21 februari 2022

Hulp voor Caribische studenten

Read in English

Het kabinet wil hindernissen wegnemen voor studenten uit het Caribische deel van het koninkrijk. Ze krijgen straks sneller een burgerservicenummer (bsn) als ze hier gaan studeren en misschien komt er ook een beurs voor uitwisseling.

Dat bleek deze week tijdens een debat in de Tweede Kamer. Studenten van de eilanden lopen tegen allerlei problemen aan. Ze hebben bijvoorbeeld geen bsn en dus ook geen DigiD, wat gedoe oplevert met bijvoorbeeld de inschrijving in het hoger onderwijs en het openen van een bankrekening. Zulke zorgen hinderen hun studieprestaties.

Er komt een wetswijziging om het burgerservicenummer ook op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba in te voeren (de BES-landen) maar dat kan nog jaren duren en is ook geen oplossing voor de zelfstandige landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Is er niet iets snellers te verzinnen, vroegen PvdA en D66 in een motie, en dat lijkt inderdaad te kunnen.

SnellerOnderwijsminister Dijkgraaf kijkt met staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties of DUO misschien, als ‘aangewezen bestuursorgaan’, bsn-nummers kan geven aan alle Caribische studenten. In mei weet hij meer, zei hij, en in juni kan de beslissing vallen. Het zou dan via een maatregel van bestuur gaan: veel sneller dan via een wetswijziging. (HOP/BB)

(Foto: Marjolein van der Veldt)