Campus

Windwaarschuwing

Vergeleken bij de orkanen Irma en Harvey is het klein bier, maar de TU heeft afgelopen zomer maatregelen getroffen tegen windoverlast door herfststormen.

Het waait ongeveer acht knopen. (Foto: Jos Wassink)

Het kruispunt bij de EWI-toren staat het meest bekend om de windoverlast, maar ook bij de toren van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek kunnen mensen van hun fiets waaien. De TU heeft daarom op beide locaties windzakken laten plaatsen om de reeds aanwezige waarschuwingsborden extra onder de aandacht te brengen.


De waarschuwingsborden adviseren fietsers af te stappen bij harde wind. Onduidelijk blijft bij welke windsnelheid dat geldt. Wel kunnen fietsers nu de windsnelheid afmeten aan de windzak. “Elke kleurstrook gevuld met wind komt overeen met ongeveer 5 knopen (ongeveer 9 km/u). De zak benadert dus een horizontale lijn naarmate de wind harder waait dan 25 knopen (ongeveer 45 km/u). Op deze manier kun je de windsnelheid inschatten”, aldus Eelco de Vries, communicatieadviseur bij FMVG.


Het rode licht boven de windzak is niet bedoeld als alarmlicht, maar zorgt ervoor dat de zak ook zichtbaar blijft als het donker wordt. Het afstappen bij harde wind blijft een advies en zal niet verplicht worden.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.