Short News

19 januari 2022

Twee nieuwe ombudsfunctionarissen

Read in English 

De TU Delft heeft sinds deze week twee nieuwe ombudsfunctionarissen. Het gaat om Birgitte Peters voor personeel en om Carin Wensveen voor studenten.

Universiteiten zijn sinds juli vorig jaar verplicht om een ombudsfunctionaris in dienst te hebben. “De ombudsfunctionaris speelt binnen de TU Delft een belangrijk rol bij het borgen van de sociale veiligheid, met name waar het gaat om het signaleren en tegengaan van bredere patronen van ongewenst gedrag”, schrijft TU Nieuws.

TU-medewerkers kunnen bij Peters terecht wanneer ze vastlopen bij het bespreekbaar maken van discriminatie, pesten, seksuele intimidatie of andere vormen van ongewenst gedrag. Op intranet is meer informatie te vinden over de rol van de ombudsfunctionaris voor personeel. Peters is bereikbaar via b.d.peters@tudelft.nl.

Studenten kunnen bij de ombudsfunctionaris terecht wanneer ze het niet eens zijn met de afhandeling van klachten via het centraal klachtenloket. Wensveen is bereikbaar via c.g.m.wensveen@tudelft.nl of telefonisch via 015-2782389.

Peters en Wensveen nemen de taken over van Job van Luyken die twee jaar lang ombudsfunctionaris was voor zowel medewerkers als studenten. In dit interview met Delta kijkt hij terug op zijn tijd.  

14 januari 2022

Studentenprotest voor compensatie

Een miljard euro heeft het nieuwe kabinet uitgetrokken voor de compensatie van studenten die de basisbeurs misliepen. Veel te weinig, vinden studenten. De Landelijke Studentenvakbond en jongerenvakbond FNV Young & United hebben protest aangekondigd. Op 5 februari zullen ze demonstreren in Amsterdam tegen de lage compensatie.

Verschillende Kamerfracties noemen in door het nieuwe kabinet beantwoorde Kamervragen een bedrag van 1.500 euro. Het exacte bedrag per student zal echter afhangen van hoeveel studenten in aanmerking komen, aldus het kabinet. Je zou denken: je bepaalt eerst wat rechtvaardig is en daarna welk bedrag daarbij hoort. Maar het kabinet doet het andersom: eerst kiest het een bedrag, en daarna volgt de verdeling.

De Landelijke Studentenvakbond en jongerenvakbond FNV Young & United vinden dat niet eerlijk en krijgen steun van enkele politieke partijen, politieke jongerenclubs en lokale studentenvakbonden. Ook het Interstedelijk Studenten Overleg steunt het protest, blijkt bij navraag, al staat het ISO nog niet in de lijst. (HOP, Bas Belleman)

  • Lees ook deze brief van Delta-redacteur Jos Wassink over hoe studenten gecompenseerd zouden kunnen worden.

14 januari 2022

Wetenschappers werken samen aan energietransitie

Read in English

De TU Delft staat bij haar 180-jarig bestaan op 14 januari stil bij haar rol in de energietransitie, en vooral bij de versnelling daarvan. Dit is een complex vraagstuk met als doel een veilig en betrouwbaar energiesysteem. Een team van tien wetenschappers geeft deze versnelling een gezicht. Zij vormen samen het Accelerator Team en zijn een afspiegeling van de verschillende disciplines en onderzoeksthema’s van de TU Delft. “Het gaat over technologie, maar ook over prijzen, beleid, acceptatie, en het gedrag van mensen”, vertelt prof. Deborah Nas (faculteit Industrieel Ontwerpen), coördinator van het Accelerator Team.

De tien onderzoekers komen uitgebreid aan het woord in de laatste editie van Delft Integraal, het alumniblad van de TU Delft. Wat zijn de belangrijkste obstakels, hoe willen ze die aanpakken?

Lees hier hun verhalen: 

(Foto's: Sam Rentmeester)

14 januari 2022

Energielab TU opent op Green Village

Read in English

De 180ste verjaardag van de TU Delft op vrijdag 14 januari 2022 staat in het teken van versnelling van de energietransitie. De op de campus gevestigde Green Village sluit daarbij aan met de opening van het zogenoemde 24/7 Energy Lab, een zelfvoorzienende oplossing voor het energiegebruik in de gebouwde omgeving op basis van lokaal geproduceerde groene waterstof.

De gebouwde omgeving is goed voor 28 procent van het nationale energiegebruik. Dus, zegt Green Village-directeur Marjan Kreijns: ‘Wanneer we erin slagen om die gebouwde omgeving gedeeltelijk CO2-vrij te maken, zetten we een reuzenstap in het versnellen van de energietransitie.’

Onlangs verscheen in Delft Integraal een uitgebreide uitleg van de werking van het systeem.

(Illustratie: Stephan Timmers)

11 januari 2022

OMT: ‘Draag mondkapje bij grotere colleges’

Read in English

Als studenten en docenten weer naar de campus komen, moeten ze mondkapjes dragen tijdens het onderwijs in grotere groepen. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT). Het aantal besmettingen is momenteel erg hoog, schrijft het OMT in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid. En hoewel er minder mensen ernstig ziek worden van de omikronvariant, staat de zorg onder grote druk.

Grotere groepen
Daarom raadt het OMT aan om het gebruik van mondkapjes in onder meer drukke winkelstraten en alle publieke binnenruimtes uit te breiden voor iedereen vanaf 13 jaar. Ook het “onderwijs in grotere groepen” aan universiteiten en hogescholen valt onder het advies.

FFP-2-masker
Verder adviseert het OMT om uitsluitend chirurgische mondneusmaskers te gebruiken; de bekende wit-blauwe wegwerpmondkapjes.

Kwetsbare personen krijgen het advies om in “ongecontroleerde” situaties een veiliger FFP-2-masker te dragen, bijvoorbeeld “waar sprake is van veel bewegingen, waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden, waar aerosolvorming door zingen en schreeuwen optreedt, en waarin er twijfels zijn over de ventilatie in een binnenruimte”.

Op 14 januari betrekt het kabinet het OMT-advies bij zijn besluit om de lockdown in het hoger onderwijs al dan niet te verlengen. Daarover zal het OMT later adviseren.

HOP, Hein Cuppen

(Foto: Justyna Botor)

11 januari 2022

Eredoctoraat Timmermans blijft twistpunt

Read in English

Meer dan 20 duizend keer is de petitie van alumnus Jan Asselbergs tegen het TU Delft eredoctoraat voor eurocommissaris Frans Timmermans de afgelopen weken ondertekend. Wie van de ondertekenaars TU-alumnus is, is niet te achterhalen, mede doordat ongeveer de helft anoniem heeft ondertekend. Van de eerste tweeduizend stemmen was ruim 10 procent ingenieur, beweert Asselbergs. Delta berichtte daar half december over.

De petitie trok de aandacht van de landelijke pers, wat het aantal ondertekenaars verder opjoeg. Ook plaatste de klimaatsceptische website Climate Gate meerdere berichten over de kwestie en verwees naar de petitie.

Hoogleraar Andy van den Dobbelsteen (faculteit Bouwkunde) zei zich genoodzaakt te voelen om te reageren op Twitter.  In dit Twitterdraadje roept hij studenten en medewerkers op om rector Tim van der Hagen actief te steunen omdat die van allerlei kanten onder vuur ligt. ‘Een eng symptoom van deze tijd’, aldus @dobbelska.

Aan Omroep West vertelde Van den Dobbelsteen dat alumni die de petitie ondertekenden hem bekend voorkomen als: ‘mensen die gelieerd zijn aan organisaties als Climategate en Clintel, die klimaatverandering bagatelliseren. Het zijn gepensioneerde heren die nooit iets hebben betekend op dit gebied, maar beweren dat de hele klimaatwetenschap op drijfzand is gebaseerd.'

