Overslaan en naar de inhoud gaan
TU Delft Delta TU TV Metselen

In het Friese Grou kwamen afgelopen vrijdag de twaalf beste jonge metselaars van Nederland bij elkaar om te strijden voor de titel van Beste Metseltalent op het NK Metselen. Twee bouwkundestudenten maakten het ontwerp.

Terwijl de drumband een optreden verzorgt en de ijscoman gratis ijsjes weggeeft, leggen de jonge metselaars de laatste hand aan hun muren. In duo’s bouwden zij in drie dagen tijd een toegangspoort bij het Wilhelminapark in Grou. “Het was een moeilijk ontwerp”, vertelt Harm Dekker. In het ontwerp zit onder andere een W van Wilhelmina, die met andere stenen moet worden gelegd.

Bekijk de video om te zien wie er heeft gewonnen.

“Studenten worden hier voor het eerst geconfronteerd met de werkelijkheid van weerbarstig materiaal”, vertelt Koen Mulder, docent Bouwkunde. Ook voor het ontwerp van de toegangspoort was een wedstrijd, waar zo’n tien studenten aan meededen. Uiteindelijk is het ontwerp van Just de Bruin en Max van Steen gemetseld. “Het kost even voordat je er verliefd op wordt, maar uiteindelijk is het de kinderlijke fascinatie voor met Lego spelen”, aldus Mulder.

Metselen is een uitstervend beroep; niet veel jongeren kiezen ervoor om metselaar te worden. Mulder vindt dat jammer. “Met je handen werken is in onze maatschappij niet meer zo populair. Er wordt gedaan alsof je dan dom bent. Dat vind ik een ernstige ontwikkeling. Het heeft ertoe geleid dat het aantal professionele metselaars in Nederland ontzettend is afgenomen. Degenen die er nog zijn, zijn oud.”

Maar wordt het beroep binnenkort niet overgenomen door een robot? “Een robot is heel goed in het leggen van patronen”, vertelt Mulder. “Met Grasshopper en Python kun je de meest ingewikkelde structuren programmeren. Maar die structuur heeft een rand en die ontmoet de geometrie van je gebouw. Hoe los je dat op? Dat is het mooie aan metselen: daar is het half systematiek, maar ook half ontwerppsychologie. Als je het handwerk ziet, kun je het ook beter programmeren.”

Zelfs als alles door robots wordt overgenomen, ziet Jo Bogers, jurylid van het NK, het nut van de metselaar. “De machines die kunnen metselen, moeten ook aangestuurd worden. Dan is het goed om te weten hoe je het met de hand doet.”  

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe