Als universiteiten de meerwaarde van een fusie kunnen
aantonen, dan zal staatssecretaris Zijlstra hen helpen. Hij is bereid de
wet te veranderen om het samensmelten van universiteiten mogelijk te
maken.

Dat zei de VVD-bewindsman vanmiddag bij de opening van het academische jaar aan de Universiteit van Amsterdam. Als een fusie voor universiteiten de beste optie is, zal Zijlstra niet in de weg staan.

Maar dan moeten ze wel keuzes durven maken. Als ze op de oude voet doorgaan, hoeven ze ook niet te fuseren, aldus Zijlstra. Met zijn opmerkingen reageert hij op de samenwerkingsplannen van de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam, die een instellingenfusie niet uitsluiten.

De VVD wilde de studiefinanciering oorspronkelijk inruilen voor een sociaal leenstelsel. Het CDA was daar fel op tegen. Om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet in gevaar te brengen, was het volgens deze partij beter om trage studenten een hoger collegegeld te laten betalen. Of er van dat voorstel iets is overgebleven in het concept regeerakkoord, moet nog blijken.

Twee weken geleden werd al bekend dat de studiefinanciering de komende twee jaar niet met de inflatie wordt verhoogd.

Delta can help you

Housing, language, making Dutch friends, getting to know your way around Delft, loneliness. Studying at TU Delft is so much more than just attending classes and spending hours on end in the library. Delta helps to address problems that international students sometimes deal with and help solve them. Find out how.

Humans of TU Delft

TU Delft is a community of people with very different backgrounds and all kinds of activities. Delta helps you to get to know your colleagues and fellow students. Meet Vanessa van Aalst, one of seven foremen and forewomen in TU Delft facility management (FMVG).

Shell will be on campus today talking about the energy transition

President-Director Marjan van Loon of Shell Netherlands will visit TU Delft today to discuss opportunities in sustainable energy. Earlier this year, three students questioned her on Shell’s course towards sustainability. Read here what she had to say.

The pros and cons of a project abroad

Doing a project abroad has its pros and cons, or so our Delta Lab students discover in Chile. Read about it in their blog.

Surviving public transport

Too scared to get on your bike? Here’s our quick guide to getting around town by train, tram or taxi.