Overslaan en naar de inhoud gaan

Tien tot vijftien procent van de technische studies moet bestaan uit economie-vakken. Daarvoor is twee miljoen gulden nodig. De economie-hoogleraren Melody en Kleinknecht van de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) kwamen vorige maand met concrete plannen voor vernieuwing van het economie-onderwijs in Delft.

Eerder dit jaar kondigden ze aan dat de TU hierin stevig moet investeren.‘Als de TU-Delft het MIT van Europa wil worden, moet het een economisch programma opzetten dat net zo goed is als de vele excellente technische programma's', beweren Melody en Kleinknecht. Naast 'normale' groei van de leerstoelen moet TBM in de komende jaren zeventien extra arbeidsplaatsen krijgen om te kunnen voorzien in TU-breed economie-onderwijs. Alle studenten moeten verplicht kennismaken met de basisprincipes van de economie, waarna gekozen kan worden uit vier specialismen. 'De meeste, zoniet alle' faculteiten zouden hier positief tegenover staan.De groei kost volgens hen in de komende vijf jaar twee miljoen gulden, wat gezien de zeventien extra arbeidsplaatsen weinig lijkt. WTM kan hierin overigens niet bijdragen wegens 'aanzienlijke tekorten'. Volgens de bedenkers kan het programma volgend jaar al van start.Het plan ligt al bij het college van bestuur, maar de onderwijscommissie van WTM is niet geraadpleegd. Voorzitter Elling is 'niet echt gelukkig' met het plan. Hij spreekt van 'het isoleren van één onderdeel'. ,,Er ontbreekt een totaalvisie, waarin ook ethiek en duurzaamheid een plaats behoren te hebben.'' Elling benadrukt dat ontwikkeling van het economie-onderwijs wel dringend gewenst is, maar dat de ambitie om direct het 'MIT van Europa' te worden 'een paar stappen te ver is’.

De economie-hoogleraren Melody en Kleinknecht van de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) kwamen vorige maand met concrete plannen voor vernieuwing van het economie-onderwijs in Delft. Eerder dit jaar kondigden ze aan dat de TU hierin stevig moet investeren.‘Als de TU-Delft het MIT van Europa wil worden, moet het een economisch programma opzetten dat net zo goed is als de vele excellente technische programma's', beweren Melody en Kleinknecht. Naast 'normale' groei van de leerstoelen moet TBM in de komende jaren zeventien extra arbeidsplaatsen krijgen om te kunnen voorzien in TU-breed economie-onderwijs. Alle studenten moeten verplicht kennismaken met de basisprincipes van de economie, waarna gekozen kan worden uit vier specialismen. 'De meeste, zoniet alle' faculteiten zouden hier positief tegenover staan.De groei kost volgens hen in de komende vijf jaar twee miljoen gulden, wat gezien de zeventien extra arbeidsplaatsen weinig lijkt. WTM kan hierin overigens niet bijdragen wegens 'aanzienlijke tekorten'. Volgens de bedenkers kan het programma volgend jaar al van start.Het plan ligt al bij het college van bestuur, maar de onderwijscommissie van WTM is niet geraadpleegd. Voorzitter Elling is 'niet echt gelukkig' met het plan. Hij spreekt van 'het isoleren van één onderdeel'. ,,Er ontbreekt een totaalvisie, waarin ook ethiek en duurzaamheid een plaats behoren te hebben.'' Elling benadrukt dat ontwikkeling van het economie-onderwijs wel dringend gewenst is, maar dat de ambitie om direct het 'MIT van Europa' te worden 'een paar stappen te ver is’.

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe