Onderwijs

Waas ‘erg ongelukkig’

Decaan Marco Waas is ‘erg ongelukkig’ nu de TU Delft en zijn faculteit 3mE ‘negatief in het nieuws komen’ vanwege verleende opdrachten aan bedrijven van Waas’ vrouw. Net als het college van bestuur benadrukt hij dat hij niet onjuist gehandeld heeft.


Waas reageerde zaterdag 11 juni in een e-mail aan zijn medewerkers op artikelen in het NRC Handelsblad van die dag. Onder de kop ‘Foute familiezaken op de universiteit’ doet de krant uitgebreid verslag van zes opdrachten die de faculteit 3mE tussen 2005 en 2010 gaf aan de bedrijven VPC en TrackFinder. Dat laatste bedrijf staat op naam van de vrouw van Waas,  Françoise Dorsman. Van VPC is zij mede-eigenaar. De zes opdrachten zouden samen 7,5 ton euro waard zijn. Waas zegt dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt die kon leiden tot een ‘schijn van belangenverstrengeling’, maar dat van onjuist handelen geen sprake is.


Vertrouwelijk

De universiteit was van een deel van de opdrachten op de hoogte. Zo stelde de onderdeelcommissie (odc) in april 2010 nog vragen over twee opdrachten aan adviesbedrijf VPC. Zo deed VPC in 2009 onderzoek naar het aantrekkelijker maken van een masteropleiding, Ook leverde het bedrijf een onderwijsvisie voor de faculteit. De vragen van de odc hierover werden vertrouwelijk besproken.

Waas zou volgens de NRC een standje hebben gekregen van collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg. In de krant zegt de laatste het ‘onvoorzichtig en niet gewenst’ te vinden dat de vrouw van Waas betaalde opdrachten kreeg van de faculteit 3mE. “Waas zei dat de opdrachten niet door hem, maar door een medewerker van zijn faculteit zijn verleend. Hij blijft natuurlijk eindverantwoordelijk, maar we hadden niet de indruk dat hij de boel gemanipuleerd had. We hebben wel meteen het contract verbroken”, aldus Van den Berg in NRC Handelsblad.


Opgelost

In een persbericht dat de universiteit zaterdag nog publiceerde vult hij aan dat VPC ‘in beeld is gekomen op suggestie van anderen. Ook de kwaliteit van het geleverde werk wordt positief beoordeeld’. Toch zegt hij: “Het is mijn opvatting dat zelfs de schijn van verstrengeling van familie- of vriendschapsbanden met de verhouding opdrachtgever / opdrachtnemer vermeden moet worden. Met het duidelijk maken van de gang van zaken en na het stopzetten van de samenwerking met VPC was het probleem ook voor de medezeggenschap opgelost.”


Belangenverstrengeling

De NRC haalde meer opdrachten boven water aan bedrijven van Waas’ vrouw. Zoals de opdracht voor Delft Blauw, de tv-serie die in 2005 is uitgezonden door RTL om het imago van technische studies te verbeteren, aan TrackFinder. Van den Berg schrijft daarover: “Marco Waas heeft dit direct met mijn voorganger besproken om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De conclusie van het cvb toen (2005) was dat Marco Waas niet als opdrachtgever van TrackFinder kon optreden. Het project is vervolgens in handen gegeven van een collega van Marco Waas. Er is in 2005 niet gebleken van een onjuiste gang van zaken bij de opdrachtverlening aan TrackFinder.”


Onverstandig

Waar Van den Berg niet van op de hoogte was, was dat bedrijf in 2006 ook de merkontwikkeling, de marketingstrategie en het businessmodel verzorgde van Waas’ geesteskind Yes!Delft. Hij wist ook niet dat hetzelfde bedrijf een jaar later een enquête hield over carrièreperspectieven onder studenten van onder meer 3mE. Ook een opdracht aan Dorsman van bedrijvenpark Science Port Holland, waarvan Waas namens de TU initiatiefnemer is, was onbekend bij Van den Berg. Die opdrachten dateren van voor zijn komst als collegevoorzitter, verklaart hij in de NRC. “Ook die [opdrachten] vind ik onverstandig, omdat Waas de schijn van belangenverstrengeling moet vermijden.”

Van den Berg blijft achter Waas staan. In het persbericht uit hij zijn ‘grote waardering’ voor Waas’ ‘zeer toegewijde inzet voor de universiteit en de regio’.


Facultaire aangelegenheid

De kwestie-Waas staat morgen de agenda van het voorzittersoverleg van de ondernemingsraad. Dat orgaan was volgens Heersma destijds alleen zijdelings betrokken bij de gesprekken over de verstrekte opdrachten, omdat het volgens haar een facultaire aangelegenheid betrof. “Nu moeten we er met de voorzitters wel even over praten, want we komen tenslotte heel negatief in het nieuws en dat brengt schade toe aan de TU. Het gaat wel om veel geld. Wat moet het personeel hiervan vinden?” Waas had volgens Heersma zo verstandig moeten zijn iedere schijn van belangenverstrengeling te vermijden. “Dat het anders is gegaan, is onverteerbaar.”

Niet alleen goede bandjes stonden afgelopen weekend op Lowlands, ook de TU Delft was van de partij. Festivalgangers konden duurzaam chillen op zitzakken van de hand van TU-alumnus Elmar Stroomer, gemaakt van oude parachutezeilen en schuimafval. De TU leverde ook fitness-apparaten van gerecycled materiaal. Als zo’n apparaat in beweging komt, pompt het water rond, dat via een vernevelaar voor verkoeling zorgt.

Waas reageerde zaterdag 11 juni in een e-mail aan zijn medewerkers op artikelen in het NRC Handelsblad van die dag. Onder de kop ‘Foute familiezaken op de universiteit’ doet de krant uitgebreid verslag van zes opdrachten die de faculteit 3mE tussen 2005 en 2010 gaf aan de bedrijven VPC en TrackFinder. Dat laatste bedrijf staat op naam van de vrouw van Waas, Françoise Dorsman. Van VPC is zij mede-eigenaar. De zes opdrachten zouden samen 7,5 ton euro waard zijn.
Waas zegt dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt die kon leiden tot een ‘schijn van belangenverstrengeling’, maar dat het college van bestuur in 2010 heeft geconcludeerd dat van onjuist handelen geen sprake was.

Vertrouwelijk
Die conclusie betrof overigens alleen twee opdrachten uit 2009. De onderdeelcommissie van 3mE stelde in april 2010 nog vragen over twee opdrachten aan adviesbedrijf VPC. Dat deed in 2009 onderzoek naar het aantrekkelijker maken van een masteropleiding. Ook leverde het bedrijf een onderwijsvisie voor de faculteit. De vragen van de odc hierover werden vertrouwelijk besproken.
Waas zou volgens de NRC een standje hebben gekregen van collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg. In de krant zegt de laatste het ‘onvoorzichtig en niet gewenst’ te vinden dat de vrouw van Waas betaalde opdrachten kreeg van de faculteit 3mE. “Waas zei dat de opdrachten niet door hem, maar door een medewerker van zijn faculteit zijn verleend. Hij blijft natuurlijk eindverantwoordelijk, maar we hadden niet de indruk dat hij de boel gemanipuleerd had. We hebben wel meteen het contract verbroken”, aldus Van den Berg in NRC Handelsblad.

Opgelost
In een persbericht dat de universiteit zaterdag nog publiceerde vult hij aan dat VPC destijds ‘in beeld is gekomen op suggestie van anderen. Ook de kwaliteit van het geleverde werk wordt positief beoordeeld’.
Toch zegt hij: “Het is mijn opvatting dat zelfs de schijn van verstrengeling van familie- of vriendschapsbanden met de verhouding opdrachtgever / opdrachtnemer vermeden moet worden. Met het duidelijk maken van de gang van zaken en na het stopzetten van de samenwerking met VPC was het probleem ook voor de medezeggenschap opgelost.”

Belangenverstrengeling
De NRC haalde meer opdrachten boven water aan bedrijven van Waas’ vrouw. Zoals de opdracht aan TrackFinder voor Delft Blauw, de tv-serie die in 2005 is uitgezonden door RTL om het imago van technische studies te verbeteren.
Van den Berg schrijft daarover: ‘Marco Waas heeft dit direct met mijn voorganger besproken om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De conclusie van het cvb toen (2005) was dat Marco Waas niet als opdrachtgever van TrackFinder kon optreden. Het project is vervolgens in handen gegeven van een collega van Marco Waas. Er is in 2005 niet gebleken van een onjuiste gang van zaken bij de opdrachtverlening aan TrackFinder.’

Onverstandig
Waar Van den Berg niet van op de hoogte was, was dat dat bedrijf in 2006 ook de merkontwikkeling, de marketingstrategie en het businessmodel verzorgde van Waas’ geesteskind Yes!Delft. Hij wist ook niet dat hetzelfde bedrijf een jaar later een enquête hield over carrièreperspectieven onder studenten van onder meer 3mE.
Ook een opdracht aan Dorsman van bedrijvenpark Science Port Holland, waarvan Waas namens de TU initiatiefnemer is, was onbekend bij Van den Berg. Die opdrachten dateren van voor zijn komst als collegevoorzitter, verklaart hij in de NRC. “Ook die [opdrachten] vind ik onverstandig, omdat Waas de schijn van belangenverstrengeling moet vermijden.”
Van den Berg blijft desondanks achter Waas staan. In het persbericht uit hij zijn ‘grote waardering’ voor Waas’ ‘zeer toegewijde inzet voor de universiteit en de regio’.

Facultaire aangelegenheid
De kwestie-Waas staat morgen op de agenda van het voorzittersoverleg van de ondernemingsraad (or). Dat orgaan was volgens or-voorzitter Dineke Heersma destijds alleen zijdelings betrokken bij de gesprekken over de verstrekte opdrachten, omdat het volgens haar een facultaire aangelegenheid betrof. “Nu moeten we er met de voorzitters wel even over praten, want we komen tenslotte heel negatief in het nieuws en dat brengt schade toe aan de TU. Het gaat wel om veel geld. Wat moet het personeel hiervan vinden?”
Waas had volgens Heersma zo verstandig moeten zijn iedere schijn van belangenverstrengeling te vermijden. “Dat het anders is gegaan, is onverteerbaar.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.