verkiezings-opblaasboog ondernemingsraad
(Foto: Marjolein van der Veldt)

Twijfel je nog of je je stem uit zal brengen voor de or-verkiezingen? Weet je niet op wie je moet stemmen? Delta biedt hulp.

Read in English

De online stembus voor ondernemingsraadverkiezingen is geopend. Op 3 en 4 oktober kunnen medewerkers van de TU Delft hun stem uitbrengen op één van de 36 kandidaten binnen vier partijen: FNV, Academisch Belang, Democratisch Beleid en Young Researchers’ Impact.

De vraag is dan natuurlijk: op wie moet je stemmen, welke fractie moet je kiezen? Om daar wat meer licht op te werpen, publiceerde Delta de afgelopen dagen interviews met de vier lijsttrekkers. Hieronder staan ze nog eens kort op een rij.

Portret van Rebekka van der Grift
Rebekka van der Grift. (Foto: Bas Koppe)

Naam: Rebekka van der Grift

Fractie: Young Researchers’ Impact

Motto: “Als jonge onderzoekers zich gehoord voelen, is de kans groter dat ze door willen in de academische wereld.”

Over de or: “Al onze kandidaten hebben bewust voor de or gekozen en willen zorgen voor verandering. Het gaat ons om het recht om de eigen academische toekomst vorm te geven. Natuurlijk weten we nog niet precies hoe het straks zal gaan binnen de or. Maar de andere partijen willen ons daar heel graag bij helpen. Ze vinden het vooral heel leuk dat er wat vers bloed in de gelederen komt.”

portret van Ronald Kuil
Ronald Kuil. (Foto: Bas Koppe)

Naam: Ronald Kuil

Fractie: FNV

Motto: “We vinden het belangrijk dat iedereen op de TU een goede en sociaal veilige werkplek heeft en dat mensen met plezier naar hun werk gaan.”

Over de or: “In de or komen onderwerpen langs die voor iedereen van belang zijn. Mensen beseffen niet wat de or voor hen kan betekenen. Het gaat dan niet om individuele zaken, maar als een groep medewerkers ontevreden is, kunnen we dat wel aankaarten. De ondernemingsraad vertegenwoordigt de stem van het personeel. Daarom is het heel belangrijk om je stem uit te brengen.”

Portret van Winke Kloosterman
Winke Kloosterman. (Foto: Jos Wassink)

Naam: Winke Kloosterman

Fractie: Academisch Belang

Motto: “Academische waarden. Dan gaat het om eerlijkheid, verantwoordelijkheid, onafhankelijkheid, transparantie en zorgvuldigheid.”

Over de or: “Wij zijn er voor iedereen. Het opkomstpercentage in Delft (30 procent, red.) is landelijk gezien niet zo slecht. En de mensen die stemmen, stemmen echt ergens voor. Ook mensen die niet stemmen weten de or te vinden wanneer er bij hun afdeling iets niet goed gaat. In de ondernemingsraad hoor je veel ervaringen van de werkvloer en die kun je weer gebruiken om dingen aan te kaarten.”

Portret van Maaike Swarte
Maaike Swarte. (Foto: Bas Koppe)

Naam: Maaike Swarte

Fractie: Democratisch Beleid

Motto: “Als or-lid heb je invloed op zaken die spelen op de hele universiteit. Je blik wordt daardoor veel wijder.”

Over de or: “Wanneer je structureel hetzelfde signaal afgeeft, kun je zeker veel bereiken als or. Zo hebben we het tenure track-beleid aangescherpt tot het academic career track-beleid. Bij de tenure track was er meer competitie en moest je de beste zijn van je afdeling. Nu wordt er meer naar de persoon gekeken en krijgen ze eerder een vaste aanstelling.”

  • Medewerkers van de TU Delft kunnen hun stem uitbrengen tussen 3 oktober 8:00 uur en 4 oktober 17:00 uur. Daarvoor kunnen ze inloggen op de verkiezingswebsite, waar nog veel meer informatie is te vinden over de fracties en alle 36 kandidaten.