De Nederlandse universiteiten hebben een deal over open access gesloten met de uitgever van de meest invloedrijke scheikundige tijdschriften ter wereld: American Chemical Society's Publication Division.

Vaak verdwijnen publicaties van onderzoekers achter de paywall van wetenschappelijke tijdschriften, maar de Nederlandse universiteiten zijn vastbesloten om daar een einde aan te maken. Ze onderhandelen met allerlei uitgeverijen om open access in de wetenschap te bereiken.

Dat is nu gelukt bij een uitgeverij van scheikundige tijdschriften. Als een Nederlandse chemicus straks een artikel publiceert in het invloedrijke Journal of the American Chemical Society of andere tijdschriften van deze uitgeverij, dan kan iedereen het gratis lezen.

"Uitgeverij ACS is zowel kwalitatief als kwantitatief een reus op het gebied van chemie", aldus Gerard Meijer, hoofdonderhandelaar namens universiteitenvereniging VSNU en voorzitter van de Radboud Universiteit. "Op hun beurt zijn Nederlandse universiteiten vooraanstaande spelers in de chemische wetenschappen."

Het idee achter open access is dat universiteiten geen peperdure abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften meer nemen, maar betalen voor de publicaties van hun eigen wetenschappers. Die artikelen mag iedereen gratis lezen.

Het heeft als voordeel dat iedereen – wetenschappers, professionals, hobbyisten – de vruchten van wetenschappelijk onderzoek kan plukken. Het kabinet is sterk voorstander van open access in de wetenschap en probeert wereldwijd alle landen mee te krijgen.

Eerder sloten de Nederlandse universiteiten al deals met onder meer uitgeverij John Wiley and Sons en uitgeverij Springer. Ook uitgeverij Elsevier heeft onder Nederlandse druk een begin gemaakt met open access.

De deal met de Amerikaanse uitgeverij over open access van Nederlandse artikelen geldt vanaf 1 januari 2017. Het is niet bekend hoeveel de universiteiten moeten betalen om in open access te mogen publiceren.

Overigens verschijnt het tijdschrift Journal of the American Chemical Society sinds 2014 al deels in open access.

Accu van zonnewagen eindelijk in Darwin

Geen vliegtuigmaatschappij durfde de batterij van de zonnewagen van het Nuon Solar Team mee te nemen. Afgelopen woensdag arriveerde hij dan toch. ‘Nu gaan we knetterhard werken en de wagen testen.’

Klaar met declaratiegedrag universiteiten

Als universiteiten en hogescholen niet snel op de proppen komen met een uniforme regeling over de hoogte van declaraties, wordt die bij wet vastgesteld, dreigt minister Bussemaker.