Short News

03 december 2021

TU-medewerker publiceert boek over zijn ziekte

‘Houvast en herkenning bieden aan mensen met en zonder kanker’. Dat is wat TU-medewerker Erik Huisman met zijn boek ‘Mallemolen – Een prachtig kankerjaar’ wil bereiken. Huisman, oud-redacteur van Delta en sinds 2012 in meerdere functies medewerker bij de centrale studentenadministratie, geeft het boek in eigen beheer uit. Het is een bewerkte bundeling van de openhartige blogs die hij schreef vanaf het moment dat bij hem prostaatkanker werd vastgesteld. Hij schrijft onder meer over wat de ziekte fysiek en mentaal met hem en zijn omgeving doet, over de behandelingen die hij ondergaat, over stoppen en weer voorzichtig beginnen met werken. Steeds komt ook zijn liefde voor sport terug. Huisman is een fanatiek hardloper, maar was door zijn ziekte en vooral de chemotherapie gedwongen om dat nog maar op een heel laag pitje te doen. In het persbericht bij zijn boek kondigt hij aan in januari 2022 weer mee te zullen doen aan een hardloopwedstrijd. “Een avontuur, want mijn lichaam is door de chemo’s gesloopt.”

  • Mallemolen – Een prachtig kankerjaar (326 pagina’s) is per mail bij Erik Huisman te bestellen.
  • Kosten bedragen 34 euro, waarvan 2,50 euro bestemd voor Inloophuis Carma in Naaldwijk. De rest van het bedrag gaat op aan papier en drukwerk. Huisman heeft geen winstoogmerk.

03 december 2021

Meldpunt voor verkouden studenten

Read in English

Hogescholen en universiteiten zien hun studenten graag op de campus nu dat weer kan. Iets te graag, vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Het strikt handhaven van de aanwezigheidsplicht vindt LSVb-voorzitter Ama Boahene ‘ongepast’ gezien het hoge aantal coronabesmettingen.

Studenten van de Universiteit Utrecht zouden zich bijvoorbeeld verplicht voelen om naar de campus te komen, ook als ze eigenlijk thuis zouden moeten blijven. Dat staat in een mail die in handen is van RTV Utrecht.

Boahene ziet dat studenten vaak bang zijn om een tentamenkans niet te benutten. En als ze te veel lessen missen, kunnen ze worden uitgeschreven bij een vak. Om in kaart te brengen op welke schaal de problemen rond de aanwezigheidsplicht spelen, is de vakbond een meldpunt voor studenten gestart.

In theorie klinkt de oplossing eenvoudig: een online alternatief kan ervoor zorgen dat een student de les kan volgen als hij thuis moet blijven. Maar het hybride onderwijs is volgens de LSVb in de praktijk niet overal van de grond gekomen of alweer aan de kant gezet nu de collegezalen weer open zijn. “Dat is opvallend en zonde”, zegt Boahene. “In de meeste lokalen staat inmiddels opnameapparatuur en het is een kleine moeite om die te gebruiken”, denkt ze. (HOP, JvE)

02 december 2021

Delftse corpsleden belaagd door Rotterdamse ‘collega’s’

Read in English

Erasmus Magazine meldt dat onlangs ruim veertig leden van het Rotterdamsch Studenten Corps met onder andere een knuppel en veel vuurwerk de sociëteit van het Delftsch Studenten Corps zijn binnengedrongen. Daarbij zijn meerdere (oud-)DSC-leden belaagd en werden delen van het interieur vernield. Het zou gaan om een vergelding voor het stelen van een stoel van het RSC-bestuur door eerstejaars DSC-leden enkele weken geleden. 

“Een aantal leden en oud-leden zijn fysiek bestookt, maar hebben gelukkig geen blijvend, serieus, fysiek letsel. Een van hen heeft aangifte gedaan van mishandeling”, citeert het Erasmus-artikel DSC-voorzitter Olivier Abbenhuis. Hij vertelt dat bij DSC de rust inmiddels is  wedergekeerd en dat het weer goed gaat met alle betrokkenen. De politie en een onafhankelijke commissie van RSC/RVSV onderzoeken de zaak.

02 december 2021

Gemeente Delft stopt met volgen burgers

Read in English

Goed om te weten voor studenten en medewerkers die in Delft wonen: de gemeente Delft staakt het gebruik van anonieme accounts en stopt met het online volgen van individuen op sociale media voor handhaving van de openbare orde.

Dat besluit volgt op de conclusie van de gemeentelijke functionaris gegevensbescherming dat het de gemeente níet is toegestaan om met een geheim account burgers en groepen te volgen in openbaar toegankelijke virtuele ruimten – dat mag alleen met een account dat herkenbaar is als van de gemeente. Het balletje kwam aan het rollen na vragen van de D66-fractie toen afgelopen zomer bleek dat de gemeente Delft op deze manier burgers volgde.

(Foto: Jason Dent/Unsplash)

01 december 2021

Studenten planten bloembollen

Read in English

Vrijwilligers van Natuurlijk Delfland en studenten van Buitensport Vereniging Slopend hebben samen tweeduizend bloembollen geplant op de TU Delft campus.

(Foto: Dominic Dijkshoorn)

Op zondag 21 november pootten zij de duizenden bollen in Natuurspeeltuin Hammenpoort aan de Rotterdamseweg om daar de biodiversiteit aan bestuivende insecten te ondersteunen en te vergroten. Uit de bollen groeien komend voorjaar narcissen, wilde tulpen, hyacinten, krokussen, sneeuwklokjes, vogelmelk, bosanemoon en winterakoniet.
Vooral hommelkoninginnen die in het vroege voorjaar uit hun winterslaap ontwaken, zullen hier baat bij hebben. (MvdV)

01 december 2021

Opeens nieuwe naam voor VSNU

Read in English

De vertrouwde afkorting VSNU blijkt niet meer te bestaan. De universiteitenvereniging deelde terloops mee dat ze voortaan Universiteiten van Nederland heet, afgekort UNL. Dat bleek toen de ‘Universiteiten van Nederland’ vorige week een persbericht verstuurden. Huh, wat is dat nu weer voor club, zal menige ontvanger zich hebben afgevraagd.

Het blijkt dat universiteitenvereniging VSNU na 36 jaar een nieuwe naam heeft: Universiteiten van Nederland. “Deze nieuwe naam voor de koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten geeft herkenbaarheid in samenwerking en verklaart goed waarvoor wij als universiteiten samen staan”, is de uitleg. Tegelijk met de naamswijziging heeft de vereniging een nieuwe website gelanceerd. Ook is er een nieuw logo in de vorm van een afsluitende accolade, een }.

De nieuwe naam past volgens voorzitter Pieter Duisenberg bij een nieuwe ontwikkeling. De laatste jaren zijn er rond steeds meer thema’s netwerken ontwikkeld, waarin wetenschappers van verschillende universiteiten elkaar ontmoeten. Die netwerken willen de universiteiten “op een eigentijdse manier” faciliteren. “Onze nieuwe naam en logo onderstrepen deze praktijk.”

Woordvoerder Ruben Puylaert: “We merkten dat veel mensen bij de naam VSNU niet direct doorhadden dat het over universiteiten ging. En daarnaast hoorden we mensen vaak VNSU zeggen. We wilden wat meer duidelijkheid scheppen, dus vandaar dat we tot de naam Universiteiten van Nederland zijn gekomen, afgekort UNL. Bij de Kamer van Koophandel heten we nu officieel: Vereniging Universiteiten van Nederland.”

HOP, Hein Cuppen

24 november 2021

Recordaantal studieschulden

Read in English

Dit jaar hebben ruim 100 duizend mensen meer een studieschuld dan het jaar ervoor, meldt het CBS. Het totaal komt op een recordaantal van 1.6 miljoen mensen. Dat komt vermoedelijk doordat in ‘coronajaar’ 2020 meer jongeren gingen studeren. Het slagingspercentage in het voortgezet onderwijs was hoog en minder jongeren namen een tussenjaar.

