Campus

Zonnen onder de douche

Het idee is simpel. Zo simpel dat je je afvraagt of het niet al bestaat en waarom je er niet zelf op bent gekomen. Zo’n uitvinding is de Sunshower, een bruiningsapparaat voor onder de douche. Drie Delftse studenten bedachten en bouwden het apparaat en willen er de badkamerwereld mee veroveren.

Ooit stond Merijn Wegdam (26) bij zijn zusje onder de douche toen zij net terugkwam van een zonnestudio. Hij kreeg een merkwaardige inval. Waarom zou je douchen en zonnen niet kunnen combineren? De industrieel ontwerper schreef het op in zijn ideeënboekje, en haalde het er twee jaar geleden weer uit toen hij samen met een vriend, zesdejaars student civiele techniek Oscar Meijer (24), het keuzevak innovatief ondernemen volgde. Ze noemden het idee ‘de Sunshower’ en wonnen de eerste prijs met hun business plan, met de aanbeveling van de jury om het idee verder uit te werken.

Vier handen bleken niet genoeg om het prototype in elkaar te zetten en ze schakelden hun vriend Taco Anema (26) in, een voormalig TU-student die nu werktuigbouwkunde aan de HTS in Rijswijk doet. ,,Hij is erg handig en praktisch ingesteld.” In juli studeerde Wegdam – met een 9 – af bij IO op zijn uitvinding. ,,Maar eigenlijk hebben we het met zijn drieën gedaan”, geeft hij toe.

Sunshower is voor het trio inmiddels een negen-tot-vijf job. ,,Studeren is bijzaak”, aldus Meijer. Hem wordt vaak gevraagd wat zijn studie civiele techniek met dit product te maken heeft. ,,Het heeft ook met water te maken, zeg ik dan maar.” Wel mag hij zijn stageopdracht van het product maken. Ook Anema doet zijn best om de ontwikkeling van de Sunshower met zijn HTS-studie te combineren. ,,Nu staan we op het punt dat we het in productie gaan nemen, dus moeten we de financiering rond krijgen.”

Prototype

,,Het concept douchen en zonnen bestond al in het buitenland, maar het is nooit verder uitgewerkt”, zegt Wegdam. Een Engelse uitvinder kreeg twaalf jaar geleden hetzelfde idee. ,,Hij heeft er zelfs patent op gevraagd en het prototype gebouwd, maar hij sloeg de verkeerde weg in met de keuze van UV-lampen. Met TL-lampen is de bruiningsafstand te kort om comfortabel te kunnen douchen.” De Engelsman komt binnenkort naar Delft om de Sunshower te bezichtigen en om te kijken of ze het product in Engeland kunnen introduceren.

De drie compagnons showen hun uitvinding in de hal van een TU Vastgoedgebouw aan de Rotterdamseweg 145, waar hun kantoor zit. Hier komt het starterscentrum voor spin-offs van de TU. ,,We vinden het een voordeel om midden in Delft te zitten, met al die kennis en faciliteiten”, zegt Wegdam. Als technostarters mogen ze gebruik maken van de IO-werkplaats.

Echt bruin zijn ze niet. ,,We zijn zelf niet van die zonnebanktypes”, zegt Meijer. De Sunshower bestaat uit een compleet ingebouwde smalle zonnewand in een scheidingswand in dedouche. Tijdens het douchen zet je het apparaat aan en je wordt, al douchend, bruin. Wel moet je je omdraaien om gelijkmatig bruin te worden.

,,Met minimale inspanning er toch goed uitzien”, haalt Wegdam de slogan van het bedrijf aan. Zonnen en douchen tegelijk betekent tijdwinst en ruimtewinst. ,,Douchen doe je elke dag, dus je kan hem elke dag aanzetten. Alles moet maar sneller, mensen willen de tijd niet nemen om onder zo’n zonnebank te gaan liggen.”

Of je bruiner wordt als je nat bent, moet onderzocht worden. ,,Het maakt in theorie niet zoveel uit, maar we willen een rapport van TNO waarin dat bevestigd wordt”, voegt Meijer toe. Van sommige shampoos gaan je poriën open, van andere dicht. ,,Als je poriën opengaan, word je sneller bruin.” Dat TNO-onderzoek kost tweeduizend euro.

Sunshower richt zich op huishoudens die jaarlijks een badkamer laten aanleggen in hun koopwoning. Ook bungalowparken en beautyfarms zijn potentiële afnemers. De verkoop gaat via badkamerspeciaalzaken en niet in de eerste plaats via zonnebankleveranciers. Waarom? ,,De installatie in de badkamer is een behoorlijke ingreep”, zegt Anema. Het product moet worden geïnstalleerd door een installateur, het is absoluut geen doe-het-zelfproduct.”

Patent

Een belangrijke mijlpaal is al bereikt: de organisatie Kema heeft het idee van de Sunshower goedgekeurd. Normaal gesproken is elektriciteit in natte ruimtes namelijk taboe. ,,Water en elektriciteit, dat bijt en die onzekerheid moeten wij wegnemen”, zegt Wegdam. ,,Er moet dus een Kema-keur op.” De Sunshower is een apparaat van 1600 Watt. ,,Wij hebben de normen op een andere manier geïnterpreteerd waardoor het volgens de strenge badkamernormen toelaatbaar is”, zegt Meijer. ,,We werken alle elektronische componenten en de ventilatie volledig in de wand weg.” Zo bevindt de elektriciteit zich technisch gesproken in een andere ruimte. ,,Op deze toepassing hebben we patent aangevraagd.”

De volgende stap is het apparaat in productie nemen. Als de offertes van het ontwerpbureau en de productieplaats % een sociale werkplaats – binnen zijn, kunnen de ontwerpers precies uitrekenen wat het totaalbedrag wordt om de productie in gang te zetten. Over twee tot drie maanden gaan ze de Sunshower uittesten. ,,Vrijwilligers genoeg”, lacht Wegdam. ,,Onze medestudenten staan in de rij om hem uit te proberen, vooral vrouwen.”

De doelgroep voor de Sunshower ziet er graag goed uit, maar wil daar niet al te veel tijd in steken. Het apparaat zal volgens de studenten in eerste instantie op initiatief van de ‘vrouw des huizes’ worden aangeschaft. ,,Mannen zullen niet snel naar de zonnebank gaan. Maar als je zo’n ding thuis hebt en je hoeft er geen moeite voor te doen, dan ga je hem ook gebruiken”, zegt Meijer. Wel moet de gebruiker een beschermbril dragen.

Ruwweg zal de Sunshower de consument zo’n drie- tot vijfduizend euro gaan kosten. ,,Het komt hoog in de markt, dus we vinden dat het apparaat nog mooier moet worden gemaakt”, zegt Wegdam. Een ontwerpbureau gaat daarom binnenkort naar het ontwerp kijken. ,,Alles moet een tandje mooier worden.”

Het economische tij zit hen niet mee. ,,Zonnebankproducenten die wij hebben gesproken, verkopen nog steeds de luxere producten”, zegt Wegdam. ,,Het blijft gissen, maar mensen met veel geld hebben toch wel veel geld. Bovendien is het geen impulsaankoop.”

Subsidies

De ondernemers sprokkelden inmiddels aardig wat subsidie bij elkaar. Uit het technostartersfonds van de TU ontvingen Wegdam en Meijer ieder 17 duizend euro. Senter, het subsidiebureau van het ministerie van Economische Zaken, gaf hen 16 duizend euro en er loopt een aanvraag voor de Topregeling, een vergoeding van 35 procent voor de totale ontwikkelingskosten. Van Syntens, een kleine afsplitsing van Senter, kregen ze twee kleinere subsidies van vierduizend euro voor materiaalonderzoek.

Van dit geld doen ze alles wat nodig is om het product verder te ontwikkelen. De huur van het kantoortje betalen ze uit eigen zak. ,,Alleen uitgaven voor bijvoorbeeld het Kema-onderzoek, betalen we uit de subsidiepot”, aldus Wegdam. ,,We leven alledrie als studenten. Ik ben dan nu ingenieur, maar ik heb nog twee kleine bedrijfjes waar ik van kan leven.”

Op het moment zijn ze druk bezig met het zoeken naar een geldschieter. Zo’n half miljoen euro hebben ze nodig. Wegdam: ,,Iedereen is enthousiast, maar we zijn nog op zoek naar die grote zak met geld. We hebben onszelf een halfjaar gegeven om die investeerder te vinden. Anders gaat de stekker eruit.”

Het idee verkopen aan een zonnebankproducent is niet aan de orde. ,,Het is zo gaaf wie we allemaal spreken, bij wie je allemaal binnenkomt”, zegt Wegdam. ,,Dat maak je gedurende je studie niet mee. Wij geloven in de Sunshower en doen er alles aan om hem op de markt te brengen.”

