Ongecategoriseerd

Verkiezingen voor de provincie: wat wil het CDA?

Op 20 maart mogen we stemmen op de mensen die ons vertegenwoordigen binnen de provincie. Delta sprak vijf TU’ers die op de kieslijst staan. Deel 2: student Giel Wind (CDA).

Bouwkundestudent Giel Wind: ‘‘Dit zijn verkiezingen waar mensen liever voor thuis blijven.’’ (Foto: Sam Rentmeester)

Wat doen de Provinciale Staten eigenlijk en waarom zou ik daarvoor moeten stemmen? De Provinciale Staten hebben invloed op je directe leefomgeving. Denk hierbij aan infrastructuur, gebiedsinrichting, en energie. Op de kieslijst staan ook medewerkers en studenten van de TU Delft. Vijf daarvan stellen we aan je voor. 


  • Naam: Giel Wind
  • Partij: CDA, plek 9
  • Connectie TU Delft: Student bouwkunde


Waarom sta jij op de lijst?

‘‘Ik ben lid geworden van het CDA om een stukje verantwoordelijkheid te nemen in de samenleving. Ik vind het belangrijk dat iedereen bij de TU Delft kan meedenken over hoe wij techniek in de samenleving kunnen toepassen. Veel mensen vinden de provincie een saai werkveld. Ik vind het juist interessant om als bouwkundige te denken: waar gaan we 200 duizend extra woningen plaatsen? Daarbij moet je met veel dingen rekening houden, zoals met groen in de stad en ruimte voor bedrijventerreinen. Ook sta ik op de lijst omdat ik vind dat er te weinig jongeren actief zijn in de politiek. Ik vind dat goede politiek ontstaat door een diverse groep volksvertegenwoordigers, dus mannen en vrouwen van alle leeftijden.’’


Wat voor invloed hebben de Provinciale Staten op de medewerkers en studenten van de TU Delft?

‘‘Dit zijn verkiezingen waar mensen liever voor thuis blijven. Maar stemmen is juist heel belangrijk omdat de Provinciale Staten bepalen wat de provincie gaat doen met de energietransitie. Het grootste beleidsterrein van de Provinciale Staten is infrastructuur.  Zo gaat het spoor van Rotterdam naar Den Haag binnenkort over van twee naar vier sporen. Daarnaast heeft de provincie invloed op de woningbouw. Als wij straks afgestudeerd zijn willen we ook ergens in de Randstad kunnen wonen, wat nu enorm lastig is. Ten slotte is het plaatsen van windmolens een voorbeeld, hoeveel komen er en waar komen die te staan?’’


Het CDA is bezig met ‘slimme’ infrastructuur, wat bedoelen jullie daarmee?

‘‘Wij willen bijvoorbeeld geluidsschermen langs de snelweg combineren met zonnepanelen. Ook de warmterotonde is een uitstekend plan, waarbij huizen gedeeltelijk kunnen opgewarmd worden met restenergie van de industrie. Verder moeten we blijven investeren in onderzoek, zoals hier op de TU bij The Green Village. Dit geldt ook voor duurzame energie. De kolencentrales moeten weg, maar dat hoeft niet direct morgen al. Het is in de praktijk namelijk enorm lastig om goede duurzame alternatieven te vinden.”


Wat mag er van jou veranderen in de provincie?

‘‘Het proces van het aanleggen van windmolens. Veel politieke partijen roepen heel hard dat we meer windmolens moeten bouwen. Deze moeten bijvoorbeeld in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee komen, maar daar zit de plaatselijke bevolking helemaal niet altijd op te wachten. De  politiek moet meer in gesprek gaan met deze mensen. Hoe kunnen de bewoners vertrouwen krijgen in deze plannen? Wanneer het overgrote gedeelte van de omwonenden van windmolens straks gaat stemmen op partijen die niets met de energietransitie te maken willen hebben, heeft de huidige politiek blijkbaar iets verkeerd gedaan.’’


Dit artikel is geschreven door Rebecca Rehorst (24), LDE-trainee bij HR Development & Mobility. LDE is het samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmusuniversiteit Rotterdam. 


Lees de andere interviews met Leo Oorschot (PvdA), Frank Mols (D66), Marcel Ludema (VVD) en Anneke Kraamer (GroenLinks).

Vragen over de waterschapsverkiezingen? Delftse experts maken je wegwijs.


Rebecca Rehorst / Freelance medewerker

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.