Campus

Vliegende start voor Momo Medical

Dat je afstudeert bij Elektrotechiek, Wiskunde en Informatica, en een jaar later met je eigen product patiënten behoedt voor doorligwonden. Zo snel ging het, bij oud-TU’ers Ide Swager en Menno Gravemaker en hun start-up Momo Medical.

Menno Gravemaker (links) en Ide Swager van Momo Medical. (Foto: Sam Rentmeester)

Ze zijn er zelf ook een beetje beduusd van. Ide Swager en Menno Gravemaker werken iets meer dan een jaar fulltime in hun bedrijf Momo Medical, en nu al draait hun eerste pilot in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Hun product: een slimme bedsensor, die aangeeft wanneer de verpleging patiënten moet verleggen in bed, om doorligwonden te voorkomen.


Die wonden zijn namelijk nogal problematisch, bij mensen die langdurig op bed liggen. “Ze zijn pijnlijk, moeilijk te behandelen en genezen langzaam”, zegt Swager. “Bovendien: ze kosten zorginstellingen in de EU meer dan vijftien miljard euro per jaar.” Meer dan waar dan ook geldt hier dus: beter voorkomen dan genezen.


De sensor geeft verpleegkundigen continu inzicht in de lighouding en bewegingen van de patiënt. Swager: “Afhankelijk van het ziektebeeld en de toestand van de patient, geeft onze sensor een seintje via de pieper van de verpleging, of en wanneer ze iemand moeten draaien.” Het hele apparaat bestaat uit niets meer dan een dunne sensor onder de matras, en een bedieningsunit op het hoofdeinde van het bed.


‘Als de verpleging de vinding niks vindt, heb je er niks aan‘


“Het is goed dat we ons product meteen in de praktijk kunnen testen”, zegt Swager. “Techniek is leuk, maar als de verpleging de vinding niks vindt, heb je er niks aan.” Bizar is het wel: “Iets meer dan een jaar geleden studeerden we af en kort daarna voegden we ons bij YesDelft. We hadden nog niet eens een bv en geen financiering.” Nu hebben ze een team van achttien man. “Een mix van stagiairs en studenten die het met hun expertise – op gebieden van business development en marketing tot klinische implementatie – als bijbaantje of stage doen”, aldus de elektrotechnicus. “Al onze medewerkers verdienen er sinds deze zomer een minimumloon aan, onze stagiairs bieden we een leuke werkomgeving, gratis lunch, en de kans zich te ontwikkelen.”


Ze hebben in het afgelopen jaar een flinke stapel subsidies (NWO, Gemeente Delft, Rabobank innovatiefonds) weten binnen te slepen, plus een financiering van zorgverzekeraar DSW en het ziekenhuis om de pilot te realiseren. “De eerste periode hebben we gedraaid op een beetje eigen geld, al onze tijd en 2500 euro van de start-up-voucher van EWI, waar we aanvankelijk ook kantoorruimte bij kregen.”


In de toekomst wil Momo Medical zich ook gaan richten op onder andere valdetectie, en sensoren in rolstoelen en operatietafels. “Het vermoeden groeit dat veel doorligwonden namelijk al ontstaan tijdens lange operaties.”


Momo Medical


  • Opgericht: Juni 2016
  • Oprichters: Ide Swager (26) en Menno Gravemaker (26)
  • Studie: Elektrotechiek (2016)
  • Werknemers: 18
  • Omzet: Nog geen
  • Doelgroep: Zorgverleners
  • Over 5 jaar: willen de oud-TU’ers hun sensor zo doorontwikkeld hebben, dat ze iedere patiënt persoonlijke doorligpreventie kunnen bieden, op Europees niveau.
  • Website: momomedical.com


Jorinde Benner

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.