Onderwijs

Vanmiddag meer duidelijkheid over civiel

Of CiTG morgen weer open gaat, wordt aan het begin van de middag bekend. De grote vraag is of het elektrische systeem ook met een stoppenkast minder toe kan.

Het elektrische systeem van Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) bestaat uit negen grote stoppenkasten. In één van die stoppenkasten ontstond gisteren kortsluiting toen een medewerker van een extern bedrijf werkzaamheden aan de installatie aan het voorbereiden was. Hij zou gaan schakelen tussen de verschillende stoppenkasten, in verband met het werk aan de transformatoren achter het hoofdgebouw.

Door de kortsluiting die ontstond, liep de man lichte verwondingen op aan zijn hand. Na een behandeling in het ziekenhuis kon hij naar huis. Volgens TU-woordvoerder Karen Collet gaat het goed met hem.

Hoe de kortsluiting heeft kunnen ontstaan, is op dit moment niet helemaal duidelijk, aldus Collet. Volgens haar gaat het waarschijnlijk niet om een menselijke fout, maar om een technisch mankement. Houdt dat verband met de ouderdom van het gebouw? “Het oudste paneel is tien jaar oud, het nieuwste drie jaar. Dus daar ligt het niet aan”, vertelt Collet. Nader onderzoek zal uitwijzen wat er precies is misgegaan.

Hoe dan ook was de stroomvoorziening gisteren en vandaag niet stabiel genoeg om iedereen naar binnen te laten voor werk en studie. De Stevinlabs konden vandaag open, maar in het hoofd- en kopgebouw was en is er geen krachtstroom. Daarop draaien vitale systemen als de luchtbehandeling en de koelinstallatie .

Vanochtend wordt bekeken of civiel morgen wel weer open kan. De verwachting is dat de acht overige stoppenkasten samen genoeg vermogen hebben om alle systemen te laten draaien, maar eerst moet worden vastgesteld of de overige kasten niet zijn beschadigd.

Intussen zijn de meeste colleges die voor vandaag bij CiTG gepland stonden afgelast. Roosteraars hebben er tien weten te verplaatsen naar andere gebouwen. De overige dertig zijn uitgevallen. Het is aan de docenten en de roosteraars om te bepalen of en wanneer deze worden ingehaald, aldus Collet.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.