Campus

Zeilspektakel op de Zuidkolk

In de ‘Slag om Delft’ strijden zondag 25 maart zes zeilteams, elk bestaande uit drie personen, op de Delftse Zuidkolk in een onderlinge competitie met finaleronde om de felbegeerde titel ‘Koning van de Kolk’.

De constant draaiende wind en de krappe manoeuvreermogelijkheden op het nauwe vaarwater maken de wedstrijden ook voor ervaren matchracers tot een grote uitdaging. (Foto: DSWZ Broach)

De hele dag zijn er korte, explosieve wedstrijdjes van één tegen één, waarin snelheid en tactiek een belangrijke rol spelen. ‘Elkaar legaal hinderen’, als het ware.

De constant draaiende wind en de krappe manoeuvreermogelijkheden op het nauwe vaarwater maken de wedstrijden ook voor ervaren matchracers tot een grote uitdaging. Spektakel gegarandeerd.

De organiserende Delftse studentenwedstrijdzeilvereniging (DSWZ) Broach werkt dit jaar samen met Sailing Innovation Centre Den Haag. Dat laatste instituut rust de drie J22’s uit met apparatuur, waardoor toeschouwers aan wal de wedstrijden ook via videobeelden, datatracking en bootgeluiden goed kan volgen.

Het zeilinnovatiecentrum gebruikt de Maritiem Watersport/TU Delft Slag om Delft, zoals het evenement voluit heet, als testmoment voor toepassing van de techniek bij de finish in Scheveningen van de Volvo Ocean Race, later dit jaar.


Spektakel gegarandeerd: de Kolk is heel klein



“Normaal gesproken is zeilen op een meer of op zee vooral voor leken een saaie bedoening”, vertelt wedstrijdcommissaris Matthijs Vonk. “De Kolk is heel klein. Je kunt langs de kant alles supergoed volgen en beelden en geluiden vanuit de boot mee krijgen. Met het live commentaar erbij wordt het veel interessanter om te volgen.”

Tussen de catering en andere kraampjes aan wal komt een zwembadje waar liefhebbers zelf kunnen mini-matchracen met bestuurbare bootjes.


  • Slag om Delft, Zuidkolk Delft (Bocht bij de Scheepmakerij), 9.30 – 16.30 uur. Toegang is gratis.

    Zeilspektakel_SlagOmDelft_Kolk_DSC_0084_1440px.jpg


Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.