De gemiddelde studieschuld is sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 opgelopen van 12,4 duizend euro tot 15,2 duizend euro begin 2020. Dat het bedrag sindsdien niet verder is gestegen, komt misschien door de steunmaatregelen van de overheid, zoals een halvering van het collegegeld. (HOP)

(Foto: Justyna Botor)

24 november 2021

Plastic fietspad op de campus

Read in English

Mensen kunnen slim zijn. Vooruit, sommige dieren ook. Maar onderschat fietspaden niet. Ook zij kunnen hyperintelligent zijn, menen onderzoekers van de afdeling Transport en Planning van de TU. Voor de ingang van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen laten zij deze week een stuk wegdek aanleggen dat zij omschrijven als het meest intelligente fietspad van Nederland. Sensoren in dit fietspad registeren hoeveel verkeer er met welke snelheid en op welk moment overheen raast. De data worden verzameld voor het project Smart Urban Mobility, onder leiding van professor Serge Hoogendoorn. Dat onderzoek is erop gericht duurzame, efficiënte en innovatieve mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen om de steden van de toekomst bereikbaar en leefbaar te houden. Het bedrijf PlasticRoad heeft het fietspad ontwikkeld. Het fietspad bestaat uit een prefab, modulaire wegconstructie op basis van gerecycled plastic en beschikt over een holle ruimte die gebruikt kan worden als (tijdelijke) waterberging en daarmee wateroverlast voorkomt bij extreme neerslag. De toplaag is van hetzelfde materiaal (steenslag) als die van de gewone fietspaden.

Een stuk ‘ouderwets'  fietspad wordt deze week vervangen door een 'hyperintelligent’ plastic pad. (Foto: Justyna Botor)

23 november 2021

TU-medewerker wordt hospita?

Read in English

Straatbeeld in de Wippolder. (Foto: Dalia Madi)

Een student in huis nemen een goed idee? Sommige hoger onderwijsinstellingen vragen hun medewerkers expliciet om dit te overwegen, omdat de kamernood zo hoog is. De TU Delft snijdt het onderwerp aan in haar laatste nieuwsbrief (23 november). Ze verwijst naar de kamernood in Delft en de nieuwe uitwisselingsstudenten die in februari in Delft aankomen, maar roept nergens toe op. De universiteit wijst alleen op praktische overwegingen waarmee medewerkers rekening moeten houden als ze erover denken om hospita te worden. “Welke huur kun je bijvoorbeeld vragen en wat betekent het om een (internationale) student in huis te nemen? Er zijn verschillende fiscale, verzekeringstechnische, en financiële aspecten om rekening mee te houden”, aldus de TU.

22 november 2021

Einde aan ov-boetes

Read in English

Nog even en studenten kunnen met hun mobiele telefoon inchecken in het openbaar vervoer. Dan komt er ook een einde aan de hoge boetes die studenten nu betalen als ze hun ‘reisproduct’ te laat stopzetten. De nieuwe betaalmethoden moeten tussen nu en eind 2023 ingaan.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat het kabinet online heeft gezet ter consultatie. Het is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd en iedereen kan verbeteringen voorstellen. De beoogde wet is gunstig voor studenten. Sinds de invoering van de ov-chipkaart moeten studenten hun ‘reisrecht’ zelf activeren bij een ophaalautomaat. Als hun recht verlopen is, moeten ze het eigenhandig weer stopzetten bij zo’n zelfde automaat.

Wie te laat is, krijgt boetes. Daar hebben de vervoersbedrijven vele tientallen miljoenen euro’s aan verdiend en ze deden ook hun best om deze situatie zo lang mogelijk voort te laten duren, bleek uit een reconstructie van het HOP. Zelfs in 2020, toen studenten door de corona-epidemie minder reisden, moesten ze nog 6,5 miljoen euro aan boetes betalen. Straks wordt het eenvoudiger. Dan zetten vervoersbedrijven de reisvoorziening van studenten stop zodra DUO doorgeeft dat ze geen reisrecht meer hebben.

HOP, Bas Belleman

(Foto: Dalia Madi)