Campus

Ze vinden je een watje

Roel de Oude (58) scheepsmodelmaker bij de sleeptank van scheepshydromechanica Zaterdag 8 maart. Ehm… Moederdag? Secretaressedag? Dag van de Arbeid? Vraag de gemiddelde man naar de betekenis van de gewraakte datum en hij blijft het antwoord beschaamd schuldig.

Dé reden, vindt Delta, om een handjevol Delftse mannen op de vooravond van Internationale Vrouwendag – geheel in ‘Opzij’-traditie – langs de feministische meetlat te leggen. Wereldschokkend onderzoek en revolutionaire uitvindingen – à la; hoe hoog scoort de TU-man eigenlijk waar het emancipatie betreft?

Mathieu Drolinga, eerstejaars student elektrotechniek aan de faculteit Informatietechnologie en Systemen (ITS)

Cijfer: 6,5

,,’t Zal wel Wereld Vrouwendag zijn”, reageert Mathieu Drolinga op de vraag wat er 8 maart aan de hand is. Lekker belangrijk. Internationale Vrouwendag is in Nederland niet nodig, vindt de eerstejaars student. Wel in andere landen, meent hij, waar vrouwen in achtergestelde posities leven. Zoals derdewereldlanden, en strenge Arabische landen. ,,Daarom vind ik het goed dat er aandacht naar de vrouw gaat op zo’n dag. Misschien dat hun situatie dan ook verbetert.”

Drolinga had graag wat meer vrouwen op de TU Delft gezien, maar heeft geen idee hoe hij ze hierheen kan lokken. ,,Het is zo moeilijk, omdat vrouwen zich niet interesseren in technische studies. En hoe zou je die interesse nu moeten ombuigen?” vraagt hij zich af.

Ingenieur is volgens Drolinga inderdaad een mannenberoep. ,,Eigenlijk alle technische beroepen wel”, meent de vrouwenkenner, die alle verzorgende beroepen typisch vrouwelijk vindt. ,,Maar dat is geen goede zaak.” Toch maakt het hem niet uit of hij nu mannelijke of vrouwelijke studenten om zich heen heeft. ,,Wat het makkelijkst in de omgang is.”

In het huishouden doet Drolinga alles. ,,En dat gaat nooit mis”, beweert hij stellig. ,,Dat moet ook wel, want ik woon alleen. Ik vis ook mijn haren uit het doucheputje. Tot een maand geleden had ik lang haar, dus ik ben het wel gewend.”

Drolinga weet geen enkele slechte eigenschap van een vrouw te bedenken. Dan komt de aap uit de mouw: hij heeft drie zussen. Die hebben hem goed opgevoed: hij kijkt wel uit iets stevigs te beweren.

cijfer: 7

,,Het zal wel Secretaressedag zijn. Of misschien Vrouwendag? Dat soort dagen, daar sta ik niet bij stil. Ook niet bij Moeder- of Vaderdag hoor”, zegt Roel de Oude. Volgens hem is de vraag of weal uitgeëmancipeerd zijn niet relevant. ,,De vraag is wíe er nog moet emanciperen. De mannen dus. Vooral in de kleine dingetjes. Het verkeer, bijvoorbeeld. Als er nu een ongeluk gebeurt denken zij: ’t zal wel een vrouw geweest zijn. Ik rijd zelf geen auto, en dus vinden ze mij een watje.”

De Oude weet niet of het wel zo’n goed idee is om vrouwen naar de TU te lokken. ,,Vrouwen moeten het wel naar hun zin hebben. Want naast een technische knobbel hebben vrouwen nog iets nodig om aan de TU te werken: ze moeten kunnen omgaan met het mannenbolwerk dat hier aanwezig is”, denkt hij.

De scheepsmodelbouwer is sinds een tijd weer vrijgezel, maar kan zich de slechtste eigenschap van vrouwen goed herinneren. ,,Hun drammerigheid. Vrouwen willen hun gelijk halen en als dat niet lukt – nou ja, dan worden ze drammerig. Dat loslaten kunnen ze niet zo.”

