Campus

Wat hebben studenten uitzendbureaus te bieden?

Met een bijbaan kun je als student je studieschuld in toom houden, maar hoe vind je werk? In Delft zitten vijf uitzendbureaus vóór en dóór studenten. Wat hebben zij te bieden?

Stud is met afstand het grootste studentenuitzendbureau van Delft. De andere vier hebben hun eigen specialiteiten. (Foto: Stud)

Wil je snelle informatie? Check dan de tabel onderin!


Het leven in Delft is duur. Collegegeld, kamerhuur, eten en een avond uit; alles kost geld. Je kunt natuurlijk alles bij elkaar lenen, maar dan bouw je een enorme studieschuld op. Een bijbaan kan uitkomst bieden, maar hoe vind je werk? Een optie is om je aan te melden bij een studentenuitzendbureau. In Delft zijn vijf uitzendbureaus vóór studenten die worden gerund dóór TU studenten: Stud, Xtend, Kojac, Takt en De Uitzendstudent.


Wat deze studentenuitzendbureaus gemeen hebben, is dat ze banen willen aanbieden waar studenten van leren. Je kunt via hen bijvoorbeeld programmeren, technisch tekenen of opdrachten doen bij een ingenieursbureaus. Deze banen zijn vooral gericht op eind bachelor- en begin masterstudenten die hun studie in de praktijk willen brengen. Dit kan al voor één of twee dagen in de week of voltijd als je een halfjaar vrij bent. Voor eerste- en tweedejaars studenten hebben sommige bureaus daarnaast banen die geen kennis en ervaring vragen. Zo kun je via Stud tentamenzalen opzetten op de TU. 


Wat hebben de vijf studentenuitzendbureaus verder te bieden? Delta zocht het voor je uit.


  • Stud: niet alleen TU


Stud zit midden op de campus en is met afstand het grootste studentenuitzendbureau van Delft. Ongeveer de helft van de banen die het onafhankelijke Stud aanbiedt, zijn op de TU Delft. Voorbeelden zijn student-assistentschappen of helpen bij PhD-onderzoek. Stud biedt daarnaast opdrachten in het bedrijfsleven en bij de overheid. Een jaarlijks wisselend bestuur van zeven studenten runt het bureau. Javier Dinten Fernandez was in het studiejaar 2018-2019  accountmanager companies. “Wat Stud bijzonder maakt, is dat we geen winstoogmerk hebben”, vertelt hij. “Door sponsoring van projecten en evenementen vloeit al het verdiende geld terug naar de studenten.”


  • Xtend: specialist in technisch tekenaars


In een bovenkamer in het centrum zit het tweede studentenuitzendbureau van Delft. Xtend is gespecialiseerd in het uitzenden van technische tekenaars. In het afgelopen jaar werkten hun studenten bij Albert Heijn en de Bijenkorf, waar ze digitaal kantoor- en winkelruimtes tekenden. Daarnaast zendt Xtend programmeurs, junior-ingenieurs en werkstudenten uit. “We deden dit jaar al voor tachtig bedrijven opdrachten, dus we hebben in elke branche wel een klant”, vertelt Tijmen Mulder. Hij is één van de vier Managing Partners van Xtend. Voor zo’n tweeëneenhalf jaar is hij naast zijn studie mede-eigenaar van het bedrijf. Daarna draagt hij zijn functie en dus het bedrijf over aan een opvolger.


  • Kojac: enkel programmeurs


Van de  uitzendbureaus is Kojac de meest gespecialiseerde in Delft. Het zendt enkel programmeurs uit. Toch heeft het bedrijf heel uiteenlopende opdrachten: van het bouwen van een wordpress website tot werken aan artificial intelligence zoals machine learning. “Er zijn talloze programmeertalen”, vertelt Lionel Kaptein, één van de drie managing partners van Kojac. “Als een student één of enkele van deze talen beheerst, is hij of zij voor ons al interessant. Dan kijken wij welke opdracht bij diegene past.” Vooral informaticastudenten melden zich bij Kojac, maar er zijn ook studenten van andere studies die kunnen programmeren. Het bureau heeft klanten en studenten uit de hele Randstad in zijn bestand.


  • Takt: banen voor langere tijd


Takt is de enige startup onder de Delftse studentenuitzendbureaus. Het bureau bestaat sinds 2015 en is nu drie keer van student op student overgedragen. De opdrachten in hun bestand lopen uiteen van examens nakijken op de middelbare school tot consultancywerk bij een ingenieursbureau. “Wij willen vooral leerzame banen bieden voor langere tijd”, vertelt Tom Goossens, die samen met twee partners het bureau runt. “We zien onze opdrachten eerder als betaalde stages dan als simpele bijbaantjes.” Met tien tot twintig gelijktijdig uitgezonden studenten is het bureau relatief klein. Volgens Goossens zit daar de kracht. “Zo houden we veel contact met onze studenten en opdrachtgevers.”


  • De Uitzendstudent: uiteenlopende banen


De Uitzendstudent is met vijf tot zes opdrachten per maand het kleinste studentenuitzendbureau van Delft. De vier directieleden stoppen naast hun studie zo’n acht uur per week in het bedrijf. Banen lopen uiteen van broodjes smeren tot een opdracht bij een architectenbureau. Om studenten te werven gebruiken de directieleden hun netwerk binnen het Delftsch Studenten Corps. Lucas Brouwer is sinds vier maanden directeur marketing en acquisitie. “Na de directiewissel willen we een stijgende lijn inzetten”, zegt hij. “We gaan twee keer per maand langs bij bedrijven met de vraag of we iets voor ze kunnen betekenen. Dat is voor mij een nieuwe ervaring.”


  • Een uitzendbureau runnen: ondernemen


Wat de studenten die een uitzendbureau runnen met elkaar delen, is dat ze ineens een lopend bedrijf in handen kregen. Drie bureaus zijn al twintig jaar van student op student overgedragen; Kojac bestaat zelfs 31 jaar. “We hebben een adviesorgaan met voorgangers, maar uiteindelijk nemen we zelf de beslissingen. Je bent ondernemer, en dat is echt gaaf,” zegt Kaptein. Mulder van Xtend ziet het ook zo: “Alle managing partners hebben als doel om het bedrijf beter en betrouwbaarder door te geven dan ze het kregen.”


studentenuitzendbureaus_tabel.png


Michiel de Haan / Freelance redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.