08 februari 2021

Brand in studentenflat Duwo

Read in English

In een studentenflat in Amstelveen is zaterdagavond brand uitgebroken. Vijf bewoners raakten gewond, enkele tientallen moesten hun woning uit. De meeste studenten konden later in de nacht weer terug naar huis, maar bij enkele bewoners was de rook- en waterschade te groot. Voor hen is een crowdfundingactie opgezet.
Een van de bewoners klaagt dat er geen centraal brandalarm is afgegaan en dat bewoners elkaar moesten waarschuwen. Hij heeft een brief aan studentenhuisvester Duwo geschreven die al door tientallen bewoners is ondertekend, aldus NH Nieuws. Het had veel slechter kunnen aflopen, is de strekking.
Een woordvoerder van Duwo zegt dat iedereen erg is geschrokken, maar dat de flat aan alle eisen voldeed. Een centraal brandalarm is volgens haar niet vereist voor deze flat. Sommige andere gebouwen hebben zo’n alarm wel, maar het nadeel daarvan is dat het ook afgaat als studenten ’s nachts een broodje laten aanbranden. “Bewoners reageren er vaak niet meer op.”

  • Op de website van de Landelijke Studentenvakbond kun je de brandveiligheid van je eigen woning checken: zijn er blusmaterialen, is er een vluchtplan, ken je de risico’s van koolmonoxidevergiftiging?

HOP, Hein Cuppen