Het idee is simpel. Zo simpel dat je je afvraagt of het niet al bestaat en waarom je er niet zelf op bent gekomen. Zo’n uitvinding is de Sunshower, een bruiningsapparaat voor onder de douche. Drie Delftse studenten bedachten en bouwden het apparaat en willen er de badkamerwereld mee veroveren.

Ooit stond Merijn Wegdam (26) bij zijn zusje onder de douche terwijl ze net naar een zonnebankstudio was geweest. Hij kreeg een merkwaardige inval. Waarom zou je douchen en zonnen niet kunnen combineren? De industrieel ontwerper schreef het op in zijn ideeënboekje, en haalde het er twee jaar geleden weer uit toen hij samen met een vriend, zesdejaars student civiele techniek Oscar Meijer (24), het keuzevak innovatief ondernemen volgde. Ze noemden het idee ‘de Sunshower’ en wonnen de eerste prijs met hun business plan, met de aanbeveling van de jury om het idee verder uit te werken.

Vier handen bleken niet genoeg om het prototype in elkaar te zetten en ze schakelden hun vriend Taco Anema (26) in, een voormalig TU-student die nu werktuigbouw aan de HTS in Rijswijk doet. ,,Hij is erg handig en praktisch ingesteld.” In juli studeerde Wegdam – met een 9 – af bij IO op zijn uitvinding. ,,Maar eigenlijk hebben we het met zijn drieën gedaan”, geeft hij toe.

Sunshower is voor het trio inmiddels een negen-tot-vijf job. ,,Studeren is bijzaak”, aldus Meijer. Hem wordt vaak gevraagd wat zijn studie civiel met dit product te maken heeft. ,,Het heeft ook met water te maken, zeg ik dan maar.” Wel mag hij zijn stageopdracht van het product maken. Ook Anema doet zijn best om de ontwikkeling van de Sunshower met zijn HTS-studie te combineren. ,,Nu staan we op het punt dat we het in productie gaan nemen, dus moeten we de financiering rond krijgen.”

Prototype

,,Het concept douchen en zonnen bestond al in het buitenland, maar het is nooit verder uitgewerkt”, zegt Wegdam. Een Engelse uitvinder kreeg twaalf jaar geleden hetzelfde idee. ,,Hij heeft er zelfs patent op gevraagd en het prototype gebouwd, maar hij sloeg de verkeerde weg in met de keuze van UV-lampen. Met TL-lampen is de bruiningsafstand te kort om comfortabel te kunnen douchen.” De Engelsman komt binnenkort naar Delft om de Sunshower te bezichtigen en om te kijken of ze het product in Engeland kunnen introduceren.

De drie compagnons showen hun uitvinding in de hal van een TU Vastgoedgebouw aan de Rotterdamseweg 145, waar hun kantoor zit. Hier komt het starterscentrum voor spin-offs van de TU. ,,We vinden het een voordeel om midden in Delft te zitten, met al die kennis en faciliteiten”, zegt Wegdam. Als technostarters mogen ze gebruik maken van de IO-werkplaats.

Echt bruin zijn ze niet. ,,We zijn zelf niet van die zonnebanktypes”, zegt Meijer. De Sunshower bestaat uit een compleet ingebouwde smalle zonnewand in een scheidingswand in dedouche. Tijdens het douchen zet je het apparaat aan en je wordt, al douchend, bruin. Wel moet je je omdraaien om gelijkmatig bruin te worden.

,,Met minimale inspanning er toch goed uitzien”, haalt Wegdam de slogan van het bedrijf aan. Zonnen en douchen tegelijk betekent tijdwinst en ruimtewinst. ,,Douchen doe je elke dag, dus je kan hem elke dag aanzetten. Alles moet maar sneller, mensen willen de tijd niet nemen om onder zo’n zonnebank te gaan liggen.”

Of je bruiner wordt als je nat bent, moet onderzocht worden. ,,Het maakt in theorie niet zoveel uit, maar we willen een rapport van TNO waarin dat bevestigd wordt”, voegt Meijer toe. Van sommige shampoos gaan je poriën open, van andere dicht. ,,Als je poriën opengaan, word je sneller bruin.” Dat TNO-onderzoek kost tweeduizend euro.

