Overslaan en naar de inhoud gaan
tu delft delta duetz bekkering zeilsters
Annette Duetz en Annemiek Bekkering zijn al jaren succesvol, hier vieren ze hun winst op de Sailing World Cup in Hyeres in 2016. (Foto: Richard Langdon / Ocean Images)

Annette Duetz (technische natuurkunde) maakt vanavond met haar zeilpartner Annemiek Bekkering kans op de titel Sportploeg van het Jaar.

Duetz en Bekkering hebben hun nominatie op het NOS-NOC*NSF Sportgala van vanavond te danken aan de spectaculaire wijze waarop het zeilkoppel in augustus in het Deense Aarhus de wereldtitel binnensleepte in de olympische 49erFX-klasse.

Als enigen van het hele deelnemersveld anticipeerde het tweetal in de finalerace adequaat op de plotseling veranderende weersomstandigheden. Terwijl andere boten werden overvallen door de onverwachte harde wind en regen, stevende het Nederlandse duo in volle vaart op de finish af. De als nummer drie op de ranglijst gestarte Hollandse boot won daardoor het goud, mede omdat de concurrentie uit Groot-Brittannië faalde en de gedoodverfde winnaar uit Oostenrijk kapseisde.

Op de website van Team NL, waarvan Bekkering/Duetz deel uitmaken, liet het tweetal opgetogen weten “superblij en ook best wel een beetje trots” te zijn op hun nominatie. Mochten zij de verkiezing winnen, dan zijn zij de opvolgers van het Nederlands vrouwenvoetbalteam, winnaar in 2017, en treden zij in de voetsporen van onder meer de AFC Ajax, dat de eerste twee verkiezingen in 1968 en 1969 op zijn naam schreef.

Afgelopen maandag hoorde het duo ook al bij de drie genomineerden voor de titel Sportploeg van het Jaar op het Haagse Sportgala. Daarin legden zij het af tegen de ijshockeyploeg van Hijs Hokij. Woensdagavond nemen Duetz en Bekkering het op tegen de Oranje hockeydames en de Nederlandse teamsprint-baanwielrenners, met onder anderen Jeffrey Hoogland in de gelederen.

De uitslag wordt voor de helft bepaald door de stemmen van de sporters in de zaal en voor de andere helft door de voorkeur van de 9-koppige vakjury, waarvan onder anderen Guus Hidding, Maarten van der Weijden en Marianne Timmer deel uitmaken.

Het NOC*NSF Sportgala wordt woensdag 19 december vanaf 20.30 uur rechtstreeks door de NOS uitgezonden vanuit AFAS Live te Amsterdam. Presentatie is in handen van Dione de Graaff en Tom Egbers.

UPDATE 20 december 

Geen titel Sportploeg van het Jaar voor Duetz en Bekkering. De Jaap Eden Award, die werd overhandigd door 109-voudig voetbalinternational Rafael van der Vaart, ging naar de mannensprintploeg van het baanwielrennen.

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe