Onderwijs

VSNU stopt subsidie studenteninspraak

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) schrapt per 1 januari 2010 de subsidie van de Studenten Advies Commissie (SAC). Daarmee verdwijnt dat inspraakorgaan van studenten tot woede van de SAC-leden.

Volgens een woordvoerder van de VSNU wordt het schrappen van de subsidie van de SAC veroorzaakt door noodzakelijke bezuinigingen bij de vereniging. Bij het zoeken naar bezuinigingen kwam het stoppen van de SAC-subsidie volgens de woordvoerder naar voren als een van de mogelijkheden met relatief kleine gevolgen. “De studenteninbreng is er voornamelijk op de universiteiten zelf. De SAC was een soort koepel voor medezeggenschap daar overheen.”

Dwaling

De leden en oud-leden van de SAC kijken daar heel anders tegenaan en spreken van een ‘dwaling’. Zij stellen dat de VSNU ‘gemakshalve’ heeft besloten ‘de studentenmening definitief buitenspel te zetten’. “Met dit besluit worden alle 225.000 universitaire studenten monddood gemaakt. De mening van de student is te duur, is de redenatie”, aldus de (oud-)SAC-leden in een persverklaring.

Volgens hen leverde de SAC als enige studenteninspraakorgaan input aan de VSNU en zorgde die voor een grote bijdrage aan het programma Studiesucces in 2006, 2007, 2008 en 2009. Zij stellen – als ervaringsdeskundigen – vaak te beschikken over informatie die bestuurders niet hebben.

Inconsequent

De SAC-leden vinden het VSNU-bestuur ook inconsequent. Ze stellen dat bestuursvoorzitter Sijbolt Noorda in een rede voor de UvA zelf aangaf dat bestuurders inspraakorganen juist moeten ondersteunen. Volgens de SAC zei hij letterlijk: “Docenten en studenten moeten zich hier samen voor inzetten en bestuurders moeten dit zoveel mogelijk stimuleren.” De SAC stelt dat de VSNU die stimulering nu zelf niet waarmaakt. Volgens de studenten is het juist in de huidige crisis noodzaak dat de stem van de studenten niet wordt overgeslagen.

If you’d like to comment on anything appearing on the English Page or on a university-related matter, or if you have a question or suggestion for us, send your emails to d.mcmullin@tudelft.nl. We welcome all feedback from our readers. Letters intended for publication should include your name and be no longer than 350 words. This edition of Delta is also available online at www.delta.tudelft.nl, where you can also access the English Page archive.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.