Als vrijgezel doet De Oude zelf alle klussen in huis. Daar komt geen werkster aan te pas. Op de vraag welke beroepen nu typisch vrouwelijke beroepen zijn zegt hij: ,,Dat moet je ze zelf maar vragen. In verzorgende beroepen kom je veel vrouwen tegen. Dus dat zullen dan wel vrouwelijke beroepen zijn. In creatieve beroepen zie je trouwens ook veel vrouwen.” Daar valt volgens hem ook het huishouden onder. ,,Maar veel vrouwen zijn ook kunstenaars, dus dat zou ook een typisch vrouwenberoep kunnen zijn.”

Erik Ulijn (42), verzorgt het computerondersteunend onderwijs (COO) bij de faculteit Ontwerp, Constructie en Productie (OCP).

cijfer: 6

,,Is het dan alweer Vrouwendag?”, vraagt Erik Ulijn zich af. ,,Ik dacht dat het pas geweest was. Hoe het met de positie van de vrouw internationaal staat? Dat weet ik niet, daar heb ik niet zo veel verstand van. In Nederland is het de afgelopen jaren goed gegaan, vind ik. Alleen het afgelopen jaar is het voor vrouwen minder makkelijk geworden, met het steeds moeilijker krijgen van kinderopvang enzo”, aldus de zelfverzekerde medewerker en vader van drie kinderen van 2, 6 en 8 jaar. Zelf heeft hij op woensdag vrij om er voor zijn kinderen te zijn. Daar schiet het huishouden dan vaak bij in. ,,Behalve als mijn vrouw het niet goed heeft gedaan. Dan doe ik het over.”

Volgens de COO’er is de enige manier om meer vrouwen naar Delft te krijgen het middelbaar onderwijs. Daar moet veel aandacht worden besteed aan bètavakken. Dan is er een betere en makkelijkere aansluiting op technische opleidingen, denkt Ulijn

Wat is eigenlijk de slechtste eigenschap van een vrouw? Ulijn: ,,Van mijn vrouw of van vrouwen in het algemeen? In het algemeen gunnen vrouwen elkaar het licht in de ogen niet. Ik zie dat in projectgroepen, waar de man-vrouwverhouding fiftyfifty is. Een vrouw is bang haar terrein prijs te geven. Als ze een taak hebben zullen ze die niet snel aan een ander overlaten. Ach, het zal wel een historische context hebben…”

Schoonmaakster mag dan volgens Ulijn een typisch vrouwenberoep zijn, ingenieur is absoluut geen mannenberoep. ,,Fysieke krachtspeelt geen rol bij een ingenieur en techniek kun je aanleren.”

Prof.dr. Alfred Kleinknecht (51) van de sectie Economie van innovatie van de faculteit Techniek, Bestuur en Management(TBM)

Cijfer: 6,5

Alfred Kleinknecht weet wat er aan de hand is op 8 maart. ,,Ik denk dat zo’n dag nodig is, zeker als we naar de TU Delft en andere technische universiteiten kijken en andere banen waarvoor hoger opgeleide mensen nodig zijn. Daar valt het aantal vrouwen vaak tegen.” De professor had in zijn eigen vakgroep de man-vrouwverdeling graag evenwichtig gezien. ,,Maar dat lukte me niet. Ik heb nu een vrouwelijke universitair docent, de andere medewerkers zijn mannen. Ik vind het erg jammer dat dit streven niet is gelukt. Ik probeer studentes te motiveren voor aio-banen in mijn groep. Ik merk dan dat ze afknappen op de eenzaamheid die een promotieplek met zich meebrengt. Een man is eerder bereid om alleen door de woestijn te gaan.” Woestijn? ,,Bijvoorbeeld het eenzaam zwoegen in een archief.”

Daar hangt de slechtste eigenschap van een vrouw ook mee samen, denkt Kleinknecht. ,,Ze hebben te weinig ambitie om voor een carrière te gaan. Vrouwen gaan eerder op de sfeer af en ‘hun water’. Daardoor kiezen ze eerder voor hun kinderen en een dagje voor zichzelf, vrienden enzovoort. Op die manier lukt het ze niet door het glazen plafond te gaan. We krijgen ze niet naar boven, naar de topposities”, vindt Kleinknecht, die zelf een ‘klassiek huishouden’ voert: zijn vrouw werkt deeltijd en hij voltijd.

Kleinknecht is vaak met een stofzuiger in zijn handen te vinden. ,,Ik heb stofallergie.” Af en toe strijkt hij en als hij niet in de mensa eet, kookt hij zelf. ,,Ik probeer drie keer in de week te koken. Italiaans. Want de Hollandse keuken, daar ben ik niet zo gek op.”

Ir. Evert Hasselaar (55), onderzoeker bij de sectie Bouworganisatie en vastgoedmanagement (OTB)

Cijfer: 8

Senioronderzoeker Evert Hasselaar heeft geen idee wat er op 8 maart aan de hand is. Maar na een korte update vindt hij wel dat zo’n dag in stand moet worden gehouden. ,,Je ziet nog steeds dat politieke en kerkelijke beroepen en leidinggevende functies door voornamelijk mannen worden vervuld. Daardoor is er veel haantjesgedrag op de werkvloer. Ik ken ook veel hanige vrouwen hoor. Wat dat zijn? Vrouwen die hun belangen vreselijk goed kunnen verdedigen in termen van macht, gelijk krijgen en er bovenop zitten als dingen niet goed gaan. Maar goed, ik heb het nu alleen maar over stereotypen mannen en vrouwen. En niet over de vrouwen met mannelijk trekjes en de mannen met vrouwelijke eigenschappen. En juist die eigenschappen moeten we erkennen en naar voren halen.”

Hasselaar zoekt naar manieren om de gezondheid in woningen tetoetsten. Slechte binnenlucht door een gebrekkige ventilatievoorziening is de grootste boosdoener die zorgt dat de huismijt goed gedijt. Toch is Hasselaar niet extra vaak met een stofzuiger in zijn hand te vinden. ,,Je krijgt de stofmijt toch nauwelijks uit de vloerbedekking.” Hij zorgt er wel voor dat zijn slaapkamer altijd goed geventileerd blijft en nooit warmer wordt dan vijftien graden Celsius. ,,Want dan is de huisstofmijt niet meer actief.” Hasselaar weigert uit principe geen enkel huishoudelijk klusje, maar praktisch komt het er niet van dat hij huishoudelijke klusjes als strijken verricht. ,,Maar mijn vrouw hóeft het niet voor me te doen. En daar gaat het om. Afgelopen weekend installeerde ik programma’s op mijn nieuwe computer. Dan neem ik het haar kwalijk dat ze zich daar niet voor interesseert. Je moet toch een beetje met de technologische tijd meegaan.”

Op de vraag hoe er meer vrouwen naar de TU Delft komen vraagt Hasselaar zich af: ,,Is dat wel nodig? Ik kom bij Bouwkunde vandaan er daar zie ik geen mannenoverschot. Als de desinteresse van vrouwen voor ingenieursopleidingen in de opvoeding ligt, dan moeten we daar beginnen om dat weg te werken. Want ik denk niet dat vrouwen minder wiskunde en natuurkunde aankunnen dan mannen.”

Hasselaar moet erg lang nadenken over wat typische mannenberoepen zijn. Volgens hem zijn dat de jonge jongensdroomberoepen waarbij gigantische graafmachines, grote hijskranen en zeeschepen een hoofdrol spelen.

Slechtste eigenschap van een vrouw? ,,Ze stellen zich afhankelijk op van mannen. Ze bevestigen daarbij hun ongelijkwaardigheid in gedrag en denken. Maar ja, dat is ook weer een stereotype beeld en ik heb juist altijd de neiging iemand aan te vallen die emancipatie alleen maar van de kant van de stereotypen bekijkt.”

Zaterdag 8 maart. Ehm… Moederdag? Secretaressedag? Dag van de Arbeid? Vraag de gemiddelde man naar de betekenis van de gewraakte datum en hij blijft het antwoord beschaamd schuldig. Dé reden, vindt Delta, om een handjevol Delftse mannen op de vooravond van Internationale Vrouwendag – geheel in ‘Opzij’-traditie – langs de feministische meetlat te leggen. Wereldschokkend onderzoek en revolutionaire uitvindingen – à la; hoe hoog scoort de TU-man eigenlijk waar het emancipatie betreft?

Mathieu Drolinga, eerstejaars student elektrotechniek aan de faculteit Informatietechnologie en Systemen (ITS)

Cijfer: 6,5

,,’t Zal wel Wereld Vrouwendag zijn”, reageert Mathieu Drolinga op de vraag wat er 8 maart aan de hand is. Lekker belangrijk. Internationale Vrouwendag is in Nederland niet nodig, vindt de eerstejaars student. Wel in andere landen, meent hij, waar vrouwen in achtergestelde posities leven. Zoals derdewereldlanden, en strenge Arabische landen. ,,Daarom vind ik het goed dat er aandacht naar de vrouw gaat op zo’n dag. Misschien dat hun situatie dan ook verbetert.”

Drolinga had graag wat meer vrouwen op de TU Delft gezien, maar heeft geen idee hoe hij ze hierheen kan lokken. ,,Het is zo moeilijk, omdat vrouwen zich niet interesseren in technische studies. En hoe zou je die interesse nu moeten ombuigen?” vraagt hij zich af.

Ingenieur is volgens Drolinga inderdaad een mannenberoep. ,,Eigenlijk alle technische beroepen wel”, meent de vrouwenkenner, die alle verzorgende beroepen typisch vrouwelijk vindt. ,,Maar dat is geen goede zaak.” Toch maakt het hem niet uit of hij nu mannelijke of vrouwelijke studenten om zich heen heeft. ,,Wat het makkelijkst in de omgang is.”

In het huishouden doet Drolinga alles. ,,En dat gaat nooit mis”, beweert hij stellig. ,,Dat moet ook wel, want ik woon alleen. Ik vis ook mijn haren uit het doucheputje. Tot een maand geleden had ik lang haar, dus ik ben het wel gewend.”

Drolinga weet geen enkele slechte eigenschap van een vrouw te bedenken. Dan komt de aap uit de mouw: hij heeft drie zussen. Die hebben hem goed opgevoed: hij kijkt wel uit iets stevigs te beweren.

cijfer: 7

,,Het zal wel Secretaressedag zijn. Of misschien Vrouwendag? Dat soort dagen, daar sta ik niet bij stil. Ook niet bij Moeder- of Vaderdag hoor”, zegt Roel de Oude. Volgens hem is de vraag of weal uitgeëmancipeerd zijn niet relevant. ,,De vraag is wíe er nog moet emanciperen. De mannen dus. Vooral in de kleine dingetjes. Het verkeer, bijvoorbeeld. Als er nu een ongeluk gebeurt denken zij: ’t zal wel een vrouw geweest zijn. Ik rijd zelf geen auto, en dus vinden ze mij een watje.”

De Oude weet niet of het wel zo’n goed idee is om vrouwen naar de TU te lokken. ,,Vrouwen moeten het wel naar hun zin hebben. Want naast een technische knobbel hebben vrouwen nog iets nodig om aan de TU te werken: ze moeten kunnen omgaan met het mannenbolwerk dat hier aanwezig is”, denkt hij.

De scheepsmodelbouwer is sinds een tijd weer vrijgezel, maar kan zich de slechtste eigenschap van vrouwen goed herinneren. ,,Hun drammerigheid. Vrouwen willen hun gelijk halen en als dat niet lukt – nou ja, dan worden ze drammerig. Dat loslaten kunnen ze niet zo.”

Als vrijgezel doet De Oude zelf alle klussen in huis. Daar komt geen werkster aan te pas. Op de vraag welke beroepen nu typisch vrouwelijke beroepen zijn zegt hij: ,,Dat moet je ze zelf maar vragen. In verzorgende beroepen kom je veel vrouwen tegen. Dus dat zullen dan wel vrouwelijke beroepen zijn. In creatieve beroepen zie je trouwens ook veel vrouwen.” Daar valt volgens hem ook het huishouden onder. ,,Maar veel vrouwen zijn ook kunstenaars, dus dat zou ook een typisch vrouwenberoep kunnen zijn.”

Erik Ulijn (42), verzorgt het computerondersteunend onderwijs (COO) bij de faculteit Ontwerp, Constructie en Productie (OCP).

cijfer: 6

,,Is het dan alweer Vrouwendag?”, vraagt Erik Ulijn zich af. ,,Ik dacht dat het pas geweest was. Hoe het met de positie van de vrouw internationaal staat? Dat weet ik niet, daar heb ik niet zo veel verstand van. In Nederland is het de afgelopen jaren goed gegaan, vind ik. Alleen het afgelopen jaar is het voor vrouwen minder makkelijk geworden, met het steeds moeilijker krijgen van kinderopvang enzo”, aldus de zelfverzekerde medewerker en vader van drie kinderen van 2, 6 en 8 jaar. Zelf heeft hij op woensdag vrij om er voor zijn kinderen te zijn. Daar schiet het huishouden dan vaak bij in. ,,Behalve als mijn vrouw het niet goed heeft gedaan. Dan doe ik het over.”

Volgens de COO’er is de enige manier om meer vrouwen naar Delft te krijgen het middelbaar onderwijs. Daar moet veel aandacht worden besteed aan bètavakken. Dan is er een betere en makkelijkere aansluiting op technische opleidingen, denkt Ulijn

Wat is eigenlijk de slechtste eigenschap van een vrouw? Ulijn: ,,Van mijn vrouw of van vrouwen in het algemeen? In het algemeen gunnen vrouwen elkaar het licht in de ogen niet. Ik zie dat in projectgroepen, waar de man-vrouwverhouding fiftyfifty is. Een vrouw is bang haar terrein prijs te geven. Als ze een taak hebben zullen ze die niet snel aan een ander overlaten. Ach, het zal wel een historische context hebben…”

Schoonmaakster mag dan volgens Ulijn een typisch vrouwenberoep zijn, ingenieur is absoluut geen mannenberoep. ,,Fysieke krachtspeelt geen rol bij een ingenieur en techniek kun je aanleren.”

Prof.dr. Alfred Kleinknecht (51) van de sectie Economie van innovatie van de faculteit Techniek, Bestuur en Management(TBM)

Cijfer: 6,5

Alfred Kleinknecht weet wat er aan de hand is op 8 maart. ,,Ik denk dat zo’n dag nodig is, zeker als we naar de TU Delft en andere technische universiteiten kijken en andere banen waarvoor hoger opgeleide mensen nodig zijn. Daar valt het aantal vrouwen vaak tegen.” De professor had in zijn eigen vakgroep de man-vrouwverdeling graag evenwichtig gezien. ,,Maar dat lukte me niet. Ik heb nu een vrouwelijke universitair docent, de andere medewerkers zijn mannen. Ik vind het erg jammer dat dit streven niet is gelukt. Ik probeer studentes te motiveren voor aio-banen in mijn groep. Ik merk dan dat ze afknappen op de eenzaamheid die een promotieplek met zich meebrengt. Een man is eerder bereid om alleen door de woestijn te gaan.” Woestijn? ,,Bijvoorbeeld het eenzaam zwoegen in een archief.”

Daar hangt de slechtste eigenschap van een vrouw ook mee samen, denkt Kleinknecht. ,,Ze hebben te weinig ambitie om voor een carrière te gaan. Vrouwen gaan eerder op de sfeer af en ‘hun water’. Daardoor kiezen ze eerder voor hun kinderen en een dagje voor zichzelf, vrienden enzovoort. Op die manier lukt het ze niet door het glazen plafond te gaan. We krijgen ze niet naar boven, naar de topposities”, vindt Kleinknecht, die zelf een ‘klassiek huishouden’ voert: zijn vrouw werkt deeltijd en hij voltijd.

Kleinknecht is vaak met een stofzuiger in zijn handen te vinden. ,,Ik heb stofallergie.” Af en toe strijkt hij en als hij niet in de mensa eet, kookt hij zelf. ,,Ik probeer drie keer in de week te koken. Italiaans. Want de Hollandse keuken, daar ben ik niet zo gek op.”

Ir. Evert Hasselaar (55), onderzoeker bij de sectie Bouworganisatie en vastgoedmanagement (OTB)

Cijfer: 8

Senioronderzoeker Evert Hasselaar heeft geen idee wat er op 8 maart aan de hand is. Maar na een korte update vindt hij wel dat zo’n dag in stand moet worden gehouden. ,,Je ziet nog steeds dat politieke en kerkelijke beroepen en leidinggevende functies door voornamelijk mannen worden vervuld. Daardoor is er veel haantjesgedrag op de werkvloer. Ik ken ook veel hanige vrouwen hoor. Wat dat zijn? Vrouwen die hun belangen vreselijk goed kunnen verdedigen in termen van macht, gelijk krijgen en er bovenop zitten als dingen niet goed gaan. Maar goed, ik heb het nu alleen maar over stereotypen mannen en vrouwen. En niet over de vrouwen met mannelijk trekjes en de mannen met vrouwelijke eigenschappen. En juist die eigenschappen moeten we erkennen en naar voren halen.”

Hasselaar zoekt naar manieren om de gezondheid in woningen tetoetsten. Slechte binnenlucht door een gebrekkige ventilatievoorziening is de grootste boosdoener die zorgt dat de huismijt goed gedijt. Toch is Hasselaar niet extra vaak met een stofzuiger in zijn hand te vinden. ,,Je krijgt de stofmijt toch nauwelijks uit de vloerbedekking.” Hij zorgt er wel voor dat zijn slaapkamer altijd goed geventileerd blijft en nooit warmer wordt dan vijftien graden Celsius. ,,Want dan is de huisstofmijt niet meer actief.” Hasselaar weigert uit principe geen enkel huishoudelijk klusje, maar praktisch komt het er niet van dat hij huishoudelijke klusjes als strijken verricht. ,,Maar mijn vrouw hóeft het niet voor me te doen. En daar gaat het om. Afgelopen weekend installeerde ik programma’s op mijn nieuwe computer. Dan neem ik het haar kwalijk dat ze zich daar niet voor interesseert. Je moet toch een beetje met de technologische tijd meegaan.”

Op de vraag hoe er meer vrouwen naar de TU Delft komen vraagt Hasselaar zich af: ,,Is dat wel nodig? Ik kom bij Bouwkunde vandaan er daar zie ik geen mannenoverschot. Als de desinteresse van vrouwen voor ingenieursopleidingen in de opvoeding ligt, dan moeten we daar beginnen om dat weg te werken. Want ik denk niet dat vrouwen minder wiskunde en natuurkunde aankunnen dan mannen.”

Hasselaar moet erg lang nadenken over wat typische mannenberoepen zijn. Volgens hem zijn dat de jonge jongensdroomberoepen waarbij gigantische graafmachines, grote hijskranen en zeeschepen een hoofdrol spelen.

Slechtste eigenschap van een vrouw? ,,Ze stellen zich afhankelijk op van mannen. Ze bevestigen daarbij hun ongelijkwaardigheid in gedrag en denken. Maar ja, dat is ook weer een stereotype beeld en ik heb juist altijd de neiging iemand aan te vallen die emancipatie alleen maar van de kant van de stereotypen bekijkt.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.