Een rode telefoon. De hoorn is van de haak. Het is een ouderwetse telefoon met een koord.
(Foto: Miryam León / Unsplash)

Last van bedreigingen, intimidatie of agressie? Vanaf nu kunnen wetenschappers die zich onveilig voelen een speciaal telefoonnummer bellen of hulp zoeken.

Read in English

De universiteiten, onderzoeksfinancier NWO en wetenschapsgenootschap KNAW lanceerden afgelopen maandag het platform WetenschapVeiligHet platform werd een jaar geleden aangekondigd vanwege de toenemende bedreigingen tegen wetenschappers door complotdenkers, radicale groeperingen en trollen op sociale media. Het is gemodelleerd aan PersVeilig, dat bedreigde journalisten bijstaat.

  • Lees ook: Wat doet het met je als je als wetenschapper in een sociale-mediastorm terecht komt? Delta sprak wetenschappers Andy van den Dobbelsteen (klimaat), Niek Mouter (coronavaccins) en Thomas Frederikse (klimaat) over hun ervaringen en tips.

Impact
“Het is ontoelaatbaar dat wetenschappers in hun werk te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en haatreacties”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging UNL. “De impact hiervan op onze mensen is heel erg groot en we zien de bedreigingen als een aanval op de academische vrijheid.”

Het doel is wetenschappers snel de juiste hulp te bieden. Ze kunnen 24 uur per dag telefonisch terecht bij een meldkamer. Ook kunnen ze via de website een melding doen, die wordt doorgestuurd aan hun werkgever. “De werkgever neemt binnen één werkdag contact op met de melders”, staat in de aankondiging.

De bedreigde wetenschappers worden dan in contact gebracht met veiligheidsspecialisten, HR-medewerkers, juristen, communicatiemedewerkers of anderen die hen kunnen helpen.

Aangifte
Universiteitsbestuurders hebben vaker laten weten dat ze hun wetenschappers steunen. Vorig jaar verkondigden ze dat ze altijd aangifte zouden doen bij bedreiging, geweld, stalking, inbraak of diefstal. In zijn eerste publieke toespraak als minister vroeg ook Robbert Dijkgraaf aandacht voor de veiligheid van wetenschappers.

  • Lees hier wat de TU Delft doet als haar onderzoekers op sociale media onder vuur komen te liggen.

HOP, Bas Belleman