Er is een wildgroei aan universitaire opleidingen, waar de samenleving niet echt behoefte aan heeft. Die liggen in de sfeer van de sociologie en de psychologie.

Via wat pretvakken in het VWO en de mogelijkheden om via één jaar HBO door te stromen naar de universiteit, worden er grote aantallen zogenaamde intellectuelen gefokt. Lieden die op kosten van de samenleving ook nog jaren lang aan promoties werken op gebied van problemen met een hoog koffiepraat en damesbladgehalte.

Om deze lieden aan het werk te houden, wordt de samenleving ook nog geplaagd met een zondvloed aan enquêtes en onderzoeken. Nu politiek en overheid deze toestanden in het onderwijsbestel hebben veroorzaakt, siert het de heren Professoren Stapel en Smeesters, dat zij alle lieve promoverende meisjes aan leuke prettig bruikbare gegevens helpen. Het is wat kippendrift als de Koninklijke Maatschappij van Wetenschappen hier over het aantasten van de wetenschap jammert.

Het is met elkaar veel ernstiger, dat door deze onnut bestede gelden en vooral ook aandacht, de exacte opleidingen, waaraan te korten zijn, in de verdrukking komen. In deze financieel precaire tijden, is het van het grootster belang om het bedrijfsleven te voorzien van goede technisch geschoolde vaklieden op alle niveaus. Beperk de universitaire opleidingen tot een begrensde groep die werkelijk nut heeft voor de samenleving!

Ir. K. van der Torren  was werkzaam bij het Adviesbureau Witteveen en Bos te Deventer en bij het toenmalige Hogere Technische Onderwijs in Dordrecht.

Omstreden Pieter Duisenberg wil kritiek wegnemen

Ik heb nu een andere rol, zegt voormalig VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg tegen zijn critici. Voor het eerst reageert hij in dit interview op de commotie rond zijn benoeming als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Advies voor studenten

Columnist Kim-Lan Jong Baw heeft advies: "Doe alleen wat je moet en wilt doen. And make it count." Lees nu haar hele column.

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.