Sunshower richt zich op huishoudens die jaarlijks een badkamer laten aanleggen in hun koopwoning. Ook bungalowparken en beautyfarms zijn potentiële afnemers. De verkoop gaat via badkamerspeciaalzaken en niet in de eerste plaats via zonnebankleveranciers. Waarom? ,,De installatie in de badkamer is een behoorlijke ingreep”, zegt Anema. Het product moet worden geïnstalleerd door een installateur, het is absoluut geen doe-het-zelfproduct.”

Patent

Een belangrijke mijlpaal is al bereikt: de organisatie Kema heeft het idee van de Sunshower goedgekeurd. Normaal gesproken is elektriciteit in natte ruimtes namelijk taboe. ,,Water en elektriciteit, dat bijt en die onzekerheid moeten wij wegnemen”, zegt Wegdam. ,,Er moet dus een Kema-keur op.” De Sunshower is een apparaat van 1600 Watt. ,,Wij hebben de normen op een andere manier geïnterpreteerd waardoor het volgens de strenge badkamernormen toelaatbaar is”, zegt Meijer. ,,We werken alle elektronische componenten en de ventilatie volledig in de wand weg.” Zo bevindt de elektriciteit zich technisch gesproken in een andere ruimte. ,,Op deze toepassing hebben we patent aangevraagd.”

De volgende stap is het apparaat in productie nemen. Als de offertes van het ontwerpbureau en de productieplaats % een sociale werkplaats – binnen zijn, kunnen de ontwerpers precies uitrekenen wat het totaalbedrag wordt om de productie in gang te zetten. Over twee tot drie maanden gaan ze de Sunshower uittesten. ,,Vrijwilligers genoeg”, lacht Wegdam. ,,Onze medestudenten staan in de rij om hem uit te proberen, vooral vrouwen.”

De doelgroep voor de Sunshower ziet er graag goed uit, maar wil daar niet al te veel tijd in steken. Het apparaat zal volgens de studenten in eerste instantie op initiatief van de ‘vrouw des huizes’ worden aangeschaft. ,,Mannen zullen niet snel naar de zonnebank gaan. Maar als je zo’n ding thuis hebt en je hoeft er geen moeite voor te doen, dan ga je hem ook gebruiken”, zegt Meijer. Wel moet de gebruiker een beschermbril dragen.

Ruwweg zal de Sunshower de consument zo’n drie- tot vijfduizend euro gaan kosten. ,,Het komt hoog in de markt, dus we vinden dat het apparaat nog mooier moet worden gemaakt”, zegt Wegdam. Een ontwerpbureau gaat daarom binnenkort naar het ontwerp kijken. ,,Alles moet een tandje mooier worden.”

Het economische tij zit hen niet mee. ,,Zonnebankproducenten die wij hebben gesproken, verkopen nog steeds de luxere producten”, zegt Wegdam. ,,Het blijft gissen, maar mensen met veel geld hebben toch wel veel geld. Bovendien is het geen impulsaankoop.”

Subsidies

De ondernemers sprokkelden inmiddels aardig wat subsidie bij elkaar. Uit het technostartersfonds van de TU ontvingen Wegdam en Meijer ieder 17 duizend euro. Senter, het subsidiebureau van het ministerie van Economische Zaken, gaf hen 16 duizend euro en er loopt een aanvraag voor de Topregeling, een vergoeding van 35 procent voor de totale ontwikkelingskosten. Van Syntens, een kleine afsplitsing van Senter, kregen ze twee kleinere subsidies van vierduizend euro voor materiaalonderzoek.

Van dit geld doen ze alles wat nodig is om het product verder te ontwikkelen. De huur van het kantoortje betalen ze uit eigen zak. ,,Alleen uitgaven voor bijvoorbeeld het Kema-onderzoek, betalen we uit de subsidiepot”, aldus Wegdam. ,,We leven alledrie als studenten. Ik ben dan nu ingenieur, maar ik heb nog twee kleine bedrijfjes waar ik van kan leven.”

Op het moment zijn ze druk bezig met het zoeken naar een geldschieter. Zo’n half miljoen euro hebben ze nodig. Wegdam: ,,Iedereen is enthousiast, maar we zijn nog op zoek naar die grote zak met geld. We hebben onszelf een halfjaar gegeven om die investeerder te vinden. Anders gaat de stekker eruit.”

Het idee verkopen aan een zonnebankproducent is niet aan de orde. ,,Het is zo gaaf wie we allemaal spreken, bij wie je allemaal binnenkomt”, zegt Wegdam. ,,Dat maak je gedurende je studie niet mee. Wij geloven in de Sunshower en doen er alles aan om hem op de markt te brengen.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.