijziging naar verwachting zo’n 200 euro extra bovenop de 1.436 euro die nu voorzien is. Het precieze bedrag hangt uiteraard van de inflatie af, en van het aantal maanden misgelopen basisbeurs.
De Tweede Kamer moet de inflatiecorrectie deze maand nog goedkeuren. Het voorstel lift mee met een ander wetsvoorstel, zodat er geen apart en tijdrovend traject voor nodig is.
Dat andere wetsvoorstel hangt samen met de terugkeer van de basisbeurs. Het hoger onderwijs kreeg extra geld dankzij de bezuiniging op de basisbeurs, maar moest daartoe wel bewijzen dat het geld bijdroeg aan de onderwijskwaliteit. Dit geld blijft behouden voor de universiteiten en hogescholen, maar ze krijgen het straks zonder extra voorwaarden. (HOP, BB)
Forze IX rijdt eerste meters
De waterstof-raceauto van TU-studententeam Forze heeft zijn eerste meters gereden op het circuit van Zandvoort. De studenten presenteerden hun Forze IX in januari 2022 en werkten het afgelopen jaar in de Kabelfabriek langs de Schieweg verder aan hun nieuwe wagen.
Met het bouwen ervan willen de studenten aantonen dat waterstof een belangrijke rol kan spelen bij de energietransitie. De auto wordt aangedreven door twee tanks met waterstof en een superbatterij.
Waterstof moet in de auto worden omgezet in elektriciteit. Waterdamp is dan de enige uitstoot. Zover zijn de studenten nog niet. De Forze IX reed zijn eerste rondje op een opgeladen batterij. De studenten ontwikkelden de batterij en het waterstofsysteem tegelijk, maar het laatste zit nog niet in de auto. Dat is de volgende stap.
Met voorganger Forze VIII werd het team als eens tweede in de sportklasse bij de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen. Met de Forze IX hopen ze die prestatie te verbeteren. (BK)
Wat stemde de TU-campus?
GroenLinks/PvdA is de grote winnaar in Delft, blijkt uit de definitieve uitslag van de landelijke verkiezingen. 25,9 procent van de Delftenaren stemde op de partij. Dat is een groei van 11 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. D66, bij de vorige verkiezingen nog de grootste partij in Delft, levert juist 11 procent in.
De PVV is, net als in de rest van het land, ook in Delft populair. De partij eindigde met 16,8 procent van de stemmen op de tweede plaats. VVD werd derde met 12,6 procent. Nieuwkomer NSC kreeg 9,3 procent van de stemmen. Het opkomstpercentage daalde met twee procentpunt ten opzichte van 2021 (van 79,5 procent naar 77,6 procent).
In de Aula werden 2.723 stembiljetten ingevuld. Tien mensen stemden blanco en zes stemmen werden om onbekende redenen ongeldig verklaard.
Klik om de interactieve grafiek te openen.
De uitslag van stembureau Aula is een goede weerspiegeling van Delta’s peiling naar het stemgedrag van de TU-gemeenschap. Ruim een derde (37 procent) van de studenten en medewerkers was van plan te stemmen op GroenLinks/PvdA, 3 procent op de PVV. Deze percentages zijn vrijwel gelijk aan de definitieve uitslag van het stembureau. (MvdV)
Onderwijsraad: ‘Bezuinig niet op onderwijs’
Alhoewel er nog geen nieuw kabinet is, komt de Onderwijsraad alvast met een brief. ‘Het onderwijs is te belangrijk om met elk nieuw kabinet de focus in het onderwijsbeleid te verleggen of een nieuwe koers te kiezen’, staat erin. Ook vragen ze de overheid om het onderwijs te verbeteren, niet te bezuinigen en iets te doen tegen ongelijke kansen.
De ‘drie meest prangende en urgente problemen’ in het onderwijs zijn volgens de brief de lerarentekorten, de dalende onderwijsprestaties in taal, rekenen en wiskunde en ten slotte de kansenongelijkheid en sociale segregatie in het onderwijs.
De raad vindt het ‘onaanvaardbaar’ dat jongeren het onderwijs verlaten zonder goed te kunnen lezen, rekenen en schrijven en bepleit ‘duurzame verbetering van het taal- en rekenen/wiskundeonderwijs, van primair tot en met hoger onderwijs’. Ons onderwijsstelsel draagt bij aan kansenongelijkheid’, vervolgt de brief. ‘Of leerlingen en studenten goed onderwijs kunnen volgen dat bij hen past, hangt mede af van het onderwijs dat hun ouders hebben genoten en van hun portemonnee.’ (HOP, BB)
Twee miljoen voor grafeenmicrofoon
Farbod Alijani, universitair hoofddocent aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen, heeft een ERC Consolidator Grant ontvangen om zijn ultragevoelige microfoon met grafeenmembraan te verbeteren.
Alijani is een van de 36 Nederlandse winnaars van deze onderzoeksbeurs van maximaal 2 miljoen euro van de Europese Onderzoeksraad ERC. In totaal ontving de ERC 2.100 aanvragen, waarvan er 308 werden gehonoreerd - één op de zeven. (lees verder onder de illustratie)
Impressie van golven in een grafeenmembraan veroorzaakt door bacteriën. (Illustratie: Santiago Mendoza Silva en Pierpaolo Belardinelli)
Vorig jaar heeft Alijani met zijn team laten zien dat ze met een sensor van grafeen, een enkele laag koolstofatomen in een zeshoekig patroon, het geluid van een enkele bacterie konden registreren.
Mede-onderzoeker en bionano-wetenschapper Cees Dekker (faculteit Technische Natuurwetenschappen) zei daarover: "Wat we zagen was verbluffend. Als een enkele bacterie zich hecht aan het drumvel van grafeen, ontstaan er willekeurige trillingen met amplitudes van een paar nanometer, die we konden detecteren. We konden het geluid van een enkele bacterie horen!"
Maar Alijani zag ook problemen: gevoeligheid voor ruis en onregelmatigheden (‘niet-lineariteiten’). In het door de ERC ondersteunde onderzoeksproject NCANTO gaat Alijani op zoek naar fundamenteel begrip van het materiaal met als doel de ruis te onderdrukken.
- Uitgebreide informatie op de TU Delft website
PVV-verkenner weg om fraudeverdenking
PVV-senator Gom van Strien heeft zijn taak als verkenner voor een nieuw kabinet neergelegd. Er is aangifte tegen hem gedaan van oplichting bij zijn voormalige werkgever, een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht.
Van Strien was tot medio 2009 directeur van Utrecht Holdings, het knowledge transfer office van de Universiteit Utrecht en het Utrecht UMC dat spin-off-bedrijven opricht om ontdekkingen van de universiteit te verkopen.
NRC meldde dit weekend dat er al jarenlang verhalen de ronde deden over financiële onregelmatigheden. Na een extern onderzoek deed Utrecht Holdings in maart van dit jaar aangifte bij het OM van oplichting. Daarbij zijn twee medewerkers en een oud-medewerker betrokken. Uit documenten van Utrecht Holdings leidde NRC af dat Van Strien de oud-medewerker is.
In een geanonimiseerd kortgedingvonnis van de Rechtbank Gelderland wordt beschreven hoe de fraude in elkaar stak. Het komt erop neer dat Van Strien samen met zijn latere opvolger een constructie opzette waardoor uiteindelijk zo’n twee miljoen euro publiek geld naar een bedrijf vloeide waar hun echtgenotes ieder 32 procent van de aandelen bezaten.
Van Strien ontkende de beschuldigingen dit weekend en zei niet op de hoogte te zijn van de aangifte, maar volgens de advocaat van Utrecht Holdings klopte dat niet. Op maandag 27 november, drie dagen na zijn aanstelling, trekt hij zich terug als verkenner.
In een interview met DUB in 2010 lichtte Van Strien toe waarom hij zich aanmeldde bij de PVV. Hij was tegen “massa-immigratie van vrijwel ongeletterden” en wilde een hoofddoekjesverbod in openbare gebouwen en publiek gefinancierde organisaties. (HOP, HC)
Docu: De 15 van Delft
Dutch only
Wat leeft er onder Delftse jongeren? Welke verwachtingen, bezigheden, dromen en problemen hebben ze? In de nieuwe documentaire ‘De 15 van Delft’ maak je kennis met vijftien jongeren uit de stad. Zij praten over kwesties als mentale gezondheid, drugsgebruik, sociale media en huisvesting.
Ook drie TU Delft-masterstudenten deden mee: Willemijn Mulder (22, civiele techniek), Oudail El Omari (26, bouwkunde) en Jip Enthoven (25, technische bestuurskunde). Willemijn is roeister bij Laga, won goud op het WK Roeien onder 23 en droomt van de Olympische Spelen. Oudail werkt als acteur, theatermaker en grafisch ontwerper en Jip zit voor studentenpartij Stip in de gemeenteraad.
De studenten en de andere jongeren blijken zich ervan bewust dat er twee werelden zijn: één voor studenten en één voor niet-studenten. Zoals Jip zegt: “Studenten hebben studentenverenigingen, waardoor ze heel veel dingen kunnen doen en leren. Omdat dat zulke gesloten groepen zijn, is het heel lastig voor andere jongeren om daar ook een onderdeel van te zijn.” (KW)
- De documentaire is gemaakt door online mediaplatform 015DOCS in samenwerking met het Mediafonds Delft.
- Online staan portretten van elke individuele deelnemer, voor wie hen beter wil leren kennen.
Bekijk de documentaire hier: