Opinie

Wonen in een parkeergarage

Werken in een verticale stad, thee drinken in een glazen boerderij of een huis als een parkeergarage. Het jaarboek ‘Architectuur in Nederland’ laat de oogst zien aan opmerkelijke, nieuwe gebouwen.

Wie in Rotterdam komt, kan niet om de nieuwe, gigantische glazen kolos op de Kop van Zuid heen. Het is niet zomaar een bouwwerk, maar een ware verticale stad. Het herbergt kantoren, appartementen, een hotel, restaurants en een café. Het gebouw valt ook op door de drie verspringende torens. Met 160 duizend vierkante meter vloeroppervlak is: ‘De Rotterdam’ – want die fantasieloze naam heeft het pand gekregen – het grootste multifunctionele gebouw in ons land.

Het prijkt op de voorkant van het jaarboek en is een van de belangrijkste gebouwen dat de afgelopen jaren is gebouwd.

De redactie van het boek kreeg meer dan 350 inzendingen en stelt optimistisch vast dat de problemen in de bouwsector niet zichtbaar zijn in het jaarboek. ‘Er wordt in Nederland nog veel gebouwd en de kwaliteit van de architectuur is door de bank genomen van een hoog niveau’, schrijft de redactie, die een Delfts tintje heeft. Hoogleraar bouwkunde prof.dr.ir. Tom Avermaete en TU-alumnus en architect Hans van der Heijden zitten onder anderen in de redactie.

Het jaarboek staat vol met blikvangers. Toch zijn er een paar die extra opvallen. Een goed voorbeeld is de Glazen Boerderij die het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontwierp. Het staat in Schijndel. Zowel het ontwerp als de totstandkoming ervan is opmerkelijk. Uit gesprekken met buurtbewoners kwam onder meer een maximale bouwhoogte naar voren. ‘Het overeengekomen maximale volume leek op een groot huis met een zadeldak’ en leidde tot een boerderijvorm. Binnenin het gebouw zitten bedrijven, winkels en horeca. De gevel is van glas, dat bedrukt is met foto’s van lokale boerderijen. Het levert een modern gebouw op met traditionele elementen. Een ‘hyperbolische karikatuur van de agrarische oorsprong van kerkdorp Schijndel’, volgens het jaarboek.

Niet alleen de multifunctionele gebouwen springen in het oog. Ook de opzienbarende Villa Kogelhof valt op. In Zeeland werd deze woning gebouwd voor een handelaar in uien en aardappelen. Hij wilde een woning net als de parkeergarage aan het Museumpark in Rotterdam. Hij schakelde daarom Paul de Ruiter in, die de parkeergarage heeft ontworpen. Het resultaat is schitterend. Het gebouw heeft een ondergrondse garage en kantoor met uitzicht op water. Daarboven zit een langgerekte woning, met grote ramen, die haast in de lucht lijkt te zweven.

Het boek staat vol met mooie gebouwen, waar opvallend vaak veel glas in is verwerkt. Het jaarboek beslaat de jaren 2013 en 2014 en dat zijn zeker geen slechte jaren. De lezer vergaapt zich aan prachtige ontwerpen in wat de uitgever terecht ‘het visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst’ noemt.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.