22 april 2021

Biomechanici winnen communicatiebeurs

Read in English

Vijf onderzoekers bij biomechanica (faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen) hebben een wetenschapscommunicatiebeurs van het KNAW gewonnen. De 10 duizend euro willen ze inzetten om promovendi en tenure trackers de weg te wijzen in de wetenschapscommunicatie.

Dr.ir. Eline van der Kruk, een van de indieners, vindt wetenschapscommunicatie erg van belang om verkeerde indrukken weg te nemen. Zelf dacht ze dat werktuigbouwkunde te maken had met fabrieken, achtbanen en grote machines. Ze koos daarom voor Industrieel Ontwerpen. Toen ze na een jaar begreep dat biomechanica ook onder werktuigbouwkunde viel, stapte ze over. “Ik vind het belangrijk om te laten zien dat het ontwikkelen van medische apparatuur, rekenen aan sportbewegingen en het ontwerpen van innovatieve botimplantaten ook deel uitmaken van de werktuigbouwkunde.”

Toch stimuleren vakgroepen de communicatie niet van harte. Met de pers praten of publieksvoordrachten geven wordt niet als werktijd beschouwd. Ondanks inspanningen van wetenschapsfinancier NWO om dat te veranderen wordt communicatiewerk minder gewaardeerd dan het schrijven van publicaties. En als je werk media-aandacht krijgt, dan loop je kans op de ongezouten oordelen van de twittermeute.

Omdat het desondanks stimulerend is om over je onderzoek naar buiten te treden, willen Van der Kruk en haar collega’s andere onderzoekers daarbij helpen. Ze zetten met hun beurs een klankbordgroep op waar promovendi en tenure trackers terechtkunnen met vragen en voor tips.