Overslaan en naar de inhoud gaan
TU Delft Delta voedselpolitie Cafe X
Café X. (Foto's: Marjolein van der Veldt)

Wekelijks test een Delta-redacteur het eten op de campus. Van de Aula tot X en alles daartussenin. Met een hongerige doch kritische blik recenseren we maaltijden

Read in English

Door Marjolein van der Veldt & Connie van Uffelen

Restaurant: Café X
Dag: Woensdag 19 december 2018
Tijdstip: 12:38
Maaltijd: Chic steak sandwich & Arabian beetroot wrap.
Bijgerechten: frites en banana pancakes

Zo vlak voor de Kerst hebben we trek in een iets uitgebreider maal in een wat gezelliger omgeving dan een doorsnee TU-kantine. We kiezen voor café X en nemen plaats naast de kerstboom. Helaas oogt hij met alleen wat lichtjes een beetje kaal. Naast de sandwich nemen we wat frites en na de wrap eten we de pancakes.

Temperatuur
Arabian beetroot wrap: 6
Bij een wrap is de temperatuur wat lastig meten. De thermometer blijft steken op 35 graden. Dat snappen we bij een wrap gevuld met hummus, spinazieblaadjes en balletjes falafel. Die laatste zijn uiteindelijk iets warmer dan gedacht. Het kan er mee door.
Pancakes: 5-
De banana pancakes halen de 30 graden niet. Oké, ze zijn plat en koelen natuurlijk snel af op een niet verwarmd bordje, maar hier hadden we wel wat meer van verwacht. Op pancakes horen klontjes boter te kunnen smelten.  Jammer.
Chic Steak: -
We prikken de thermometer in een reepje biefstuk en merken al snel dat het hier een koud gerecht betreft. Opbergen dat ding en je tanden erin.
Fresh fries: 10
Onder luid applaus tikken we een persoonlijk record aan. Loeiheet en net uit het vet meten deze gouden staven maar liefst 70 graden!

Eten07cafeXWrap.jpg

Tsjakka, een mes door je Arabian beetroot wrap.

Structuur
Arabian beetroot wrap: 7-
De wrap zelf is zoals een wrap moet zijn: dun, maar stevig genoeg om een vulling in te stoppen. Je kunt hem goed met de hand eten zonder geknoei. De vulling bestaat uit ietsje krokante falafelballetjes in vrij natte ras el hanout hummus en rauwe blaadjes spinazie. Bij de eerste happen hebben we alleen de wrap en een blaadje spinazie met hummus te pakken, maar we begrijpen dat we niet bij elke hap een balletje falafel te pakken krijgen. Op de rauwkost naast de wrap zit overigens een te grote en misplaatste klodder saus.
Pancakes: 4+
De havermout banana pancakes zijn erg droog en niet luchtig. Een van de 2 is donker, zeg maar gerust: zwart en aangebrand. Zelfs de onderkant. Zo op het eerste gezicht is er geen banaan te zien, maar we proeven hem wel. En o, er zitten inderdaad ook bosbessen in. Op de pancakes zit honing met een onaangekondigde klodder zure Griekse yoghurt. Gelukkig zijn we van de stroop: dat smeert nog enigszins onze keel.
Chic Steak 6
Het eerste dat de tanden raakt is een reepje biefstuk. Voor de carnivoor een moment van puur geluk, al oogt het vlees een beetje verlept. De rauwkost knispert lekker tussen de kiezen, maar het brood is wat ons betreft een aanfluiting. Waar we graag de stevige bite hadden doorgezet in een hard pistoletje, moeten we het doen met een soft sneetje maisbrood.
Fresh fries: 5
De beloofde friet met schil bleek vervangen door gewoon patat uit zak. Geeft niet, we hadden toch een SAS-dag. Ondanks de mooie goudgele kleur, was de patat niet knapperig en vooral (niet lachen) erg melig.  

EtencafeXchicSteak.jpg

Als duurste sandwich (6 euro) verwacht je toch iets meer dan 5 reepjes biefstuk in je chic steak. 

Smaak
Arabian beetroot wrap: 8-
De handzame wrap met vulling kunnen we erg waarderen. De ras el hanout hummus is mooi op smaak: niet te sterk, niet te flauw maar precies waar we trek in hadden. De blaadjes spinazie: tja, daar hadden er wel wat meer bij gekund. Fijn dat er wat rauwkost naast de wrap ligt, alleen jammer van die vette klodder saus op 1 plek.
Pancakes 6-
Oké, een aangebrande pancake kan echt niet. Die had terug gemoeten. En toch... de andere smaakt best goed. Je proeft de banaan en af en toe het zuurtje van de bosbes. Zoetekauwen als we zijn, sprenkelden we natuurlijk royaal stroop over onze pancakes en dat maakte veel goed. Jammer van die zure Griekse yoghurt met honing en het muntblaadje. Die schoven we grotendeels opzij. Net als het zwarte misbaksel.
Chic Steak: 7
Het vlees smaakt alsof het net van de grill af komt. Vinden we lekker. Ook de saus scoort een dikke voldoende, al proeven we de beloofde basilicum er niet in terug.
Fresh fries: 5
Tsja, het is patat… gewoon van die simpele uit de diepvries. Wel jammer dat de melige binnenkant onze smaak negatief beïnvloedt.

Eten10frietcafex.jpg

Fresh fries én onbeperkt gratis saus.

Hoeveelheid/verhouding
Arabian beetroot wrap: 7
Het was een aardig bord vol: de wrap en de rauwkost. Toch waren we blij met de ‘bijgerechten’. Zeker als je veel trek hebt. Er had misschien iets meer falafel in de wrap gemogen en zeker wat meer spinazie.
Pancakes: 5
Voor een ontbijtje of lunch: prima. Je weet wat je kunt verwachten als je pancakes bestelt: vaak 3 gestapelde kleintjes of 2 wat grotere. Dit waren er 2, waarvan we er helaas eentje terzijde moesten schuiven. Dat kost strafpunten. Omdat ze van havermout zijn, vullen ze voldoende.
Chic Steak: 5
We hebben op onze vingers geteld en kwamen niet verder dan één hand: slechts 5 biefstukreepjes voor 2 sneetjes brood. Dat vinden wij te weinig. Dit gerecht vult geen hongerige student.  
Fresh fries: 8
Als dit je enige maaltijd is: meer dan genoeg. Als side dish perfect om te delen. En.. je hebt recht op onbeperkt GRATIS saus!

Prijs/kwaliteit
Arabian beetroot wrap: 6-
Je bord ligt aardig vol, maar als je echt flinke trek hebt, red je het niet met alleen deze wrap. Dan is 4,75 euro best aan de prijs.
Pancakes: 4
Als je 2 onaangebrande exemplaren krijgt, heb je na afloop een aardig maaltje achter je kiezen. Havermout vult goed en je hebt meteen wat fruit binnen. Wij vinden 4,25 voor onze versie te duur.
Chic Steak: 5
Als duurste sandwich (6 euro) verwacht je toch iets meer dan 5 reepjes biefstuk en een hoopje rauwkost op 2 sneetjes brood. Blijkbaar gaat bij het woordje ‘chic’ de prijs met een euro omhoog.
Fresh fries: 8
Voor 2,20 krijg je een portie die groter is dan een bakje bij de snackbar én onbeperkt gratis saus. Winning!   

Eten03aangebrandeopancakecafeX.jpg

De aangebrande banana pancakes.

Presentatie
Arabian beetroot wrap: 8
Het oogt wat agressief: zo’n mes dwars door een paarsroze (Paars? Roze? Wie het weet mag het zeggen) wrap. Tsjakka! Wij vinden dat leuk. Net als de krantenpapiertjes eronder. Wisten ze dat de voedselpolitie van Delta langs zou komen?
Pancakes: 4
Beetje sneu. 2 Platte, kale pancakes met een klodder Griekse yoghurt in het midden. Gelukkig verhulde die niet helemaal dat een van de pancakes te donker was. Volgende keer een beetje banaan en een enkele bosbes ernaast?
Chic Steak: 6
Als journalisten vinden we het fan-tas-tisch dat het broodje op een bedje van ‘krant’ wordt gepresenteerd. Lang duurt deze positieve verbazing niet, want zodra het eerste stukje brood wordt afgesneden eindigen we met een prop papier op ons mes.  
Fresh fries: 8
Mooi bakje, leuk krantenpapiertje… maar waar laten we onze saus? Tip: geef een bordje mee of een recyclebaar kuipje waar de saus in kan.

Ervaring
Alle gerechten: 7
Café X is zeker gezelliger dan de kantine bij de Aula, maar waarom staan de tafels in zulke lange rijen? Oké, we begrijpen de opstelling in de X-vorm in dit café, maar soms wil je gewoon even gezellig apart eten. Enne... moeten we nu zelf afruimen of niet? Een beetje meer duidelijkheid kan geen kwaad. Zo ook toen we hulpeloos bij de verkeerde counter stonden en iedereen wegliep. En leuk zo’n beeper die afgaat als je eten klaar is, maar een beetje uitleg was voor deze 2 n00bs geen overbodige luxe geweest.

Eindoordeel
Arabian beetroot wrap: 7-
Pancakes: 5+
Chic Steak: 6
Fresh fries: 7+

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe