Onderwijs

Vijfduizend euro voor stoeien met qubits

Met zijn onderzoek naar quantumbits in diamant wint natuurkundige ir. Bas Hensen een van de Jong Talent Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde. Aanstaande vrijdag ontvangt hij de prijs; een cheque van vijfduizend euro.


Bas Hensen deed onder begeleiding van prof.dr.ir. Ronald Hanson onderzoek bij de quantum transportgroep (faculteit TNW) naar de werking van quantumbits in diamant. Als qubits dienden elektronen die gevangen zitten in een onregelmatigheid in de kristalstructuur van het diamant.


Deze qubits zijn veelbelovende bouwstenen van een toekomstige quantumcomputer omdat de draairichting van hun magnetische spin tegelijk linksom als rechtsom kan zijn. Oftewel; de qubit kan tegelijkertijd 0 en 1 zijn en daardoor kan hij in theorie veel meer rekenkracht bieden dan de huidige bits.


Maar dan moeten die qubits wel met elkaar kunnen communiceren. Hensen leverde een bijdrage aan deze communicatie door mee te werken aan een techniek waarbij de qubits middels lichtstralen verstrengeld worden.


De prijs wordt uitgereikt bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. De jurering was ook in handen van deze organisatie. In totaal worden op 30 november in Haarlem drie Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde van 5000 euro uitgereikt.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.