Volgende week acties op universiteiten tegen werkdruk en bezuinigingen. wat gebeurt er in Delft?
"De werkdruk zal verder toenemen en we zullen nog minder tijd hebben voor de persoonlijke begeleiding van studenten.” (Foto: Thomas Zwart)

Protestbeweging WOinActie wil volgende week met openluchtcolleges aandacht vragen voor bezuinigingen op hoger onderwijs. In Delft komt er vooralsnog alleen een posteractie.

De eisen van UvA-hoogleraar Rens Bod, initiatiefnemer van WOinActie waren helder: uiterlijk op Prinsjesdag moesten de 183 miljoen euro aan bezuinigingen op het gehele onderwijs van tafel zijn. Eis nummer twee was een jaarlijkse kapitaalinjectie van 1,15 miljard euro in het wetenschappelijk onderwijs.

Actieweek

Dat gaat niet gebeuren, zo blijkt uit de begroting die minister van Financiën Wopke Hoekstra vanmiddag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Sterker nog, er wordt komend jaar 19,5 miljoen euro extra bezuinigd op het hoger onderwijs.

“Ondanks de mooie financiële situatie waarin Nederland verkeert, wordt er bespaard op het hoger onderwijs”, zegt Bod. “Dat gaan we met zijn allen merken. De werkdruk zal verder toenemen en we zullen nog minder tijd hebben voor de persoonlijke begeleiding van studenten.”

Geen openluchtcolleges in Delft

WOinActie is tot nog toe in gesprek gebleven met het ministerie. “Ze denken mee over budgetneutrale plannen zoals het inkorten van het academisch jaar en het terugdringen van bureaucratische rompslomp”, zegt Bod. “Maar nu er zelfs extra bezuinigingen bijkomen, denk ik niet dat verder praten nog zin heeft.”

Studenten en docenten maken zich op voor een landelijke actieweek, die volgende week van start gaat. Aan minstens tien universiteiten zullen docenten en hoogleraren openluchtcolleges geven om aandacht te vragen voor de overvolle collegezalen en de almaar stijgende werkdruk. 

In Delft zullen er komende week geen openluchtcolleges zijn, vertelt Hendrik Ploeger, die WOinActie-contactpersoon is in Delft. Er is simpelweg geen tijd geweest om dit te organiseren, blijkt uit zijn verhaal. “Het primaire proces moet ook doorgaan.” FNV Delft houdt het bij een posteractie om werkdruk en bezuinigingen onder de aandacht te brengen. FNV-leden krijgen de poster dezer dagen toegestuurd. Hoe meer er hangen, hoe hoger de actiebereidheid, redeneert de vakbond. 

WOinActieDelft2.jpg

Deze poster zal als het goed is binnenkort verschijnen op de Delftse campus.

Acties tijdens tentamens

Tijdens de actieweek vinden elders ook debatten plaats en zullen studenten colleges geven. Bepaald ontregelend zijn de acties dus niet, maar daar kan zomaar verandering in komen, zegt Bod. “Nu er extra bezuinigingen aankomen, zullen we met hardere acties moeten komen. We laten ons daarin inspireren door POinActie, de protestbeweging van de basisschoolleraren, die met demonstraties en stakingen een heleboel heeft bereikt.”

Stakingen zijn voor WOinActie niet aan de orde, zegt Bod, maar mensen zullen wel meer gaan merken van de acties. “Het aangewezen moment hiervoor zouden de tentamenweken in oktober kunnen zijn”, zegt Bod. Hoe de acties eruit zullen zien, wil hij nog niet zeggen.

HOP (Steffi Weber)/Delta (Saskia Bonger)