Onderwijs

Werkloosheid jonge hoogopgeleiden valt nog mee

De economische crisis raakt hoogopgeleide jongeren nog niet bijzonder hard. In 2011 konden de meesten van hen gewoon een baan vinden. Maar misschien wordt het de komende jaren moeilijker.


Uit nieuwe cijfers over jongeren tussen de 25 en 35 jaar blijkt dat 4,1 procent van de academici en 3,3 procent van de hbo’ers vorig jaar werkloos was: ze zochten een baan, maar konden niets vinden. Nog eens zes en 7,8 procent had geen baan, maar was naar eigen zeggen ook niet op zoek.


Het is de afgelopen tien jaar wel erger geweest. In de jaren 2002 en 2003 maakte Nederland een kleine recessie door, veel kleiner dan de economische crisis nu. De werkloosheid liep toen vooral onder laagopgeleiden op, maar ook hoogopgeleiden voelden de tegenwind.


In het jaar 2005 had maar 86 procent van de jonge academici een baan en was 4,4 procent officieel werkloos. Voor hbo’ers lag het dieptepunt in 2003, toen 3,6 procent van hen werkloos was en 88,2 procent een baan had.


“Het is afwachten hoe het zich ontwikkelt”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek. “We voorspellen dat er ruim honderdduizend werklozen bij zullen komen, maar dat treft vooral laagopgeleiden. Hoogopgeleiden kunnen makkelijker een baan vinden; desnoods gaan ze even onder hun niveau werken.”


Hoeveel jongeren nu onder hun niveau werken, is niet bekend. De cijfers komen uit een enquête onder de ‘beroepsbevolking’ en daarin wordt die vraag niet gesteld.


 

De makers van de ‘twitterkloon’, Wouter Devinck, Jeroen Verhulst en Niels Derdaele, benadrukken dat Yelper sterk is geïnspireerd op Twitter, maar dat hun dienst alleen voor ‘educatieve doeleinden’ is bedoeld. Om problemen te voorkomen hebben ze een andere programmeertaal gekozen dan de bekende microblogdienst. De studenten gaan bovendien de broncode van Yelper beschikbaar stellen, zodat anderen ervan kunnen leren.
Morgen presenteren de drie studenten van de Universiteit Gent hun project op de ‘Students to Business Day’ in Antwerpen. De naam ‘Yelper’ zou afkomstig zijn van het Engelse ‘to yelp’, dat keffen betekent. Inmiddels zijn er 699 gebruikers op Yelper. Er is ook een smartphone-applicatie voor Yelper.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.