27 oktober 2020

Drie miljoen inschrijvingen voor moocs

Read in English

De TU Delft heeft de drie miljoenste inschrijving voor de online cursussen (moocs) geregistreerd. De aanmeldingen voor de wereldwijd beschikbare massive open online courses beleefden een piek halverwege maart, toen in veel landen de eerste lockdown begon. Het aantal inschrijvingen verdrievoudigde toen van ongeveer zesduizend naar zo’n twintigduizend per week. Deze piek nam rond de zomer weer af.

Sinds de eerste mooc in 2013 (Solar Energy) heeft de TU het aanbod uitgebreid tot meer dan 120 cursussen. De onderwerpen lopen uiteen van gezondheid tot energietransitie en van quantum computing tot duurzame steden en circulaire economie.

De impact van de online cursussen is groot, bewees de Libanese Mohammed El Maakoui. Hij volgde de micromaster in Solar Engineering, een serie van vijf moocs inclusief tentamen. Voor deze cursussen kreeg hij een vrijstelling toen hij begon aan zijn master electrical engineering. Onlangs studeerde El Maakoui af, hij is daarmee de eerste Delftse ingenieur die een deel van zijn programma als moocs heeft gevolgd.