Campus

‘Zonder chemie op het scherm werkt het niet’

Als je tijdens VerenigingenTV rond hebt gezapt, heb je misschien wel gekeken naar ‘De Wereld Roeit Door’ van roeivereniging Proteus-Eretes. Delta was bij een opname.

Proteus heeft camera's gehuurd voor De Wereld Roeit Door. (Foto: Annebelle de Bruijn)

“Nog vijf minuten!”, roept iemand door de speciaal gebouwde studio van roeivereniging Proteus-Eretes. De schouders van één van de cameramannen verstrakken even en ontspannen weer. ‘Vijf minuten is best lang’, lijkt hij te beseffen. De uitzending van De Wereld Roeit Door is zo’n half uur bezig en er is net een vooraf opgenomen item ingestart. En dat betekent: vijf minuten de tijd om even hardop te praten, camerastandpunten te veranderen, alvast een blik te werpen op het volgende onderwerp en om de media te woord te staan.


Eerder informatief dan kritisch 

“We hebben nog nooit zoiets gedaan”, vertelt Marijn, voorzitter van de OWee-commissie van Proteus. “Best spannend dus.” Toen zijn vereniging hoorde dat deze OWee vanwege corona voornamelijk digitaal zou zijn, maakten de oorspronkelijke promotieplannen plaats voor draaiboeken van talkshow De Wereld Roeit Door. Een livestream die is gebaseerd op – je raadt het al – het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’ (DWDD). Marijn: “We wilden echt de feestelijke sfeer van Proteus overbrengen en wisten al vrij snel dat we dat met een programma als dit wilden doen.” Net als bij DWDD heeft Proteus studiogasten, video-items en vaste rubrieken. Niet alles is vergelijkbaar: de vragen van presentatoren Jelmer en Steven zijn eerder informatief dan kritisch van aard.


IMG_35352.jpg

Tijdens vooraf opgenomen items is er tijd om camera’s op een andere plek neer te zetten. (Foto: Annebelle de Bruijn)


“Nog drie minuten!” klinkt het intussen. Marijn wijst op het draaiboek. Alle onderwerpen zijn tot op de seconde vastgelegd. Hier en daar is een uitroepteken bij een item gekrabbeld. Ook bij het onderwerp dat bijna begint, staat er één: het is een interview met Proteus-lid en Olympisch roeier Ellen Hogerwerf. Zij is net uit de make-up en gaat alvast aan de bar tegenover presentator Jelmer zitten . Er staan zo’n zes professionele camera’s op haar gericht. Die heeft de vereniging gehuurd.


Zodra de woorden ‘nog één minuut’ door de studio klinken, gaan de zes cameramensen weer op hun plek staan. Ondertussen buigt een regisseur in de felblauwe regiewagen vlak naast de sociëteit zich over de vraag met welk shot ze het interview straks zullen starten. “Nog dertig seconden!”


Proteus%20regie.jpg

In de regiewagen bepaalt de regisseur welke shots in beeld komen. (Foto: Annebelle de Bruijn) 


Zo’n 50 leden hebben de volledige zomervakantie aan de talkshow gewerkt. Formats bedenken, items opnemen, een studio bouwen. Presentatoren Steven en Jelmer zijn zorgvuldig geselecteerd. “Het zijn twee hele verschillende roeiers, maar ze kunnen goed met elkaar opschieten. Een presentatieduo moet wel chemie hebben, anders werkt het niet.” Of het niet heel duur is om drie dagen lang VerengingenTV te maken? Dat valt mee, volgens Marijn. Met een normale OWee zijn ze meer geld kwijt. Dan huurt de vereniging namelijk bandjes en dj’s in, koopt het allerlei promotiemateriaal en gaat er geld naar aan geluids- en lichtinstallaties voor feesten.


“Nog vijf seconden! Vier, drie, twee…” Presentator Jelmer gaat rechtop zitten en wendt zich tot camera zes. “Welkom terug allemaal.”

Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.