Campus

‘We hebben de Owee helemaal geautomatiseerd’

Het is een half jaar bikkelen. Voor het organiseren van een introductieweek voor nieuwe studenten voert hij gesprekken met de brandweer, studieverenigingen, sponsoren. En hij moet met idiote doemscenario’s rekening houden. Wat drijft Owee-voorzitter Hubald
Verzijl?

Waarom wilde je de Owee organiseren?
“Ik hou ervan om met veel mensen om te gaan en om iedereen tevreden te stellen. Ik ben jarenlang misdienaar geweest. Je ziet dan al die blije mensen om je heen. Prachtig vond ik dat. Ik hoop dat het me met de Owee ook gaat lukken om iedereen blij te maken.”

Hoe was jouw eigen introductieweek?
“Ik heb ontzettend genoten van mijn eigen Owee. Ik had nul beeld van Delft. Ik kwam uit Friesland. Daar had ik op de middelbare school gezeten. Dan zie je opeens hoe groot het hier is en wat een rijke geschiedenis de stad heeft. En al die faculteiten en het onderzoek aan de TU. Ik weet nog dat ik bovenop de Nieuwe Kerk stond en dat ik Rotterdam en Scheveningen zag liggen. ‘Dit is de plek waar ik wil studeren’, dacht ik toen. Het is een eer dat ik hier kan studeren. Dat gevoel wil ik graag overbrengen. Ik wil nieuwe studenten laten ervaren hoe geweldig het hier is.”

Wat is dit jaar anders dan vorig jaar?
“Net als vorig jaar krijgt iedereen een polsbandje met een chip. Daarmee kun je betalen. Wat nieuw is, is dat je de chip zelf kunt opladen via een app op je smartphone. Vorig jaar moest je hiervoor naar een oplaadpunt. Bij het openingsfeest stonden enorme rijen voor die oplaadpunten. Met de app kun je ook groepjes aanmaken en geld naar een ander sturen wanneer deze bijvoorbeeld net een rondje heeft gegeven. En het geld dat je aan het eind van de Owee over hebt, kun je aan een goed doel geven. Op de laatste dag komt er een speciale supermarkt op de campus. In plaats van een smoothie te kopen, kun je er voor kiezen om geld te doneren aan een TU-medewerker die in Zambia gaat fietsen om geld op te halen tegen kindhuwelijken, om maar wat te noemen. We willen in die supermarkt kleinschalige goede doelen presenteren. De techniek erachter spreekt me enorm aan. Dat hebben ze in andere steden niet. Als je ergens voor ingedeeld bent, kun je alleen naar binnen als er een groen lichtje gaat branden als je chip uitgelezen wordt.”

Naar binnen sneaken kan dus niet meer?
“Vroeger kon je bonnetjes ruilen. Dat kan niet meer. We hebben de Owee helemaal geautomatiseerd. Als de bandjes falen, hebben we een probleem. Maar dat zal niet gebeuren. Het bedrijf heeft ervaring. Het doet ook zaken met voetbalclub NAC Breda.”

Het thema dit jaar is ‘op die fiets’. Wat houdt dat in?
“Studenten gebruiken deze zin veel, het betekent ‘op die manier’. Tijdens de Owee zie je dat ‘op die manier’ het studentenleven in elkaar zit. Daarnaast staan Delftse studenten natuurlijk bekend als fietsenmakers. Bovendien hebben we een deal gesloten met het bedrijf SwapFiets. Je betaalt 7,50 euro en dan heb je tot eind september een fiets. Dat werkt ook weer met die chip.”

Heb je het nu al druk met de organisatie?
“Ja. De Owee duurt maar vijf dagen. Maar het is ongelofelijk wat er allemaal bij komt kijken. Elke maand bespreken we onze plannen met de brandweer. We moeten vergunningen regelen en sponsoren. We hebben rekening te houden met allerlei zaken waar je niet zo snel bij stil staat. Stel dat een lid van het Koninklijk Huis komt te overlijden, dan kunnen we geen feest meer houden op de Markt. Daar moeten we een back-up-plan voor hebben. Dat soort dingen. We werken een half jaar lang fulltime met een team van acht mensen. Het is heel vermoeiend.”

Je ziet er inderdaad heel moe uit.
“Ik had liever niet vandaag dit interview gehad. Gisteren hadden we de Ladies Intro, een introductiedag speciaal voor nieuwe eerstejaars studentes. Dat ging door tot in de vroege uurtjes. Ik ben blij dat de fotograaf er nu niet is. Je gaat nu zeker opschrijven dat ik er brak uitzie.”

Verzijl wil graag af van het stereotype beeld van de brallende en zuipende student.
“Mensen associëren studenten met bier drinken en verkwisting van belastinggeld. Het klopt dat studenten tijdens de Owee feest vieren en bier drinken. Dat laatste gebeurt vooral ’s avonds bij de studentenverenigingen. Dat staat los van ons. Maar de Owee is zoveel meer. We willen de studenten voorbereiden op hun studententijd. Tijdens de City Challenge leren ze over de geschiedenis van de stad. We organiseren een backstage tour over de campus; een rondleiding langs alle gave laboratoria, waaronder het hoogspanningslab en de stiltekamer. En we hebben natuurlijk het boek Binas (Belangrijke informatie Naar Alle Studenten), waarmee we de eerstejaars voorbereiden op hun studentenleven.”

Over dat boekje was ophef. Een boze moeder stuurde vorige maand een brief naar de rector en jou over de vrouwonvriendelijke uitlatingen die er in staan.
“Ja, Luyben en ik werden in dezelfde regel genoemd. ‘Geachte heren Luyben en Verzijl.’ Dat gebeurt niet vaak. Het bericht van die moeder stond ook op Facebook. Ik kreeg allemaal Whatsapp-berichtjes binnen, meer nog dan wanneer ik jarig ben. Iedereen wilde weten wat er aan de hand was. En een dag later stond er een stuk over op website Geenstijl. Mensen die niet hier gestudeerd hebben, begrijpen die termen in dat boekje niet.”

In de Binas staat onder meer het woord ‘jaarringen’ toegelicht. Dat zijn ‘laagjes opgeslagen energie op vrouwelijke heupen’. Wat vind je ervan dat die moeder klaagde over dergelijke termen?
“De woordenlijst is al zeven jaar hetzelfde. Niemand is er ooit eerder over gevallen. Maar goed, de wereld verandert. Misschien kan het niet meer. Als mensen al negatieve associaties hebben met studenten en ze zien dan ook nog eens zo’n boekje met die termen voorbij komen dat namens de TU wordt verstuurd, dan wordt het beeld er natuurlijk niet beter op. Wij adviseren het volgende Owee-bestuur om dit woord en enkele andere uit de lijst te schrappen.”

Wat gaan jullie allemaal doen tijdens de Owee?
“We gaan veel meer samenwerken met het introductiecomité voor de internationale studenten. Dat comité organiseert een filmvertoning op het dak van de bibliotheek. Wij haken daarbij aan. En op dinsdagavond is er samen met de internationale studenten een kroegentocht, de Pubcrawl. Dat is ook het moment dat studenten langs de studentenverenigingen kunnen gaan. Niet iedereen vindt die verenigingen leuk. Dus we hebben bedacht dat we ook iets anders moesten aanbieden. Bovendien groeit de Owee. Op een gegeven moment passen niet alle studenten meer bij de studentenverenigingen binnen. Op donderdag hebben we samen de hop-on-hop-off-bus georganiseerd. Een aantal bussen rijdt rondjes om de stad en stopt bij bezienswaardigheden. Elke tien minuten komt er een bus langs.”

Wat verandert er nog meer?
“Vorig jaar had je op zondag de canal tour. Studentenverenigingen presenteerden zichzelf langs de kades. Nu komt er een campus diner. We zetten tafels neer op de trambaan. Op zondag rijden daar geen bussen. Over het fietspad trekt een parade langs van voertuigen van studentenverenigingen en van de dreamteams. ’s Avonds vindt het openingsfeest plaats op de Markt. Vanaf de campus gaan de studenten daar in een grote optocht naar toe. We hebben het dan over zo’n vierduizend mensen, als je de mentoren en leden van de studentenverenigingen en dreamteams meerekent. Alcohol wordt pas geschonken op het feest.

Op maandag vindt de informatiemarkt plaats waarbij alle studie- en sportverenigingen zichzelf presenteren. Vorig jaar stond de markt op de campus om overlast in de stad te voorkomen. Maar we mogen nu weer terug op de Markt, waar de informatiemarkt van oudsher staat. Het podium van het feest van zondag laten we staan. We bouwen tussendoor niets af. Zo veroorzaken we minder overlast. Dat was de voorwaarde. Ook nieuw is dat we op dinsdag in De Veste een voorstelling hebben die geënt is op het tv-programma Collegetour waarbij mensen geïnterviewd worden.”

En als alles voorbij is?
“Als dit voorbij is, gaan we met zijn achten een week naar Portugal op vakantie. Daarna beginnen de colleges alweer. Ik heb er zin in. De TU is zo gaaf. Er is zo ontzettend veel te doen.”

owee.nl

Nieuw op de Owee

  • Campus Diner met Dreamteam Parade
  • Betaalchip opladen via smartphone
  • Hop-on hop-off-bus op campus
  • Fiets huren voor 7,50 euro
  • Pubcrawl met internationale studenten
  • City Challenge door Delft
  • Backstage Campus Tour
  • Goede doelen-supermarkt
CV
CV

CV

Hubald Verzijl (1994) studeert klinische technologie. Vorig jaar augustus behaalde hij zijn propedeuse. In 2013 had hij al een propedeuse werktuigbouwkunde aan de TU behaald. Verzijl is opgegroeid in Drachten, Friesland. Hij speelt sinds zijn achtste piano. “De laatste tijd doe ik het wat minder. Maar als ik er een zie staan, op het station bijvoorbeeld, dan moet ik er even op pingelen.” Hij is lange tijd misdienaar geweest. “Ik weet niet zeker of ik nog honderd procent gelovig ben, maar ik overweeg het toch weer op te pikken na mijn studie. Het geeft veel rust.” Verzijl heeft de oranje band in karate en houdt van oldtimer brommers.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.