Campus

Wereldgoud voor Lagaaister Mirte Kraaijkamp

Op het WK roeien in Zuid-Korea schreef Mirte Kraaijkamp vanochtend geschiedenis. Met de lichte vrouwen dubbelvier ging zij als eerste door de finish in de A-finale. Zij is de eerste dame van Laga die ooit een gouden WK-medaille won.

Vooraf waren de kansen van de dubbelvier wat lastig in te schatten. In de wereldbekerfinale in Luzern in juli eindigde het kwartet nog als twaalfde, al was dat wel in de zware klasse. Na een bezettingswisseling drukte het viertal afgelopen maandag haar stempel, door met overmacht de heat te winnen en zich zo nadrukkelijk als favoriet in de finalerace van vrijdag te positioneren.

Om 9.33 uur vanochtend ging de ploeg, naast Kraaijkamp bestaande uit Marie-Anne Frenken van Njord en Maaike Head en Rianne Sigmond van Skadi, in het Zuid-Koreaanse Chunju bescheiden van start. Bij de 500 meter lag de boot derde achter Italië en Noord-Amerika, waarna een gestage opmars werd ingezet. Halverwege was Italië voorbijgestreefd en lag de USA nog een honderdste van een seconde voor, maar vervolgens pakten de Nederlandse vrouwen een dominante voorsprong om na de twee kilometer in 6:49,80 als eerste door de finish te roeien, bijna vijf seconden eerder dan de USA.

Op het eerstejaars-introductiekamp van Laga in Zeewolde werd er middels laptop en beamer uiteraard massaal live gekeken naar de gouden race. “Voor de eerstejaars hier was het een prachtig voorbeeld om te laten zien wat je kunt bereiken door te roeien bij Laga”, vertelt secretaris Sarah Arntz. “Het was echt een mooi moment. In het begin lag de boot nog wat achter, maar op driekwart van de race begon de medaille in zicht te komen.” Het vertrouwen in een mooi resultaat was na de heat op maandag flink gegroeid in Laga-kringen: “Die race ging zo verrassend goed, dat we ineens dachten: wow, we hebben echt kans op een medaille.”

Kraaijkamp is na Chantal Achterberg van Proteus (lichte damesvier zonder, 2009) de tweede Delftse roeister die een gouden WK-medaille veroverde en de eerste van Laga. Ze begon met deze sport bij de Delftse roeivereniging waarvoor zij na een paar jaar boordroeien in 2010 haar eerste skiffwedstrijd voer. Inmiddels hoort zij bij de top van het Nederlandse lichte roeien. Op haar erelijst staan onder meer winst van de Holland Beker en twee nationale titels.