Studentendansvereniging D.S.D.A. Dynamic zag het levenslicht na het uitbreken van de coronacrisis. En dat heeft na- én voordelen: “We zijn geen geld kwijt aan zaalhuur.”
Ook de bestuursfoto van Dynamic is coronaproof. (Foto: Dynamic)

Studentendansvereniging D.S.D.A. Dynamic zag het levenslicht na het uitbreken van de coronacrisis. En dat heeft na- én voordelen: “We zijn geen geld kwijt aan zaalhuur.”

Vlak nadat de eerste coronabesmettingen Nederland binnen slopen, besloten vijf TU-studenten de studentendansvereniging D.S.D.A. Dynamic op te richten. Sinds drie maanden kunnen leden en geïnteresseerden bij Dynamic eenmalige dansworkshops en langere cursussen volgen. Voorlopig is dat – vanwege de coronamaatregelen – allemaal digitaal. Bestuursleden Maxime Hoekstra (net klaar met haar bachelor technische wiskunde) en Pak Long Cheung (masterstudent integrated product design) vertellen via Zoom hoe het is om een vereniging op te richten tijdens een pandemie.

Dansen kan bij X of bij de andere (studenten)dansverenigingen die Delft telt. Wat voegen jullie toe?
Pak Long: “We zijn met vijf bestuursleden en allemaal misten we iets in Delft. Een vereniging waarbij het sociale gedeelte net zo belangrijk is als het dansen. We willen leden echt met elkaar verbinden door middel van dans. Denk bij ons dus niet alleen aan dansworkshops, maar ook aan nakletsen na de les, borrelen en – als de coronacrisis voorbij is –activiteiten zoals gamenights of het bezoeken van een dansvoorstelling.”
Maxime: “Daarnaast zijn andere verenigingen vaak gericht op partnerdans. Bij ons kun je juist genres doen die je niet of nauwelijks bij X of andere verenigingen in Delft vindt, zoals jazz, hip-hop, modern en ballet.”

Jullie zijn tijdens de coronacrisis begonnen. Een ongelukkigere timing kan bijna niet.
Maxime: “Klopt, corona is een flinke hobbel op de weg. Toen het plan voor Dynamic echt vaart kreeg, was corona er al. Niemand in Nederland zag toen aankomen hoe groot de impact zou zijn, laat staan wij als bestuur. We hebben één coronaproof fysieke workshop gehad, maar daarna moest alles digitaal.”
Pak Long: “Dat digitale aspect maakt het lastiger om die band te kweken tussen nieuwe leden. Een online les is afstandelijker. Je blijft bijvoorbeeld niet hangen om nog even te kletsen na een les via Zoom.”
Maxime: “Toch vinden we het vooral een leuke uitdaging. Je moet ontzettend flexibel zijn. Zo hadden we van tevoren een begroting opgesteld. Die kan nu wel het raam uit. Zoals ik het zie, zitten we vanwege de coronamaatregelen in een dal en kan het in de toekomst alleen maar beter gaan. Overigens heeft het ook voordelen om een vereniging te beginnen tijdens een pandemie.”

Oja, welke voordelen dan?
Maxime: “Om bij de begroting te blijven: we organiseren nu al onze workshops digitaal, waardoor we geen geld kwijt zijn aan zaalhuur. Daarnaast is zo’n digitale workshop laagdrempelig. Studenten kunnen gewoon meedoen vanuit hun kamer. Je merkt dat veel studenten wanhopig op zoek zijn naar dingen om vanuit hun eigen kamer te doen. We zien steeds nieuwe gezichten voorbij komen in Zoom.”  

Jullie geven zelf ook een aantal workshops, zoals een high-heels class en hiphoplessen. Hoe zijn jullíe met dansen begonnen?
Maxime: “Ik ben op mijn vierde begonnen met klassiek ballet en daar jarenlang echt fanatiek mee bezig geweest. Ik vind het nog steeds ontzettend mooi om naar te kijken en ga graag naar voorstellingen, maar ben de afgelopen jaren ook gaan experimenteren met andere stijlen zoals modern ballet en daarna salsa en hiphop. Voor mij is dansen een sport, een kunstvorm en een gevoelsuiting tegelijk.”
Pak Long: “Ik ben rond mijn dertiende of veertiende begonnen met hiphop, maar ik weet eigenlijk niet meer hoe dat is gebeurd. Ik had in ieder geval al gauw de smaak te pakken. Ik werd lid van demoteams en terwijl mijn liefde voor dansen groeide, breidde ook mijn netwerk in de danswereld zich uit. Voordat ik aan de TU ging studeren, heb ik een dansopleiding gedaan om ook andere dansstijlen te leren.”

Hoeveel leden hebben jullie nu en waar hopen jullie over vijf jaar als vereniging te staan?
Pak Long: “We hebben van tevoren goed onderzoek gedaan naar hoe andere verenigingen zijn begonnen en op basis daarvan een aantal hoofddoelen opgesteld. Doelen op de korte, maar ook op de lange termijn. Begin december hadden we 41 leden en gezien de coronamaatregelen vind ik dat heel netjes. Dit jaar hebben we niet meegedaan met de informatiemarkt van de OWee. Dat willen we volgend jaar wel doen. Daarnaast willen we partnerships opzetten met bijvoorbeeld X. Over vijf jaar hopen we dat iedereen onze naam kent.”
Maxime: “En ik hoop dat we over vijf jaar zijn gewisseld als bestuur. Althans, dat zou wel fijn zijn.”

Wat zijn jullie do’s en dont’s voor mensen die ook een vereniging willen oprichten?
Maxime: “Een echte don’t? Je moet in ieder geval niet alleen een website aanmaken en vervolgens verwachten dat mensen die vanzelf gaan vinden. Probeer alle promotiekanalen in te zetten, zoals Instagram, Whatsapp-groepen, posters en mond-tot-mond-reclame.
Pak Long: “Een belangrijke do is het vooronderzoek. Praat met zoveel mogelijk mensen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten om te vragen tegen welke problemen zij aan liepen.”
Maxime: “Stel je ook niet te bescheiden op en wees vooral niet bang dat mensen je irritant gaan vinden. Mensen moeten weten dat je er bent dus zet gerust alle kanalen op volle kracht in. Probeer daarnaast te reflecteren. Voor ons hebben Instagram en mond-tot-mond-reclame goed gewerkt, terwijl posters die we door de stad hebben opgehangen weer niet het beoogde effect hadden.”

  • Ben je geïnteresseerd? Op de website van Dynamic vind je meer informatie over lid worden en kun je je inschrijven voor workshops of cursussen. De komende tijd staat er onder meer jazz-funk, moderne dans, tapdansen, hip-hop en ballet op het programma.