Opinie

Wetenschappelijke tussendoortjes

Hoe dromen blinde mensen, lezen we slechter door internet, hoe vinden pinguïns hun baby terug en bestaat de G-spot?
De nieuwsgierigheid van mensen, en zeker die van bezoekers van de wetenschapssite kennislink.n

l, is onuitputtelijk. Redacteuren Sanne Deurloo en Anne van Kessel plozen de vragen door die ze de afgelopen tien jaar van lezers ontvingen en hadden beantwoord. Niet alle vragen lenen zich voor publicatie – er moet een duidelijk antwoord zijn, en niet te technisch of te specifiek. Even goed kwamen ruim honderd vragen door de selectie. Die werden verzameld voor het zojuist uitgekomen boek.


Dat bevat korte heldere stukjes van twee tot drie bladzijden per onderwerp met soms verrassende inzichten en grappige formuleringen. Voorbeelden: ‘Recent onderzoek laat zien dat de poep van huilbaby’s andere bacteriën bevat dan die van rustiger baby’s.’ Of: ’Een andere belangrijke oorzaak van je kater is watertekort.’ En ook: ‘De G-spot is waarschijnlijk het best bestudeerde stukje vagina in de wereldgeschiedenis.’ Leerzaam, leerzaam.


De Delftse hoogleraren Lou van der Sluis en Jan Peter van der Hoek geven uitleg over de traagheid van de spaarlamp respectievelijk de aanwezigheid van medicijnen in drinkwater.


De variatie in vragen en de lichte toon van de antwoorden maken het wat mij betreft een verplicht item op de wc van elk studentenhuis.


Attentie: de uitgeverij geeft gratis exemplaren weg aan de drie eerste mailers aan mburger@bertramendeleeuw.nl met in onderwerpregel ‘actie delta’.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.