Op sociale media zijn intussen allerlei steunbetuigingen te vinden voor het eredoctoraat van Timmermans, zoals deze posts van een student en de decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Daarnaast stuurde een Delftse bachelorstudent een open brief naar de rector: ‘Als een trotse student aan de TU Delft wil ik graag laten weten dat er niet alleen alumni, maar ook studenten zijn die dit (het eredoctoraat, red.) een desastreus idee vinden en ik hoop dat de universiteit deze beslissing wil heroverwegen.’

De toekenning van de eredoctoraten zal plaatsvinden tijdens de viering van de Dies Natalis, de 180ste verjaardag van de TU Delft, op vrijdag 14 januari 2022.

---

Geüpdated 17 januari 2022 met zin over Climate Gate.

11 januari 2022

Slagboom bij P Aula

Read in English 

Het parkeerterrein P Aula is sinds maandag 10 januari afgesloten met een slagboom. Op die manier wil de TU het parkeerterrein tijdens piektijden alleen nog toegankelijk maken voor parkeerders met een campuskaart en anderen die op de campus moeten zijn.

Net als bij P Bouwkunde, P Rotterdamseweg en P Sports is het de bedoeling dat op de piektijden - werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur - een parkeersteward aanwezig is die toegang geeft tot de parkeerplaats. De huidige slagboom is een tijdelijke oplossing, totdat de campus een elektronisch systeem heeft voor de zes centrale parkeerlocaties. Totdat dit systeem in werking treedt blijft het parkeerterrein P Aula buiten piektijden door iedereen gratis te gebruiken. Waarschijnlijk zal dit in het tweede of derde kwartaal van 2022 zijn.

Voor bezoekers werkt de TU Delft momenteel aan verschillende opties, waarbij een papierloze oplossing de voorkeur heeft. “We denken bijvoorbeeld aan in- en uitrijden met een QR-code”, laat woordvoerder Eelco de Vries weten. 

Met de invoering van het nieuwe parkeerbeheersysteem verandert ook de benaming van de zes parkeerlocaties:

  • P Aula wordt P1
  • P Sports wordt P2
  • P TNW Zuid wordt P3
  • P LR wordt P4
  • P Rotterdamseweg wordt P5  
  • P Bouwkunde wordt P6

11 januari 2022

Reacties op de komst van Dijkgraaf

Read in English

Verrassend, opmerkelijk, aansprekend. Media, cartoonisten en belangengroepen reageren aangenaam verrast op de benoeming van natuurkundige Robbert Dijkgraaf als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Robbert Dijkgraaf (1960) is bekend als natuurkundige die mooie colleges gaf in televisieprogramma De Wereld Draait Door. Ook schreef hij achttien jaar columns voor NRC Handelsblad.

Hij promoveerde in 1989 cum laude bij Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft en werd een topwetenschapper. Hij won de Spinozapremie en was president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De laatste tien jaar gaf hij leiding aan het Institute for Advanced Study aan Princeton University, waar Albert Einstein ooit werkte.

Opvallend is zijn kritiek op het vorige kabinet, dat hij beschuldigde van “budgetneutraal kruidenieren” toen het onderzoeksgeld verschoof van de alfa- en gammawetenschappen naar bèta en techniek. “Heeft u wel eens een cadeautje aan een kind gegeven door het af te pakken van een ander? Veel plezier!”

In het nieuwe kabinet krijgt Dijkgraaf niet alleen het hoger onderwijs en onderzoek in zijn portefeuille, maar ook het mbo. Zijn voorganger Ingrid van Engelshoven had tevens de cultuur onder haar hoede, maar daar komt nu een staatssecretaris voor.

Cartoons
Voor cartoonisten is de benoeming van Dijkgraaf een dankbaar onderwerp. Fokke en Sukke zitten in het nieuwe kabinet en zien op tegen hun eerste discussie met Dijkgraaf. Bas van der Schot tekent Dijkgraaf als iemand die van een planeet neerdaalt naar het zwarte gat van de Haagse politiek. In De wereld van Anton Dingeman heet hij de ‘onbevlekte politicus’, spectaculairder dan het monster van Loch Ness.

HOP, Bas Belleman

(Foto: Rijksoverheid)

 

 

23 december 2021

Topsporters krijgen meer uitloop

Read in English

Topsporters krijgen van DUO langer dan tien jaar de tijd om hun diploma te behalen, maar wie telt als topsporter? Straks komt waarschijnlijk ook de subtop in aanmerking voor verlenging.

Als je niet binnen tien jaar afstudeert, moet je je aanvullende beurs, ov-studentenkaart en – als je die hebt gekregen – je basisbeurs terugbetalen. Er zijn uitzonderingen, wie ziek wordt of in andere bijzondere omstandigheden verkeert, kan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs een verlenging van deze ‘diplomatermijn’ aanvragen.

Topsporters mogen dat ook. Twee Kamerleden wilden weten wat een topsporter is, en uit de antwoorden van de minister blijkt dat DUO een smallere definitie hanteert dan sportkoepel NOC*NSF.

Voor DUO tellen alleen de Olympische Spelen, Europese kampioenschappen of wereldkampioenschappen. Wie daar niet aan meedoet, heeft pech. De subtop, die om kwalificatie strijdt of aan andere grote wedstrijden deelneemt, valt dus buiten de boot.

In totaal 58 hogescholen en universiteiten houden rekening met topsporters en zijn aangehaakt bij het actieplan FLOT (Flexibel Onderwijs en Topsport), waarin studenten topsport met een opleiding kunnen combineren. Het ministerie van OCW en NOC*NSF zijn er ook bij betrokken.

Sommige FLOT-studenten komen nu niet in aanmerking voor een verlenging van hun diplomatermijn en dat gaat vermoedelijk veranderen.

23 december 2021

Protonenkliniek nu op halve capaciteit

Read in English

De protonenkliniek Holland PTC, die in november 2018 op de Delftse campus van start ging, komt dit jaar slechts uit op de helft van de capaciteit. HPTC verwacht eind 2021 300 patiënten bestraald te hebben, terwijl de totale capaciteit op 600 ligt. Ook de andere twee protonenklinieken, in Groningen en Maastricht, halen hun maximale capaciteit nog niet. Zij verwachten in 2021 uit te komen op respectievelijk 80 procent (480 behandelde patiënten) en 60 procent (240 behandelde patiënten). Dat staat in een gezamenlijke reactie van de drie protonencentra op een kritisch artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

In dat artikel wordt onder meer de lobby vanuit de universiteiten en de academische ziekenhuizen voor de komst van de klinieken beschreven. Ook komt de weifelende besluitvorming bij het ministerie van Volksgezondheid uitgebreid aan bod, net als de rol van de verzekeraars. Daarnaast telt onderzoeksjournalistiek collectief The Investigative Desk de aanvankelijke twijfels over het nut van protonenbestraling op bij het tegenvallende aantal patiënten nu.

Overigens willen de protonencentra niet horen van tegenvallende cijfers, zo schrijven zij in hun reactie. Volgens hen is rekening gehouden met een aanloopperiode van drie tot vijf jaar, die nu eenmaal zou horen bij nieuwe, complexe technologieën. Daarnaast worden sinds 2018 geleidelijk aan meer soorten tumoren goedgekeurd om in aanmerking te komen voor deze therapie en zou de methode die de geschiktheid van specifieke patiënten bepaalt ingewikkeld zijn. Ook speelt reisafstand een rol bij het verwijzen van patiënten, stellen de centra, waarbij de coronapandemie vertragend werkte. De drie verwachten over drie jaar op hun maximale capaciteit te zullen functioneren.